Samen tegen huidkanker

In Nederland krijgt 1 op de 5 mensen te maken met huidkanker. De beste manier om je te beschermen tegen huidkanker is door te ‘weren, kleren, smeren’. Samen kunnen we het aantal nieuwe gevallen van huidkanker terugdringen. Door bewust om te gaan met de zon en te kiezen voor zonnebrandcrème, bescherm je jezelf.
Lees meer
 

Smeren tegen huidkanker

1 op de 5 Nederlanders krijgt huidkanker. Om dit aantal naar beneden te krijgen helpt Zilveren Kruis bij bewustwording, informatie en preventie over huidkanker. Door je huid regelmatig in te smeren met zonnebrandcrème, ben je goed beschermd tegen de zon. Zo kun je verbranding, rimpels, pigmentvlekken en uiteindelijk huidkanker voorkomen.

Artikelen over zon en huidkanker

""
Artikel
3 minuten lezen

Wat is het verschil tussen zonnebrandolie en zonnebrandcrème?

Kan je niet kiezen tussen zonnebrandcrème of zonnebrandolie? In dit artikel leggen we de verschillen uit en welke het beste bij jou past.

""
Artikel
3 minuten lezen

Hoeveel zonnebrandcrème heb je per dag nodig?

Hoeveel zonnebrandcrème heb je nu eigenlijk per dag nodig? En hoe vaak moet je deze smeren?

""
Artikel
3 minuten lezen

Kan je met een nieuwe tattoo in de zon?

Nieuwe tattoo laten zetten? Dan is je huid extra gevoelig. Zo bescherm je jou nieuwe tattoo tegen de zon.

""
Artikel
3 minuten lezen

Zonkracht: zo werkt de UV-index en blijf je veilig in de zon

De zonkracht geeft aan hoe sterk de zon is en hoe groot de kans op huidkanker is. Check elke dag de UV-index om je huid te beschermen.

""
Artikel
4 minuten lezen

Welke SPF zonnebrandcrème heb je nodig voor een donkere huid?

Zijn mensen met een donkere huid beter beschermd tegen de zon? En welke SPF kan je het beste gebruiken als je een donkere huid hebt?

""
Artikel
3 minuten lezen

Hoe krijg je huidkanker?

Dermatoloog Drs. Leenarts vertelt meer over hoe huidkanker ontstaat, erfelijkheid en wat je kunt doen om het te voorkomen.

""
Artikel
3 minuten lezen

Kan je verbranden in de schaduw of onder een parasol?

Ben je in de schaduw wel helemaal veilig? In dit artikel leggen we deze vragen voor aan de dermatoloog van het Rode Kruis ziekenhuis, Drs. Leenarts.

""
Artikel
3 minuten lezen

Hoe lang werkt SPF in je dagcrème?

SPF in je dagcrème is een handige manier om de dag goed beschermd te beginnen! Maar hoe lang werkt die SPF nu eigenlijk? En hoe vaak moet je SPF opnieuw aanbrengen?

""
Artikel
4 minuten lezen

Eerst dagcrème of eerst zonnebrand? Tips in skincare

In welke volgorde breng je je producten nu aan? Is het eerst dagcrème of toch eerst de zonnebrandcrème?

""
Artikel
3 minuten lezen

Elke dag zonnebrandcrème smeren? Dermatoloog legt uit

Drs. Marjolein Leenarts, dermatoloog in het Rode Kruis Ziekenhuis, vertelt in dit artikel over hoe vaak we zonnebrandcrème moeten smeren.

""
Artikel
3 minuten lezen

Margo (60) kreeg huidkanker: 'Mijn prognose was heel slecht'

Elk jaar komen er 77.000 nieuwe huidkankerpatiënten bij in Nederland. Verwacht wordt dat dit aantal blijft stijgen tot en met 2040. Het is hiermee de meest voorkomende vorm van kanker: 1 op de 5 Nederlanders krijgt het. Ook Margo (60) kreeg deze ziekte.

""
Artikel
2 minuten lezen

Tom (68): 'Het vlekje op mijn onderarm bleek foute boel'

1 op de 5 Nederlanders krijgt huidkanker. Daarmee is het de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Ook Tom (68) werd getroffen. "Het vlekje op mijn onderarm bleek foute boel."

""
Artikel
3 minuten lezen

Zo signaleerde Pascalle (39) een voorstadium van huidkanker op tijd

In Nederland is huidkanker de meest voorkomende vorm van kanker: 1 op de 5 Nederlanders krijgt het. Jaarlijks komen er 77.000 nieuwe huidkankerpatiënten bij. Verwacht wordt dat dit aantal de komende jaren blijft stijgen. En dat kan anders, want in veel gevallen is huidkanker te voorkomen.

""
Artikel
3 minuten lezen

Welke zonnebrand gebruik je voor je gezicht?

In dit artikel lees je hoe je je gezicht beschermt tegen de zon en welke zonnebrandcrème je hiervoor het beste kunt gebruiken.

""
Artikel
4 minuten lezen

Kan je verbranden achter glas?

We vroegen Drs. Marjolein Leenarts, dermatoloog in het Rode Kruis Ziekenhuis, of je kan verbranden achter glas en hoe je jezelf kunt beschermen.

""
Artikel
3 minuten lezen

Wat is het verschil tussen UVA en UVB-straling van de zon?

Wanneer je zonnebrandcrème uit de schappen pakt, staat er vaak een symbool met UVA + UVB op de verpakking. Wat betekent deze afkorting? En waar staat het voor?

""
Artikel
4 minuten lezen

Kan je verbranden onder de zonnebank?

Ontdek de gevolgen en de gevaren van de zonnebank met de antwoorden van een dermatoloog Leer hoe je veilig kan zonnen om huidkanker te voorkomen.

""
Artikel
3 minuten lezen

Verbrand door de zon tips!

Verbrand door de zon? In dit artikel delen we tips die helpen bij het verzorgen van de huid en wat je kan doen tegen pijn wanneer je verbrand bent door de zon.

""
Artikel
4 minuten lezen

Is één keer verbranden erg?

Insmeren met zonnebrandcrème is belangrijk om niet te verbranden. Soms gaat het mis en verbrand je toch. Kan gebeuren, toch? Of is één keer verbranden erg?

""
Artikel
3 minuten lezen

Wat doet aftersun? 5 tips voor het behandelen van een verbrande huid

Hoe werkt aftersun? En verder bespreken we tips voor het behandelen van een verbrande huid en hoe lang aftersun goed blijft.

""
Artikel
4 minuten lezen

Is zonnebrandcrème goed of slecht voor je huid?

In dit artikel bespreken we met dermatoloog en huidkankerexpert Dr. Daniel Kadouch of zonnebrandcrème goed of slecht is voor je huid en welke voordelen of nadelen deze kunnen hebben voor je huid.

""
Artikel
3 minuten lezen

Hoe vaak zonnebrand smeren?

We hebben het ons allemaal weleens afgevraagd: hoe vaak moet je zonnebrandcrème smeren? Is alleen in de ochtend smeren genoeg en hoe lang blijft het dan zitten?

""
Artikel
4 minuten lezen

Waar staat SPF voor?

Dermatoloog Dr. Daniel Kadouch legt uit waar de afkorting SPF en de getallen voor staan, wat het verschil is tussen UVA en UVB-stralingen en hoe lang je in de zon kan blijven met deze beschermingsfactor.

""
Artikel
3 minuten lezen

Welke factor zonnebrandcrème heb je nodig? Doe de test!

Welke factor zonnebrandcrème heb je nu eigenlijk nodig? Doe de test!

Vrouw op strand smeert kind in met zonnebrand
Interview
2 minuten lezen

Beschermt kleding tegen zonnestraling?

Is er verschil tussen zonnebrandolie en zonnebrandcrème? Drs Leenarts weet als dermatoloog hoe je je huid het best beschermt tegen de zon.

""
Interview
2 minuten lezen

Moet je jezelf achter glas ook insmeren?

Welke belangrijke stoffen zitten er eigenlijk in zonbescherming? Drs Leenarts weet als dermatoloog hoe je je huid het best beschermt tegen de zon.

""
Artikel
3 minuten lezen

Bescherm je huid: 5 feiten en fabels over zonnebrandcrème

Weet jij hoeveel zonnebrandcrème je per smeerbeurt moet gebruiken? Of wat de factor zegt? Ontdek alles over zonnebrandcrème en wordt een echte smeerbaas.

Insmeren uv-bescherming
Interview
2 minuten lezen

Breng je zonnebrandcrème voor of na je dagcrème aan?

Weet jij hoe het zit met smeren als je al voorgebruind bent? Drs Leenarts weet als dermatoloog hoe je je huid het best beschermt tegen de zon.

""
Interview
3 minuten lezen

Zo bescherm je je huid in het avondzonnetje.

Hoe zit het nu precies met insmeren van een donkerder huidtype? Drs Leenarts weet als dermatoloog hoe je je huid het best beschermt tegen de zon.

kind wordt ingesmeerd
Interview
3 minuten lezen

Wat kan ik doen aan oogirritatie door zonnebrandcrème?

En kan ik mijn lichaam elke dag insmeren met factor 30 in plaats van bodymilk? Drs Leenarts weet als dermatoloog hoe je je huid het best beschermt tegen de zon.

""
Artikel
2 minuten lezen

Helpt zonnen bij vitamine D tekort?

Dermatoloog en huidkankerexpert Dr. Daniel Kadouch beantwoordt onder andere de vragen of zonnen helpt bij een vitamine D tekort en hoe je dit veilig kan doen.

""
Artikel
4 minuten lezen

Hoe word je snel bruin? 7 Tips voor veilig zonnen

In dit artikel delen we een aantal tips hoe je veilig zont en toch bruin wordt.

""
Artikel
4 minuten lezen

Hoe ziet huidkanker eruit?

In dit artikel bespreken we de drie meest voorkomende typen huidkanker en kijken hoe je deze kunt herkennen en voorkomen.

""
Artikel
3 minuten lezen

Hoe lang blijft zonnebrandcrème goed?

We hebben het ons allemaal weleens afgevraagd wanneer je de zonnebrandcrème weer eens uit de kast pakt: is deze zonnebrandcrème nog wel goed?

""
Artikel
4 minuten lezen

Waarom is zonnebrand zo duur?

De hoge prijs van de zonnebrandcrème kan er namelijk voor zorgen dat mensen met een lager budget geen zonnebrandcrème kunnen kopen.

""
Artikel
3 minuten lezen

De 7 meest gehoorde smeersmoesjes

Wat is jouw smoes om je niet in te smeren voor je naar buiten gaat? We ontkrachten de 7 meest gehoorde smeersmoesjes. En leggen uit waarom het tóch belangrijk is je in te smeren.