Wat is het verplicht eigen risico?

Iedereen van 18 jaar en ouder die zorg krijgt uit de basisverzekering, betaalt verplicht eigen risico. Elk jaar opnieuw bepaalt de overheid de hoogte hiervan. Maar wat is het eigenlijk en waarom en wanneer betaalt u het? Kom alles te weten over het verplicht eigen risico en het vrijwillig eigen risico.

De stand van uw eigen risico

Financiële verrassingen voorkomen? Onduidelijkheid over het te betalen bedrag? Controleer in Zilveren Kruis hoeveel eigen risico er nog voor u openstaat.

Bewindvoerder, curator of budgetbeheerder?

Vraag via het online formulier een overzicht van de stand van het eigen risico van uw cliënt aan. 

Hoe werkt het eigen risico?

Krijgt u zorg uit de basisverzekering, dan betaalt u een deel van de zorgkosten zelf. Dit noemen we verplicht eigen risico. Het verplicht eigen risico is € 385. 

  • Het verplicht eigen risico geldt als u 18 jaar of ouder bent. Niet voor kinderen.
  • U betaalt het eigen risico naast uw premie.
  • Het geldt voor een heel kalenderjaar (1 januari t/m 31 december).
  • U maakt het eigen risico eerst op voordat u een vergoeding uit de basisverzekering krijgt.
  • U betaalt het nooit bij zorg uit de aanvullende verzekering.

Daarom betaalt u het verplicht eigen risico

De overheid wil hiermee iedereen bewuster maken van de kosten voor zorg. Tegelijkertijd kan met het verplicht eigen risico de premie lager blijven.

Zo betaalt u eigen risico

Stuurt uw zorgverlener ons de rekening? Dan betalen wij de zorg aan uw zorgverlener. Daarna ontvangt u binnen 6 weken een declaratieoverzicht. Hierop staat welke kosten we vergoeden en hoeveel eigen risico u aan ons moet betalen. Dit bedrag schrijven we binnen 14 dagen van uw rekening af. Betaalt u zelf de zorg aan uw zorgverlener? Dan declareert u de zorg bij ons en betalen wij de zorg aan u. Het eigen risico halen wij af van het bedrag dat wij aan u betalen. 

Verwacht u in 2022 uw eigen risico op te maken?

TIP!

U kunt het verplicht eigen risico ook in delen vooraf betalen. U weet dan precies waar u aan toe bent. Vraag de regeling uiterlijk 31 januari aan.

Lees meer over gespreid betalen eigen risico

Zorg waar u géén eigen risico voor betaalt

Voor sommige zorg betaalt u geen eigen risico, zoals kraamzorg, een bezoek aan de huisarts en zorg aan kinderen.

Betalingsregeling aanvragen

Zorgkosten kunnen soms even niet uitkomen. Dan is een betalingsregeling best fijn. U vraagt het al aan bij een betalingsachterstand vanaf € 50. Voor deze regeling betaalt u geen extra kosten.

Wat is het vrijwillig eigen risico?

Bovenop het verplicht eigen risico van € 385 kan iedereen van 18 jaar en ouder kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Van € 100, € 200, € 300, € 400 of € 500. Hoe hoger het bedrag, hoe lager uw premie. Net als bij het verplicht eigen risico, betaalt u het vrijwillig eigen risico zelf. Voordat u kosten vergoed krijgt uit de basisverzekering. Ook dit bedrag geldt voor een heel kalenderjaar (1 januari t/m 31 december).

Kies uw vrijwillig eigen risico en ontdek uw voordeel in 2022

Vrijwillig eigen risico per jaar  Premie Basis Budget per maand Premie Basis Zeker per maand Premie Basis Exclusief per maand
 € 0  € 123,45 € 131,45 € 143,95
 € 100  € 119,45 € 127,95 € 139,95
 € 200  € 115,45 € 124,45 € 135,95 
 € 300  € 111,45 € 120,95 € 131,95 
 € 400  € 107,45 € 117,45 € 127,95 
 € 500  € 103,45 € 113,95 € 123,95 

 

Vrijwillig eigen risico per jaar Premie ZieZo Basis per maand
Premie ZieZo Selectief per maand 
 € 0 € 112,25
 € 108,25
 € 500 € 90,25
 € 86,25

Controleer of u recht op zorgtoeslag heeft

TIP!
Als u geen of een laag inkomen heeft, kunt u zorgtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst.

Handig om te weten

Ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra (ZBC’s) mogen pas declareren na het einde van de behandelperiode van een totale ziekenhuisbehandeling. Een behandelperiode duurt minimaal 42 dagen en maximaal 120 dagen. Hierdoor komen declaraties altijd een stuk later bij de zorgverzekeraar binnen.

Zorgverzekeraars onderhandelen met ziekenhuizen en ZBC’s over de prijzen van ziekenhuisbehandelingen. En kunnen pas beginnen met declareren wanneer de prijzen rond zijn. Lees meer over ziekenhuisnota’s.
Nee. Je betaalt eigen risico vanaf de 1e dag van de maand na je 18e verjaardag. Het bedrag wordt hier op aangepast. Dit betekent eigen risico naar rato.

Als uw behandeling (dbc -zorgproduct) in 2021 start, dan trekken wij de kosten van deze behandeling af van uw eigen risico van 2021. Ook als de behandeling in 2022 stopt.

Lees meer over dbc's

Ja, net als in Nederland betaalt u in het buitenland eigen risico voor zorg die u vergoed krijgt uit de basisverzekering. U betaalt géén eigen risico als u de zorg vergoed krijgt op basis van het S2-formulier. Het kan zijn dat u dan wel eigen bijdrages moet betalen. Gelijk aan wat de inwoners betalen van het EU- of EER-land waar u voor zorg naartoe gaat.

Het ziekenhuis stuurt steeds na maximaal 120 dagen de rekening. Dat komt omdat een DBC-zorgproduct maximaal 120 dagen mag duren. Daarna start het ziekenhuis voor u een nieuwe DBC, voor dezelfde behandeling. Dit gaat door totdat uw behandeling stopt. Als uw behandeling langer dan 120 dagen duurt, krijgt u dus meerdere rekeningen. U kunt altijd bij uw behandelaar in het ziekenhuis navragen of en wanneer er een vervolg-DBC wordt gestart.

Lees meer over dbc's

Ook interesant

Dit is waarom

Sommige zorgkosten betaal je zelf. Maar waarom eigenlijk?

Je bent verzekerd en toch krijg je een rekening voor een behandeling. Oeps, het eigen risico. Even vergeten.

Geef mij tips

Hoe regel jij betalingen?

Betalingen, rekeningen en afschrijvingen: iedereen gaat er anders mee om. Zilveren Kruis denkt graag met je mee!

Dit is waarom

Laura maakte zich (onnodig) druk over een gemiste rekening.

We missen bijna allemaal wel eens een betaling. Een gemiste betaling is in veel gevallen namelijk eenvoudig op te lossen.