Eigen risico

Maak je zorgkosten die we vergoeden vanuit je basisverzekering? Dan betaal je het eerste deel zelf. Dit noemen we je eigen risico. Je betaalt maximaal € 385 per jaar. Daarna betalen wij de kosten uit de basisverzekering. Kinderen tot 18 jaar hoeven nooit eigen risico te betalen.

Naast je eigen risico is er soms ook een eigen bijdrage of maximale vergoeding. Soms betalen wij alles, soms betaal jij alles en soms betalen we allebei een deel. Meer weten? Bekijk ook Wat betaal je zelf en wat betalen wij? 

Hoeveel eigen risico heb ik nog?

Je zoekt makkelijk zelf op hoeveel eigen risico je dit jaar nog over hebt. Je vindt er ook hoeveel eigen risico je tot 5 jaar terug hebt verbruikt.

inloggen in mijn zilveren kruis met digid Check mijn eigen risico

Zo werkt het eigen risico

Maak je zorgkosten uit je basisverzekering? Dan betaal je het eerste deel zelf. Pas als je eigen risico op is, betalen wij een vergoeding uit je basisverzekering.

  • Het eigen risico geldt alleen voor 18 jaar of ouder. Dus niet voor kinderen.
  • Je betaalt maximaal € 385 per jaar. De hoogte van het verplichte eigen risico bepaalt de overheid.
  • Je eigen risico geldt voor een heel kalenderjaar (1 januari t/m 31 december).
  • Je betaalt alleen eigen risico voor zorg uit de basisverzekering, dus nooit voor zorg uit de aanvullende verzekering.
  • Er zijn een aantal uitzonderingen waarvoor je geen eigen risico betaalt, zoals kraamzorg of een bezoek aan de huisarts.

Waarom betaal ik eigen risico?

Het eigen risico is door de overheid bedacht. Het zorgt ervoor dat we even nadenken, voor we naar een zorgverlener gaan. Dus dat we niet te snel naar de dokter gaan voor dingen die ook wel vanzelf over gaan. Dat helpt om de zorg en de premie betaalbaar te houden.

Je kan je eigen risico verhogen: het vrijwillig eigen risico

Het voordeel van het verhogen van je eigen risico is dat je minder premie betaalt. Maar als je zorgkosten hebt, betaal je wel een groter deel zelf. Verwacht je in het komende jaar zorg nodig te hebben uit de basisverzekering? Dan is het bijna nooit voordelig om je eigen risico te verhogen. Je bent dan bijna altijd duurder uit.

Premie berekenen

Meer over vrijwillig eigen risico

Handig om te weten

Heb je een behandeling gehad in het ziekenhuis, dan komt een rekening met eigen risico soms laat. Ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra (ZBC’s) mogen pas declareren na het einde van de behandelperiode. Een behandelperiode duurt minimaal 42 dagen en maximaal 120 dagen. Pas als de rekening bij Zilveren Kruis binnen is, kunnen we berekenen of je er eigen risico voor betaalt. Lees meer over ziekenhuisrekeningen.
Nee. Je betaalt eigen risico vanaf de 1e dag van de maand na je 18e verjaardag. Het bedrag wordt hier op aangepast. Dit betekent eigen risico naar rato. Een voorbeeld: je bent op 4 juni jarig. Dan betaal je eigen risico vanaf 1 juli. Je eigen risico is dan voor de rest van het jaar (6 maanden) € 192,50.
Als je behandeling in een ziekenhuis of zelfstandig behandelcentrum in 2023 start, dan trekken wij de kosten van deze behandeling af van uw eigen risico van 2023. Ook als de behandeling in 2024 stopt. Als de behandeling langer duurt dan 120 dagen, dan betaal je ook in 2024 eigen risico.

Het ziekenhuis stuurt steeds na maximaal 120 dagen de rekening. Dat komt omdat een behandelperiode waarover een rekening wordt gestuurd maximaal 120 dagen mag duren. Daarna start het ziekenhuis voor een nieuwe rekening, voor dezelfde behandeling. Dit gaat door totdat je behandeling stopt. Als je behandeling langer dan 120 dagen duurt, krijg je dus meerdere rekeningen. Je kunt altijd bij uw jouw behandelaar in het ziekenhuis navragen of en wanneer er een vervolgrekening wordt gestart. Dit heet een vervolg-DBC.

Lees meer over dbc's

Ja. Net als in Nederland betaal je in het buitenland eigen risico voor zorg die je vergoed krijgt uit de basisverzekering. Je betaalt géén eigen risico als je de zorg vergoed krijgt op basis van het S2-formulier. Het kan zijn dat je dan wel eigen bijdrages moet betalen.

Ben je bewindvoerder, curator of budgetbeheerder?

Vraag via het online formulier een overzicht van de stand van het eigen risico van jouw cliënt aan.

Bekijk of je recht hebt op zorgtoeslag

Als je geen of een laag inkomen hebt, kun je zorgtoeslag aanvragen bij Dienst Toeslagen.