Door te ontspannen haal je meer uit je dag

Lekker druk zijn is prima, maar hoe maak je tijd voor ontspanning in de drukte van het dagelijks leven? En dan bedoelen we niet op de bank hangen met je telefoon in de hand (ook fijn), maar even echt ontspannen.
Vrouw die aan het pottenbakken is

Wie gezond leeft, doet niet alleen aan inspanning, maar ook aan even helemaal niks. Niemand kan de hele dag ‘aan’ staan. En net zoals het belangrijk is om goed te eten en genoeg te bewegen, mag je ook aandacht hebben voor de balans tussen in- en ontspannen. Alles telt mee als het om gezondheid gaat.

Gek genoeg kost ontspannen vaak meer moeite dan inspannen. Het werk, de boodschappen, koken, zorgen – alles wat moet, komt natuurlijk als eerste aan bod. Vaak is er best tijd om even iets voor jezelf te doen, alleen zie je door de bomen het bos niet (of voel je je schuldig omdat er nog zoveel moet gebeuren). Besteed eens wat aandacht aan ontspannen, wie weet beland je dan in een geheel nieuwe ritme.

Tijdens het thuiswerken is het soms lastig om even letterlijk afstand te nemen. Maar er zijn manieren om even je moment te pakken, die ervoor zorgen dat je juist beter gaat werken. Ook is het goed om soms gewoon even op te ruimen, al is het onder werktijd, want je gaat er een stuk beter van nadenken. En dat bevordert enorm hoeveel je gedaan krijgt.

Al deze dingen kunnen voorkomen dat je overprikkeld raakt, of dat je last krijgt van spanningshoofdpijn, iets wat veel voorkomt bij mensen die het eigenlijk net iets te druk hebben. Het zijn allemaal tekenen dat je meer op jezelf moet gaan letten.

Dus als je vaak het gevoel hebt dat het je boven het hoofd groeit, ga daar dan echt mee aan de slag. Kleine momenten voor jezelf, een keer mediteren uitproberen, overdag dat ommetje maken, een middagje vrij nemen en even helemaal niks doen, kunnen ervoor zorgen dat je in balans blijft.

Mindfulness

TIP!

Een cursus mindfulness leert je leven in het nu. Zonder afleidingen en met volledige aandacht. Je kunt mindfulness gebruiken om klachten zoals spanning of een burn-out aan te pakken. Maar ook als je geen klachten hebt, leer je met mindfulness om beter te voelen wat je voelt. Zodat je nog beter voor jezelf kunt zorgen. Met een aanvullende 1, 2, 3 of 4 sterren verzekering krijg je een vergoeding voor een mindfulness cursus.

Meer weten over mindfulness?

Lees ook

Vrouw kat knuffel
Artikel
4 minuten lezen

Toe aan vakantie? In 5 stappen helemaal opgeladen

We moeten nog even wachten voordat we weer écht op vakantie kunnen. Met deze tips ervaar je dat vakantiegevoel gewoon thuis!
Vader werkt met kind op schoot
Artikel
2 minuten lezen

Sta jij 24 uur per dag aan?

We richten ons bij het indelen van onze tijd vaak vooral op inspanning. Terwijl genoeg ontspannen net zo belangrijk is. Maar wat als je zo druk bent met alles wat ‘moet’, dat er amper ruimte overblijft voor andere dingen?
Kat ligt op schoot
Artikel
3 minuten lezen

Waarom niksen niet helpt tegen vermoeidheid

Hoe komt het toch dat we sommige dagen doodmoe van het werk komen? Terwijl we vooral (achter de computer) hebben gezeten?