Aïsha (34, twee dochters) plant tijd voor zichzelf in haar agenda: “Na zo'n dag voel ik me herboren.”

Aïsha werkt als kleuterjuf, is getrouwd en moeder van twee jonge kinderen. Als ze niet oplet heeft ze geen moment om zelf even op adem te komen. Daarom neemt ze bewust ook tijd voor zichzelf. En daar wijkt ze niet vanaf.
Vrouw met bril glimlacht

‘De laatste maanden van het schooljaar zijn altijd heftig. Normaal al, en dit jaar nog net even meer. Ik merkte het aan mijn kinderen. Geen school, toen een paar dagen wel en niet, toen weer wél: ze waren helemaal hun ritme kwijt. Bovendien kregen ze ineens thuis les van papa en mama, die ondertussen ook probeerden hun eigen werk te doen. Het was voor iedereen een rare periode.

Drukke weken

Dat heb ik de laatste weken voor de vakantie ook aan de kinderen op school gemerkt: extra druk en om aandacht vragen, sneller boos of verdrietig. Iedereen heeft heel erg zijn best gedaan, dat vond ik hartverwarmend. Maar ik ben blij dat het vakantie is en we allemaal kunnen opladen.

Tijd voor Aïsha

Naast school is mijn leven druk genoeg met mijn twee kinderen. En dan nog het huishouden erbij… Gelukkig doet mijn man veel in huis. Hij ruimt alles op, doet de was en de boodschappen. Dat scheelt. Maar ik merkte toen ik moeder werd, dat mijn dagen regelmatig voorbij vlogen zonder dat ik ook maar vijf minuten voor mezelf had gehad. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat was ik bezig met werken, zorgen, het huishouden, familie. En daar werd ik chagrijnig van. Daarom bedacht ik TVA: tijd voor Aïsha.

Even weg van huis

Ik doe aan TVA sinds onze oudste één werd. Toen zei ik tegen mijn man: “Zo, het eerste jaar zit erop. Nu moet ik af en toe tijd voor mezelf hebben, anders houd ik het niet vol.” Sindsdien neem ik TVA. Dat is nooit hetzelfde. Soms ga ik een middagje winkelen. Of ik laat lekker mijn nagels doen. Ik ga in mijn eentje naar de film, of eens goed bijkletsen met een vriendin. Heerlijk vind ik dat, dan kom ik echt tot rust. En denk ik even niet aan de kinderen.

Aan de slag met Actify

Tip!

De Actify-app helpt jou in kleine stappen naar een gezondere leefstijl. Ga bijvoorbeeld aan de slag met de serie 'Vaker ontspannen doe je zo'. En leer hoe je tussendoor kleine rustmomentjes voor jezelf kunt nemen.

Ontdek Actify

Tijd voor ons samen

Natuurlijk doe ik ook leuke dingen met mijn man. Mijn ouders passen elke maand een nacht op de kinderen. Meestal blijven we gewoon thuis, maar toch is het fijn om samen even op te laden. Dan koken we uitgebreid, en gaan we Netflixen. Of we gaan naar de film. Heel gezellig, maar aan mijn TVA komt niemand. Die tijd voor mezelf heb ik ook echt hard nodig. Mijn kinderen weten dat. Dan ga ik weg en hoor ik ze pruttelen, maar dan zeg ik: “Mama gaat nu even iets voor haarzelf doen, ik zie jullie strakjes weer.” Ik vind het ook een goed voorbeeld voor ze: zorg ook goed voor jezelf.

Tot rust

Ik zou echt tegen alle jonge moeders willen zeggen: zorg dat je meteen TVJ (tijd voor jezelf) regelt, dan houd je het veel beter vol. Al ga je vijf minuten in de tuin zitten, of even mediteren. Het hoeft niet lang te duren of veel geld te kosten. Geloof me, je komt er echt van tot rust.’

Gerelateerde artikelen

Vrouw kat knuffel

Meer informatie over corona

Je vindt hier antwoorden van experts op de veelgestelde vragen over corona. En je ontdekt wat Zilveren Kruis in deze tijd voor jou en de zorgverleners doet.
Een man aan het mediteren in het park.
Artikel
3 minuten lezen

Het verbluffende effect van mediteren

Uit onderzoek blijkt dat regelmatig mediteren de hersenstructuur verandert. De expert: “Zelfs 5 minuten per dag is al winst.”
Stofzuigen in de woonkamer
Artikel
3 minuten lezen

Een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd

Feit of fabel? Schrijfster en amateurverzamelaar Brenda nam dit onder de loep.