Kilo’s kwijt met het Actify programma Afvallen met Afspraken

Artikel
26-10-2021
3 minuten leestijd
Met Gezond Ondernemen ondersteunt Zilveren Kruis organisaties bij het gezond en vitaal houden van hun medewerkers. ‘Afvallen met Afspraken’ wordt uitgevoerd door Actify, een initiatief van Zilveren Kruis. Het programma staat open voor alle medewerkers van de organisaties die aan dit programma deelnemen. Eén van de deelnemers van het programma is Rob Martens, hij is accountmanager bij Zilveren Kruis, en laaiend enthousiast over wat het programma voor hem heeft betekend. In dit blog deelt hij zijn ervaringen.
Actify programma Afvallen met Afspraken

Afvallen met Afspraken

‘Schat ik ben thuis!’ Breed lach ik naar mijn vrouw als ze de kamer binnenstapt. ‘Ga je straks mee naar de sportschool?’ Ontspannen plof ik op een stoel, terwijl ik mijn hand in een pot snoeptomaten laat zakken. Mijn vrouw Luh straalt. Mijn thuiskomst en de daaropvolgende avonden hebben er wel eens anders uitgezien.

Om eigen regie te kunnen nemen op mijn gezondheid, was het voor mij belangrijk om een programma te vinden dat bij me past. Afvallen kan namelijk best lastig zijn, maar met de juiste motivatie, begeleiding en aanpak is het goed te doen. In vijf maanden slanker én fitter door gezondere gewoonten. Dat is waar het om draait bij Afvallen met Afspraken, een beweegprogramma van Actify dat wordt aangeboden door Zilveren Kruis.

Kilo’s kwijt

Afgelopen najaar ben ik begonnen met het programma. Eerst had ik een intakegesprek, waarin ik mijn motivatie en persoonlijke doelen besprak. Vervolgens ging ik onder begeleiding van een personal coach, een voedingsdeskundige en een fysiotherapeut aan de slag. Na vijf maanden was ik vijftien kilo afgevallen. En ik voel me top!

Boegbeeld van een ongezond leven

Eerlijk is eerlijk, ik wist allang dat ik die kilo’s kwijt moest. Naast dat ik me soms niet energiek voelde, besefte ik dat het vreemd overkomt als een accountmanager bij een zorgverzekeraar zelf niet fit is en overgewicht heeft. Ik voelde me opgelaten als ik bij besprekingen zat waar het onderwerp ‘vitaliteit’ ter sprake kwam. Omdat ik de afgelopen maanden gemotiveerd aan de slag ben gegaan met mijn gezondheidsdoelen, ben ik van boegbeeld van een ongezond leven veranderd in een ervaringsdeskundige. Een rol waarin ik me veel prettiger voel.

Kaas en chocolade

Ondanks mijn voorliefde voor kaas, chocolade en andere lekkernijen, heb ik in het verleden een aantal afvalprogramma’s gevolgd. Soms viel ik een paar kilo af, maar altijd viel ik weer terug in oude gewoonten. Inmiddels weet ik dat die programma’s niet bij me pasten. Ik ben een vrolijke ongedwongen man en houd er niet van als ik iets ‘moet’ of ‘niet meer mag’. Afvallen met Afspraken is een programma dat past bij mijn levensmotto ‘alles met plezier’.

Etiketten lezen

Vijftien kilo afvallen en daar ook nog eens plezier in hebben: ik wist niet dat het kon. Terwijl het eigenlijk simpel is. Het enige dat ik hoef te doen, is meer bewegen en op mijn voeding letten. Hoe ik dat doe, mag ik zelf bepalen. Dus train ik drie keer per week onder begeleiding in een sportschool. En op basis van de gegevens die ik invoer in een voedingsapp, krijg ik tips en suggesties van een voedingsdeskundige. Nooit gedacht dat ik iemand zou worden die de etiketten op de boodschappen leest voor ze in mijn mandje verdwijnen.

Selderijstengel

Of ik met een etentje op een selderijstengel zit te kauwen? Nee hoor, ik tafel dan uitgebreid met mijn familie en vrienden. Die steunen mij trouwens enorm, samen met mijn collega’s en klanten. Dit helpt mij om mijn gewoonten te veranderen en het afvallen vol te houden. Mijn vrouw en ik koken nu veel gezonder en elke dag wandelen we zo’n zes kilometer. Als we buiten de deur eten, zorgen we ervoor dat we die dag een extra wandeling maken of samen fietsen. Mijn manager geeft me de ruimte om deel te nemen aan het programma en als we moeten overleggen, doen we dat wandelend.

Gemotiveerd volhouden

Het enthousiasme over mijn nieuwe leefstijl neem ik overal mee naartoe en zorgt voor meelevende reacties. Het deed me veel dat een klant opmerkte dat er iets aan me is veranderd. Want dat klopt; niet alleen ben ik kilo’s kwijt, ik ben relaxter geworden en zit beter in mijn vel. Ik voel me sterk en fit. Gelukkig blijven de kilo’s eraf gaan; inmiddels ben ik twintig kilo lichter. Dit stimuleert me om te blijven sporten en mijn gezonde leefstijl vol te houden. Ik ga ervoor!

Tips om af te vallen

  • Stippel voor jezelf een pad uit dat makkelijk is te bewandelen.
  • Let op je grenzen.
  • Zorg dat je plezier houdt in wat je doet, uiteindelijk zul je ervaren dat je leefstijl verandert.
  • Indien nodig, vraag hulp van anderen.
  • Beloon jezelf regelmatig.

Lees ook

Hoe help je medewerkers gezonde keuzes maken?

Gezonde voeding

Wil je je medewerkers helpen met gezondere voeding? Ontdek met tips van experts, hoe ze in kleine stapjes gezonder kunnen eten.

Deel de tips met je medewerkers

Heeft u vragen? Neem contact op met onze inkomensexpert.

Volg ons op LinkedIn

Laat je inspireren en praat mee over actuele onderwerpen.

Naar LinkedIn