Zorgverzekering voor studenten en niet-studenten

Bijna 18 jaar en je wilt een eigen zorgverzekering regelen? Wij hebben verschillende opties voor je.
Bereken je premie

Maak het jezelf makkelijk. Kies voor ZieZo

Geen onnodige dekkingen

Als je jong bent, heb je vaak minder zorg nodig en minder geld om uit te geven. Speciaal voor jou is er ZieZo, een zorgverzekering zonder onnodige dekkingen en met een lage premie.

Regel echt alles online

Filmpjes kijken, concertkaarten kopen, je huiswerk. Je doet het online. Met ZieZo is het net zo. Van medicijnen bestellen tot advies vragen, je regelt het echt allemaal online.

€ 14 korting per maand in 2024

Iedereen die volwassen is, betaalt € 385 eigen risico. Met ZieZo kun je dit verhogen met € 500. Jouw voordeel:
€ 14 korting per maand.

Bereken je voordeel

Je weet het in een paar minuten

Wil je weten of je een deel van je premie terugkrijgt?

De zorgtoeslag is een financiële bijdrage in zorgkosten. Het bedrag is afhankelijk van jouw inkomen. Dienst Toeslagen betaalt de zorgtoeslag. Zo wil de overheid de basisverzekering voor iedereen betaalbaar houden.

Vraag zorgtoeslag aan

Goed om te weten over zorgverzekeringen

Vanaf je 18e jaar moet er premie betaald worden voor je zorgverzekering. Door jou als je voor een eigen verzekering kiest. Of door je ouders als je bij hen verzekerd blijft. Je betaalt premie vanaf de 1e van de maand na je verjaardag.

Iedereen die 18 jaar of ouder is, betaalt eigen risico. Dit staat standaard op € 385. Door dit te verhogen, betaal je maandelijks minder premie.

Je kunt in 2023 tot wel € 154 terugkrijgen op je zorgpremie. In 2024 is dat € 127. Vraag hiervoor zorgtoeslag aan bij de Belastingdienst.

Dan blijf je verzekerd bij Zilveren Kruis. En houd je jouw huidige basisverzekering, de hoogste aanvullende verzekering en de eventuele collectiviteitskorting van je ouders. Maar geen tandartsverzekering.

Tot je 18e jaar worden de meeste tandartskosten vergoed uit de basisverzekering. Daarna niet meer. Wil je na je 18e verjaardag toch tandartskosten vergoed krijgen? Dan is het slim om een tandartsverzekering af te sluiten.

Kies dan voor een passende aanvullende verzekering. Zo krijg jij je fysio- of oefentherapie ook gewoon weer vergoed. Heb je chronische fysiotherapie nodig? Bekijk dan Fysiotherapie vanaf 18 jaar chronisch.

Ontvang korting met 1 van de Zilveren Kruis collectiviteiten voor studenten

 • Collectiviteiten voor studenten aan de universiteit en hogeschool en het mbo.
 • Tot max 15% korting op aanvullende verzekeringen
 • Tot max 15% korting op de tandartsverzekering

Lees meer over collectiviteit voor studenten

Alleen wijzigen of opzeggen?

Bij je ouders verzekerd blijven

 • Wil je hetzelfde pakket houden? Dan hoef je niks te doen. Wil je je aanvullende of basisverzekering aanpassen? Laat een ouder dit aan ons doorgeven. Dit kan vanaf 2 maanden voor je verjaardag.
 • Krijgen je ouders collectiviteitskorting? Dan jij ook.
 • Nu collectief verzekerd via de Sociale Dienst? Dan kun je niet bij je ouders verzekerd blijven. Kies voor een eigen verzekering.
 • Doe je de wijzigingen vóór of in de maand van je 18e verjaardag? Dan gaan de wijzigingen in per de 1e van de maand na je verjaardag. Doe je een wijziging in de maand na je verjaardag, maar wel binnen 30 dagen na je verjaardag? Dan gaan de wijzigingen in per de 1e van de volgende maand.

Zelf een verzekering afsluiten

Je wordt zelf verzekeringnemer en gaat zelf premie betalen. Dit heet verzelfstandigen. Je regelt dit door zelf een eigen polis aan te vragen. Je kunt hetzelfde pakket houden, of wijzigingen doorgeven. Bijvoorbeeld als je gebruik wil maken van een collectiviteitskorting, een aanvullende of tandartsverzekering wil afsluiten, of de hoogte van je eigen risico wil aanpassen. Doe je de wijzigingen vóór of in de maand van je 18e verjaardag? Dan gaan de wijzigingen in per de 1e van de maand na je verjaardag. Doe je een wijziging in de maand na je verjaardag, maar wel binnen 30 dagen na je verjaardag? Dan gaan de wijzigingen in per de 1e van de volgende maand.

Wil je opzeggen?

We vinden het jammer als je wilt overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Twijfel je nog of heb je vragen? Dan helpen we je graag.

Ontdek de Zilveren Kruis-app

Met de Zilveren Kruis-app heb je altijd en overal toegang tot je zorgverzekering.

 • Stuur op elk moment je rekening naar ons toe
 • Betaal openstaande rekeningen makkelijk via iDEAL
 • Krijg met 1 druk op de knop inzicht in je verzekering en eigen risico
 • Een digitale zorgpas

Download in de App Store Download in de Play Store

Meer over de Zilveren Kruis-app