Yair mediteert elke dag 10 minuten

Yair (48) was moe, had moeite om zich te concentreren en kon en wilde iets doen om beter te kunnen ontspannen. Een vriend raadde hem aan te gaan mediteren. Elke dag tien minuten, meteen bij het opstaan. “Het werkt een stuk beter dan koffie. Ik leef veel meer in het nu.”
Lees de samenvatting

Yair mediteert elke dag 10 minuten om te ontspannen en zijn geestelijke welzijn te verbeteren.

  • Yair mediteert dagelijks 10 minuten.
  • Hij doet dit om te ontspannen en zijn geestelijke welzijn te verbeteren.
  • De meditatiesessies duren meestal 10 minuten.
  • Meditatie helpt Yair om rustiger en meer gefocust te zijn.

“Mijn gedachten zijn net stuiterballen. Ze volgen elkaar in razend tempo op, en mijn hoofd zit altijd vol. Een beetje te vol misschien wel. Ik ben regelmatig iets aan het doen, terwijl ik met mijn hoofd compleet ergens anders zit. Dat gaat ook wel eens mis. Dan stuur ik weer een mailtje aan de verkeerde persoon, haal ik orders door elkaar of vergeet ik dat ik nog boodschappen moest doen. Dat soort dingen. Best vermoeiend, omdat ik daardoor regelmatig achter de feiten aanloop, of mijn eigen brandjes aan het blussen ben. Vaak ben ik aan het eind van de dag dan ook flink gesloopt.

Sportschool voor je brein

Ik had het hier laatst over met een vriend van mij, die heel actief aan yoga, mindfulness en dat soort dingen doet. Hij zei ‘Yair, jij moet écht gaan mediteren. Dat gaat je enorm helpen’. Hij vertelde dat er onderzoek is gedaan naar de hersenen van mensen die elke dag mediteren, en dat regelmatig mediteren je hersenen blijvend kan veranderen. Zelf mediteert hij elke dag, en hij zweert dat hij daardoor veel rustiger en geconcentreerder is geworden. Dat wilde ik ook wel! Dus besloot ik het te proberen. Ik begon met een soort cursus voor beginners. Elke dag leer je dan in tien minuten de basis, en oefen je in de tussentijd de technieken. Het was heel anders dan ik had verwacht. Helemaal niet zweverig. Je traint eigenlijk je hersenen. Een soort sportschool voor je brein.

Oefening baart kunst

In de basis leert meditatie je, je te concentreren op het nu. Je leert afleidende gedachten herkennen en los te laten. Het gaat er dus niet om je gedachten uit te schakelen, juist niet! Met meditatie oefen je hoe je concentratie kunt behouden, ondanks een hoofd vol gedachten. In het begin is dat lastig. Tijdens het mediteren dwaalden mijn gedachten steeds af, naar collega’s, mijn to-do lijst, de film die ik nog wilde zien, etc. Maar oefening baart kunst. Uiteindelijk lukte het steeds beter deze gedachtes los te laten, en me te richten waar ik op dat moment mee bezig was.

Niet meer achter de feiten aan

En het grappige is dat dit buiten de meditaties zelf ook steeds beter lukt. Vooral op mijn werk merk ik veel verschil. Ik mediteer elke ochtend, meteen nadat ik wakker word. Door het een vaste plek ik mijn routine te geven, houd ik het makkelijker vol, en het werkt heel goed om het direct voor mijn werk te doen. Het helpt me mijn gedachten te ordenen, voordat ik aan de slag ga. Als ik een dagje oversla, merk ik het meteen. Dan voelt het de rest van de dag alsof ik achter de feiten aanloop. Sinds ik mediteer ben ik ’s avonds ook veel minder uitgeput. Ik denk omdat gedurende de dag alles veel kalmer verloopt. Echt, ik zou het iedereen aanraden. Als je een boost wil ’s ochtends, probeer dan dit! Werkt tien keer beter dan koffie.”

Download de Actify-app

Wil je graag meer ontspannen, maar weet je niet hoe? Download dan kosteloos de Actify Vitaliteitscoach app. Actify helpt je in kleine stappen naar een gezonder leven.

Of lees meer over Actify

schrijvende hand

Redactie Magazine