Declareren

Bij Zilveren Kruis en ZieZo snel uw geld op uw rekening

Declareert u uw zorgkosten via Mijn Zilveren Kruis of de app? Da​n krijgt u uw vergoeding binnen 3 werkdagen op uw rekening. Verstuurt u uw declaratie per post, dan heeft u het geld binnen 10 werkdagen. Goed om te weten: Heeft u nog een rekening bij ons openstaan? Dan verrekene​n we de vergoeding hiermee.​​​​​​​​​​​​​

​​

Help ons uw declaratie snel af te ronden

 1. Stuur ons uw nota na het afronden van uw behandeling of cursus. Nota’s die u vooraf declareert, vergoeden we niet.
 2. Wij kunnen alleen volledige en duidelijk leesbare declaraties in behandeling nemen waar ook onderstaande informatie op staat. Staat een van deze gegevens er niet op? Vraag de zorgverlener dan om een nieuwe nota. Alleen uw relatienummer mag u zelf op de nota erbij schrijven. 
  • Relatienummer, geboortedatum, naam en adres van de behandelde verzekerde
  • De omschrijving van de behandeling, de behandeldatum en de naam van het product
  • De gegevens van uw zorgverlener.
   Declareert u een nota van alternatieve geneeswijzen? Bekijk dan welke gegevens op de nota moeten staan.
 3. Wilt u kosten voor vervoer of buitenlandse zorgkosten declareren? Gebruik hiervoor onze speciale declaratieformulieren. Voor deze declaraties hebben wij soms wat meer tijd nodig.

Kies hoe u wilt declareren

Via de gratis Zilveren Kruis app

 • Maak met onze gratis app een foto van uw zorgnota. Stuur ons de foto via de app
 • In 3 werkdagen het geld op uw rekening
 • Veilig uw nota's insturen

Download via de App Store Download via Google Play  

Nabestaanden, bewindvoerders en grensarbeiders declareren met het online declaratieformulier​.

Per post

Stuur de originele nota los in een envelop met postzegel naar onderstaand adres. U ontvangt dan in 10 werkdagen uw vergoeding en het declaratieoverzicht.

Zilveren Kruis
Afdeling Declaratieservice
Postbus 70001
3000 KB Rotterdam
 

Een speciaal declaratieformulier voor onderstaande nota's

 

Veelgestelde vragen

​​​​
Nee, dat is niet veilig. U kunt natuurlijk wel een nieuw rekeningnummer dat u voortaan wilt gebruiken, aan ons doorgeven. Dat kan via Mijn Zilveren Kruis (log in met uw DigiD en sms-controle) of de afdeling Klantenservice. Let op: schrijf uw nieuwe rekeningnummer niet op de nota.
Spaar uw nota's niet op tot het eind van het jaar, maar stuur ze zo snel mogelijk naar ons toe. Want declareert u nota’s later dan 12 maanden na afloop van het kalenderjaar waarin u bent behandeld? Dan kunt u een lagere vergoeding krijgen dan waar u volgens de aanspraak recht op had.​ Declareren kan tot 3 jaar na de behandeldatum of levering van zorg. Daarna betalen wij de nota niet meer.
U  heeft alleen een declaratieformulier nodig bij het declareren van onderstaande kosten. Bij overige kosten heeft u genoeg aan de nota.
- buitenlandse zorgkosten 
- vervoerskosten
- bezoek- en verblijfskosten 
- declaraties voor de reis- en annuleringsverzekering
- pgb en specifieke collectiviteitsvergoedingen
 
Declaratieformulieren Buitenland (pdf)
Declaratieformulieren Vervoers-, bezoek- en verblijfskosten (pdf)

U vult per verzekerde/patiënt, kalenderjaar, bestemming en soort vervoer een apart formulier in. Maak een keuze op basis van het soort vervoer waarmee u heeft gereisd. U hoeft geen bonnetjes of afsprakenkaarten mee te sturen. Vraagt u van tevoren toestemming aan onze Vervoerslijn voor uw eigen vervoer, het openbaar vervoer of taxivervoer? Dan handelen wij uw declaratie makkelijk en snel voor u af.

U kunt dit formulier downloaden, opslaan en indienen via www.mijnzilverenkruis.nl. Of u print het uit en stuurt het naar ons op.
U bent veranderd van zorgverzekeraar en u krijgt een nota binnen van een behandeling toen u nog bij een andere verzekeraar was verzekerd. U wilt weten of u bij ons moet declareren of bij uw vorige verzekeraar.

De behandeldatum of leveringsdatum die op de nota staat bepaalt bij wie u declareert. Het gaat dus niet om de datum waarop de nota is uitgeschreven. Staat er op de nota bijvoorbeeld dat u op 1 november een behandeling hebt gehad en was u toen verzekerd bij CZ? Dien dan bij CZ een declaratie in.

Gaat het om een diagnosebehandelcombinatie (DBC) door bijvoorbeeld een ziekenhuis of GGZ-instelling? Dan is de startdatum van de behandeling leidend. Ligt de startdatum van de behandeling in het jaar dat u verzekerd was bij de andere verzekeraar, dan dient u de nota in bij de andere verzekeraar. ​​

Bent u gewond geraakt bij een ongeval dat iemand anders veroorzaakt heeft? Dan kunnen we de schade misschien terugvragen, zoals bij hoge kosten voor de ambulance en het ziekenhuis. 
Neem hiervoor contact met ons op via verhaalszaken@zilverenkruis.nl of 030 354 85 29 van 8.00 tot 17.00 uur. Dan adviseren we u hoe u de schade van de tegenpartij op zijn verzekering kunt terugvragen.

Zilveren Kruis heeft geen voorgedrukte declaratie-enveloppen. U kunt dus een gewone, witte envelop gebruiken.
 
Zorgt u ervoor dat onderstaande op uw nota staat? Schrijf het er anders bij.
- Relatienummer, geboortedatum, naam en adres van de behandelde verzekerde
- De omschrijving van de behandeling, behandeldatum en de naam van het product
 
Stuurt u meerdere nota's op? Doe ze dan los in de envelop. Dus zonder nietjes, plakband en paperclips. 
Stuur uw nota naar:
Zilveren Kruis
Afd. Declaratieservice
Postbus 70001
3000 KB Rotterdam
 
​Op uw declaratieoverzicht vindt u uw ingediende nota's en uw eigen risico. Kom meer te weten over het declaratieoverzicht.

69% vond deze informatie nuttig (gebaseerd op 4229 beoordelingen)