Overspannen symptomen? Zo herken je het

Iedereen kan het gevoel krijgen dat het allemaal te veel wordt. En wie dan niet oplet loopt risico op overprikkeling, oververmoeidheid, overspannen zijn, (of burn-out). Weten wat overspannenheid veroorzaakt is belangrijk en je maatregelen nemen als het zover is ook. Maar dan moet je wel eerst de klachten van overspannen herkennen.
Lees de samenvatting

Overspannenheid: hoe herken je het en wat kun je eraan doen?

  • Overspannenheid kan leiden tot lichamelijke en mentale klachten zoals vermoeidheid, slaapproblemen en concentratieproblemen.
  • Het is belangrijk om overspannenheid op tijd te herkennen en hiermee aan de slag te gaan om erger te voorkomen.
  • Om overspannenheid te voorkomen of te verminderen, kunnen ontspanningsoefeningen, een gezonde levensstijl en het stellen van grenzen helpen.
  • Het is raadzaam om bij aanhoudende klachten contact op te nemen met een huisarts of andere professionele hulpverleners.

Meteen maar even met de deur in huis: nee, overspanning is absoluut geen aanstellerij. Sterker: eigenlijk is het in deze drukke wereld die dagelijks van alles van ons verwacht een godswonder dat we er niet veel vaker even bij moeten gaan liggen. Zo zijn sommige mensen bekaf na een middagje shoppen, een dag werken of een avond uitgaan. Anderen kunnen niet drukte, tegen te veel geluid, gesprekken van collega’s (kantoortuin gedoe), hebben concentratieproblemen of worden helemaal gék van potdichte ramen en deuren.

Veel verschillende varianten dus, die allemaal kunnen duiden op overspannenheid: de situatie waarin er meer van onze zintuigen wordt gevraagd dan we kunnen verwerken.

Wat zijn klachten bij overspanning?

Door overspannen of burn-out kunnen klachten optreden, zoals:

  1. vermoeidheid
  2. lusteloosheid
  3. stressverschijnselen (een ‘vol’ hoofd hebben bijvoorbeeld)
  4. stemmingswisselingen
  5. een aanhoudend verdrietig gevoel of huilbuien
  6. onzekerheid
  7. snel ongeduldig zijn
  8. televisie of radio niet verdragen
  9. gevoeligheid voor alcohol
  10. slechte concentratie
  11. hoofdpijn, nekklachten, spierpijn

Wat is de oorzaak van overspannen zijn?

Met de symptomen van overspanning herkennen ben je er nog niet, want belangrijker is dat de oorzaak van de overprikkeling verdwijnt. En die vinden vergt wat denkwerk: hoe lang heb je al klachten, wanneer zijn ze begonnen en wat was de aanleiding? Je kunt zowel korte- als lange-termijn overspannen zijn, waarbij die laatste variant lastiger terug te draaien is.

Wat te doen als je overspannen bent? 

1. Neem meteen rust

Overprikkeling kan zich op meerdere vlakken manifesteren, zowel in je lichaam als in je hoofd. Schakel een tandje terug als de symptomen te sterk worden, dan heb je te veel van jezelf gevraagd. Een grote schoonmaak in je agenda en de natuur opzoeken is een goed begin.

2. Reflecteer

Als je al langere tijd rondloopt met je klachten is het interessant om reflectie tot te passen: hoe is je leef- en denkpatroon de afgelopen tijd geweest? Wat kun je anders doen om je goed en fit te voelen? Houd bijvoorbeeld een dagboekje bij waarin je iedere dag opschrijft wat je die dag hebt gedaan en hoe je je voelt. 

3. Leer je afschermen

Van alles dat je moe maakt of energie slurpt. Dat kan natuurlijk niet altijd (werk en een gezin laten zich bijvoorbeeld niet makkelijk negeren), maar leer keuzes maken. Zo kan het helpen om de televisie zoveel mogelijk uit te laten (lees een boek of ga wandelen), niet te veel (drukke) afspraken te maken. Mochten je klachten werkgerelateerd zijn: bespreek dan eens met je werkgever of je (tijdelijk) minder, of in ieder geval anders kan gaan werken.

4. Vraag hulp

Bij je dagelijkse verplichtingen kan je ook geholpen worden. Vraag hulp en zeg vaker nee; je hebt je energie nodig om er weer bovenop te komen.

5. Nogmaals: neem rust!

Overprikkeling gaat altijd over het gevoel dat je méér en beter moet, dat je jezelf voorbij bent gerend om aan een verwachting te voldoen die –blijkbaar- niet zo goed voor je is. Daar mag je nu mee stoppen.

Dit artikel is onderdeel van de e-mailserie Meer ontspannen

TIP!

Wil je nog meer tips om te ontspannen? Meld je aan en ontdek in 5 e-mails hoe je in kleine stappen vaker kunt ontspannen en lekker in je vel blijft zitten.

Meld je aan


schrijvende hand

Redactie Magazine