Wettelijke eigen bijdrage

Voor sommige zorg uit de basisverzekering betaalt u wettelijke eigen bijdrage. Bijvoorbeeld voor hoortoestellen en een kunstgebit. Maar wat is het eigenlijk en wanneer betaalt u het? En wat is het verschil met het verplicht eigen risico?

Wat is wettelijke eigen bijdrage?

U betaalt wettelijke eigen bijdrage voor sommige zorg uit de basisverzekering eerst zelf. Dit noemen we wettelijke eigen bijdrage. De overheid bepaalt elk jaar opnieuw de hoogte hiervan. Verwar de eigen bijdrage niet met het eigen risico.

Wanneer betaalt u een eigen bijdrage?

In 2021 betaalt u een eigen bijdrage voor:

Bekijk in het vergoedingsoverzicht welke eigen bijdrage u betaalt voor uw vergoeding.

Zoek uw vergoeding

Eigen bijdrage is iets anders dan eigen risico

Eigen bijdrage  Eigen risico
Geldt voor alle leeftijden. Geldt alleen vanaf 18 jaar.
Sommige aanvullende verzekeringen geven een vergoeding voor de eigen bijdrage. U krijgt geen vergoeding voor het eigen risico.
Afhankelijk van de zorg geldt soms een maximumbedrag aan eigen bijdrage, maar soms ook niet.  Geldt elk jaar een maximumbedrag.


Meer over het eigen risico

Een rekenvoorbeeld

Stel u gaat in 2021 per taxi naar uw behandeling en u heeft hiervoor recht op de vergoeding zittend ziekenvervoer. U heeft nog € 60 openstaan aan eigen risico.

Taxikosten € 200
Eigen bijdrage € 108 (maximale eigen bijdrage in 2021 voor vervoer)
Uw maximale vergoeding € 92
   
U betaalt aan eigen risico € 60
U krijgt vergoed € 32

Veelgestelde vragen

U hoeft de eigen bijdrage voor geneesmiddelen niet meer direct te betalen als u uw medicijn ophaalt. De apotheek declareert alle kosten eerst bij ons. Daarna krijgt u van ons een rekening voor de eigen bijdrage.
Nee, de wettelijke eigen bijdrage kent geen vrijwillige eigen bijdrage.

In ons vergoedingenoverzicht staat voor welke zorg een eigen bijdrage geldt. U betaalt bijvoorbeeld een eigen bijdrage voor kraamzorg, hulpmiddelen en vervoerskosten.

Vergoeding zoeken