Eigen bijdrage

Voor sommige zorg uit je verzekering betaal je altijd een deel zelf, dit noemen we je eigen bijdrage. Het maakt niet uit of het een klein of een groot bedrag is; jij betaalt een deel en wij betalen een deel. Een eigen bijdrage is wat anders dan je eigen risico.

Hoe hoog is mijn eigen bijdrage?

Wat je zelf betaalt is bijvoorbeeld een vast percentage of een bedrag per behandeling. Hoe hoog dat bedrag is, verschilt per behandeling en hangt af van welke verzekering je hebt. Dus, voordat je een behandeling start, kan het handig zijn even te checken of je daarvoor een eigen bijdrage moet betalen.

In het vergoedingenoverzicht zie je welke (wettelijke) eigen bijdrage je betaalt voor je vergoeding.

Naar het vergoedingenoverzicht

Hiervoor betaal je een eigen bijdrage

De overheid heeft bepaald dat je voor sommige zorg uit de basisverzekering een wettelijke eigen bijdrage betaalt. Dat is bij:

Soms betaal je ook voor zorg uit de aanvullende verzekering een eigen bijdrage. Dit is vaak het geval voor tandartskosten: dan betaal je een vast percentage van de behandeling zelf.

Een voorbeeld

Stel je moet naar de tandarts voor een gaatje. De verdoving en het vullen kosten samen € 100. Vanuit je aanvullende verzekering krijg je 75 % vergoed. Jouw eigen bijdrage is dus 25 %. Je krijgt dus een rekening van € 25. De rest betalen wij.

Eigen bijdrage bij niet-gecontracteerde zorgverleners?

We maken afspraken met zorgverleners over de kwaliteit, samenwerking en wat zorg mag kosten. Dat doen we om met elkaar de zorgkosten en premie betaalbaar te houden. Zorg van zorgverleners waar wij geen afspraken mee hebben, noemen we niet-gecontracteerde zorg. In dat geval betalen wij een deel en je betaalt meestal zelf een deel.

Bij een budget basisverzekering hebben minder zorgverleners een contract met Zilveren Kruis dan bij onze andere basisverzekeringen. Kies daarom een zorgverlener waarmee wij afspraken hebben. Zeker bij ziekenhuiszorg kunnen de kosten behoorlijk oplopen.

Een voorbeeld

Stel, je gaat naar een apotheek waar wij geen afspraken mee hebben. In dat geval betalen wij 75% van het tarief dat gemiddeld betaald wordt. Kosten de medicijnen gemiddeld € 40? Dan betalen wij daar € 30 voor, want dat is 75% van het gemiddelde tarief. Alles daarboven betaal je dan dus zelf.  Ook als de medicijnen bij jouw apotheek duurder zijn dan gemiddeld.

Veelgestelde vragen

Je hoeft de eigen bijdrage voor geneesmiddelen niet direct te betalen als je jouw medicijn ophaalt. De apotheek geeft de kosten aan ons door en wij betalen die. Daarna krijg je van ons een rekening voor de eigen bijdrage.
Nee, er bestaat alleen een wettelijke eigen bijdrage. Je kunt niet kiezen voor extra eigen bijdrage om zo minder premie te betalen.

In ons vergoedingenoverzicht zoek je de zorg die je nodig hebt. Daar staat voor welke zorg een eigen bijdrage geldt. Je betaalt bijvoorbeeld een eigen bijdrage voor kraamzorg, hulpmiddelen en reiskosten.

Vergoeding zoeken