Zo help je medewerkers met gezonde voeding Menukaart voor Werkgeluk

‘Waarschijnlijk weet je dat je energie krijgt van een kopje koffie, maar wist je dat het je ook gelukkig maakt?’ Als werkgever kun je de gezondheid van medewerkers natuurlijk nooit sturen. Ze de juiste informatie geven en voor een gezonder voedselaanbod zorgen kan wel helpen bij het zetten van een eerste stap naar gezonder werken.
""

Medewerkers die gezond eten, voelen zich vitaler en dit heeft een sterk verband met hun werkgeluk. Al helemaal als het voedsel zelf ze ook gelukkig maakt! Tijd om het menu in de bedrijfskantine eens goed onder de loep te nemen. Want door medewerkers meer aan te bieden dan kroketten en gehaktballen, maak je de keuze voor gezond voedsel een stuk gemakkelijker voor ze!

Tips gezonde voeding

Ontbijt

Havermout met banaan en lijnzaad

Laat de stemming op de werkvloer niet bederven door een stel ongelukkige darmflora’s! Het blijkt namelijk dat - om je gelukkiger te voelen - je de bacteriën in je darmen goed moet verzorgen. Dat doe je door voedsel in de vorm van prebiotica. Deze stofjes vind je vooral in knoflook, ui, banaan, haver en lijnzaad. 

Kleine snacks

Fruitsalade met appel, banaan en mango

‘An apple a day keeps the doctor away!’ Uit onderzoek blijkt dat het eten van voldoende groenten en fruit niet alleen bijdraagt aan geluksgevoelens op de dag dat je ze eet, maar ook de dag erna.

Lunch

Verse champignonsoep

Kan het team wel een oppepper gebruiken? Zet dan een champignonsoep op het menu in de bedrijfskantine. Van champignons word je bijvoorbeeld vrolijker en gelukkiger omdat er selenium en vitamine D in zit. Een tekort aan deze voedingsstoffen maakt je somber. 

Warme dranken

Koffie

Het is wetenschappelijk bewezen dat koffie bijdraagt aan geluk. Deelnemers aan het onderzoek meldden dat ze meer plezier hadden als de dag gestart werd met een kopje koffie. (Hou het wel bij max. 4 koppen per dag, anders wordt het ongezond.) Daar kan iedereen zich wel in vinden, toch? 

Voor bij de koffie

Brownies van pure chocolade

Donkere chocola is nog altijd de winnaar als het gaat om je gelukkig voelen. Je wordt er direct blij van en de antioxidanten in cacao zorgen er bovendien voor dat je je minder gestrest voelt. Altijd een goed idee om medewerkers te belonen met een lekkere reep pure chocolade dus (maar niet te vaak natuurlijk).

Lees ook

Hoe help je medewerkers gezonde keuzes maken?

Voeding die werkgeluk tegenwerkt

Bestaat er ook voedsel dat je minder gelukkig maakt? Nee niet direct, maar medewerkers kunnen zichzelf wel ongelukkig maken door bepaald voedsel te eten. Denk eens terug aan je kindertijd. Weet je nog toen je viel en een snee opliep, je moeder je kwam troosten met een paar snoepjes? Dit betekent dat je van jongs af aan leert dat emoties en andere heftige gebeurtenissen samengaan met een ‘beloning’ door lekker en vooral ongezond te eten. 

Een medewerker die gestrest is, boos is of zich eenzaam voelt, kan gaan eten om deze emotie te verdringen omdat dit zo is aangeleerd. Maar dit werkt maar een paar minuten en daarna voelt iemand zich alweer ellendig; een vicieuze cirkel dus. Je kunt medewerkers helpen deze cirkel te doorbreken door te vragen wat ze helpt ontspannen. Ontspannen medewerkers voelen zich namelijk gelukkiger en dat zorgt ervoor dat ze minder behoefte hebben aan emotie-eten. 

Tip
Ga direct aan de slag met gezonde voeding op het werk.
Of wil je weten hoe het met jouw gezondheid staat? Doe dan de TotaalCheck van Zilveren Kruis

Hoe kun je je medewerkers informeren over gezonde voeding?

Tot slot is het van belang dat je medewerkers informeert over gezonde voeding die ze helpt om werkgelukkig te zijn! Maar je wilt natuurlijk niet dat het belerend overkomt. In het artikel ‘Of ik wel twee stuks fruit eet?! Waar bemoei jij je mee!’ leggen we uit waarom voeding zo’n gevoelig onderwerp is en hoe je medewerkers toch kunt stimuleren om gezondere keuzes over voeding te maken. 

Bronnen:
Jama NetworkBPS PsychclubGoodhousekeeping en Marie Claire

Gezonde voeding

Wil je je medewerkers helpen met gezondere voeding? Ontdek met tips van experts, hoe ze in kleine stapjes gezonder kunnen eten.

Deel de tips met je medewerkers

Heeft u vragen? Neem contact op met onze inkomensexpert.

Volg ons op LinkedIn

Laat je inspireren en praat mee over actuele onderwerpen.

Naar LinkedIn