Besparingstips eigen risico

Krijgt u zorg uit de basisverzekering, dan betaalt u de eerste € 385 aan zorgkosten zelf. Dat is het verplicht eigen risico. Wist u dat er manieren zijn om te besparen op uw eigen risico? U heeft soms een keuze, bijvoorbeeld bij het kiezen van een zorgverlener. Wij helpen u graag met informatie en tips hoe u kunt besparen.
Een klant bij de apotheek

Minder vaak medicijnen halen bij de apotheek

Haalt u uw medicijnen met een herhaalrecept? Dan betaalt u elke keer voor de kosten van het medicijn en voor de dienstverlening van de apotheek. Dit kost gemiddeld € 6 per recept. Medicijnen die u voor langere tijd gebruikt, zoals bloeddrukverlagers en cholesterolverlagers, kunt u vaak voor 3 maanden in een keer ophalen. En de anticonceptiepil zelfs voor een heel jaar. Zo bespaart u niet alleen kosten. Maar hoeft u ook minder vaak naar de apotheek. Bespreek met uw (huis)arts of apotheker uw mogelijkheden.
Bij de huisarts op bezoek

Zorg bij de huisarts in plaats van het ziekenhuis

Wist u dat de meeste huisartsen ook kleine ingrepen uitvoeren? Denk hierbij aan het verwijderen van een moedervlek, vetbult of verstopte talgklier. Maar ook het plaatsen van een spiraaltje. De behandeling bij de huisarts valt niet onder uw eigen risico. En u hoeft geen afspraak te maken met een specialist. De besparing kan wel oplopen tot meer dan € 200. Bespreek de mogelijkheden met uw huisarts.
MRI scan

Kies bewust uw zorgverlener voor onderzoeken

Verwijst uw huisarts u door voor een onderzoek? Bespreek dan de mogelijkheden om te kiezen tussen verschillende ziekenhuizen. De kosten voor een echo kunnen namelijk per ziekenhuis verschillen. En dat geldt ook voor een MRI-scan of CT-scan. Het loont dus de moeite om te vergelijken. Zilveren Kruis heeft de kosten voor u op een rij gezet. In onze Zorgverkenner vergelijkt u binnen uw regio de kosten van de scan die u nodig heeft. U bespaart soms wel tientallen euro’s.
Huisartsenpost

Huisartsenpost in plaats van ziekenhuis

Voor hulp buiten de kantooruren van uw huisarts kunt u bij de huisartsenpost terecht. Een bezoek aan de spoedeisende hulp in het ziekenhuis valt onder uw eigen risico, de huisartsenpost niet. Dit scheelt u al gauw meer dan € 150. U vindt een huisartsenpost bij u in de buurt op Zorgkaart Nederland. Is er sprake van een levensbedreigende situatie? Dan belt u natuurlijk meteen alarmnummer 112.

Belangrijk om te weten

  • Bespreek de mogelijkheden die wij in de tips geven altijd met uw huisarts, apotheker of specialist.
  • Stel noodzakelijk zorggebruik niet uit en overleg altijd met uw zorgverlener over de mogelijkheden.
  • Wilt u minder vaak uw medicijnen ophalen? Dan moet het herhaalrecept mogelijk door uw zorgverlener worden aangepast.
  • In sommige gevallen is aanpassing niet mogelijk. Bijvoorbeeld als het in het belang is van uw gezondheid.
  • Voert uw eigen huisarts de kleine ingreep niet uit? Dan kan hij u verwijzen naar een collega huisarts of een specialist.
  • Heeft u een verwijsbrief voor een scan gekregen? En wilt u op basis van de prijszoeker ergens anders naar toe? Overleg dan met uw huisarts of een ander ziekenhuis voor u geschikt is en vraag een nieuwe verwijsbrief.