Declareren

Declareert u uw zorgkosten via Mijn Zilveren Kruis of de app? Dan krijgt u uw vergoeding binnen 3 werkdagen op uw rekening. Verstuurt u uw declaratie per post, dan heeft u het geld binnen 10 werkdagen. Goed om te weten: Heeft u nog een rekening bij ons openstaan? Dan trekken we de vergoeding af van dit bedrag.

Kies hoe u wilt declareren

Via de Zilveren Kruis-app

 • Maak met onze Zilveren Kruis-app een foto van de rekening van uw zorgkosten. Stuur ons de foto via de app.
 • In 3 werkdagen het geld op uw rekening.
 • Veilig uw rekeningen insturen.

Download de app en ontdek het gemak

Download in de App Store Download in de Play Store

Of lees eerst meer over de Zilveren Kruis-app

Via Mijn Zilveren Kruis

 • In 3 werkdagen het geld op uw rekening.
 • U scant simpelweg de rekening. Printen en versturen is niet meer nodig. 
 • Altijd toegang tot actuele zorgverbruik en laatste declaratieoverzichten.  

U logt veilig in met uw DigiD en sms-controle of DigiD app.

Declareert u de rekening digitaal (via de app of Mijn Zilveren Kruis)? Bewaar dan zelf de originele rekening nog 1 jaar. Wij vragen soms de originele rekening bij u op.

Nabestaanden, bewindvoerders en grensarbeiders declareren met het online declaratieformulier.

Help ons uw declaratie snel af te ronden

 1. Stuur ons uw rekening na het afronden van uw behandeling of cursus. Rekeningen die u vooraf declareert, vergoeden we niet.
 2. Wij kunnen alleen volledige en duidelijk leesbare declaraties in behandeling nemen waar ook onderstaande informatie op staat. Staat een van deze gegevens er niet op? Vraag de zorgverlener dan om een nieuwe rekening. Alleen uw relatienummer mag u zelf op de rekening erbij schrijven.
  Relatienummer, geboortedatum, naam en adres van de behandelde verzekerde
  De omschrijving van de behandeling, de behandeldatum en de naam van het product
  De gegevens van uw zorgverlener, waaronder de AGB-code en de prestatiecode
 3. Wilt u kosten voor vervoer, pgb of buitenlandse zorgkosten declareren? Gebruik hiervoor onze speciale declaratieformulieren. Voor deze declaraties hebben wij soms wat meer tijd nodig. 

Per post

Stuur de originele rekening los in een envelop met postzegel naar onderstaand adres. U ontvangt dan in 10 werkdagen uw vergoeding en het declaratieoverzicht.

Zilveren Kruis
Afdeling Declaratieservice
Postbus 70001
3000 KB Rotterdam

Declaratieformulier voor onderstaande rekeningen

Zorgkosten buitenland

Heeft u in het buitenland zorg gekregen? Vul dan het bijbehorende declaratieformulier in. En declareer uw buitenlandse rekening via Mijn Zilveren Kruis.

Kosten voor vervoer

Heeft u van ons een machtiging om kosten voor vervoer te declareren? Gebruik dan bij het insturen uw rekening het bijbehorende declaratieformulier.

Overige declaratieformulieren

Voor het declareren van kosten voor persoonsgebonden budget (pgb) en specifieke collectiviteitsvergoedingen hebben we speciale formulieren.

Veelgestelde vragen

Nee, dat kunnen we helaas niet. U kunt natuurlijk wel een nieuw rekeningnummer dat u voortaan wilt gebruiken, aan ons doorgeven. Dat kan via Mijn Zilveren Kruis (log in met uw DigiD en sms-controle) of de afdeling Klantenservice. Let op: schrijf uw nieuwe rekeningnummer niet op de rekening.

Spaar uw rekeningen niet op tot het eind van het jaar, maar stuur ze zo snel mogelijk naar ons toe. Want declareert u rekeningen later dan 12 maanden na afloop van het kalenderjaar waarin u bent behandeld? Dan kunt u een lagere vergoeding krijgen dan waar u volgens de aanspraak recht op had. Declareren kan tot 3 jaar na de behandeldatum of levering van zorg. Daarna betalen wij de rekening niet meer.

U  heeft alleen een declaratieformulier nodig bij het declareren van onderstaande kosten. Bij overige kosten heeft u genoeg aan de rekening.

 • buitenlandse zorgkosten
 • vervoerskosten
 • bezoek- en verblijfskosten
 • declaraties voor de reis- en annuleringsverzekering
 • pgb en specifieke collectiviteitsvergoedingen

Meer over declareren van ziektekosten in het het buitenland

Declaratieformulieren Vervoers-, bezoek- en verblijfskosten

U vult per verzekerde/patiĆ«nt, kalenderjaar, bestemming en soort vervoer een apart formulier in. Maak een keuze op basis van het soort vervoer waarmee u heeft gereisd. U hoeft geen bonnetjes of afsprakenkaarten mee te sturen. Vraagt u van tevoren een machtiging  aan onze Vervoerslijn voor uw eigen vervoer, het openbaar vervoer of taxivervoer? Dan handelen wij uw declaratie makkelijk en snel voor u af.

U kunt dit formulier downloaden, opslaan en indienen via Mijn Zilveren Kruis. Of u print het uit en stuurt het naar ons op.

Meer over declareren van vervoers-, bezoek- en verblijfskosten

U bent veranderd van zorgverzekeraar en u krijgt een rekening binnen van een behandeling toen u nog bij een andere verzekeraar was verzekerd. U wilt weten of u bij ons moet declareren of bij uw vorige verzekeraar.

De behandeldatum of leveringsdatum die op de rekening staat bepaalt bij wie u declareert. Het gaat dus niet om de datum waarop de rekening is uitgeschreven. Staat er op de rekening bijvoorbeeld dat u op 1 november een behandeling hebt gehad en was u toen verzekerd bij CZ? Dien dan bij CZ een declaratie in.

Gaat het om een diagnosebehandelcombinatie (dbc) door bijvoorbeeld een ziekenhuis? Dan is de startdatum van de behandeling leidend. Ligt de startdatum van de behandeling in het jaar dat u verzekerd was bij de andere verzekeraar, dan dient u de rekening in bij de andere verzekeraar.

Bent u gewond geraakt bij een ongeval dat iemand anders veroorzaakt heeft? Dan kunnen we de schade misschien terugvragen, zoals bij hoge kosten voor de ambulance en het ziekenhuis.

Neem hiervoor contact met ons op via Meld uw ongeval

Zilveren Kruis heeft geen voorgedrukte declaratie-enveloppen. U kunt dus een gewone, witte envelop gebruiken.

Zorgt u ervoor dat onderstaande op uw rekening staat? Schrijf het er anders bij.

 • Relatienummer, geboortedatum, naam en adres van de behandelde verzekerde
 • De omschrijving van de behandeling, behandeldatum en de naam van het product

Stuurt u meerdere rekeningen op? Doe ze dan los in de envelop. Dus zonder nietjes, plakband en paperclips.

Stuur uw rekening naar:
Zilveren Kruis
Afd. Declaratieservice
Postbus 70001
3000 KB Rotterdam

Op uw declaratieoverzicht vindt u uw ingediende rekeningen en uw eigen risico. Kom meer te weten over het declaratieoverzicht.