Doe elke ochtend hetzelfde en je stress zal verdwijnen!

Snel-snel opstaan, de kinderen wekken, douchen, ontbijt en broodtrommels klaarmaken, waaaaaarrrr zijn de sporttassen, vlek op je nieuwe trui, jammer dan, hup-hup pak je fiets, oh-oh laptoptas vergeten… Ze noemen het niet voor niets ‘de ochtendspits’. Maar als je elke dag in grote stress begint, is je energie al op voordat je bent begonnen. Gelukkig is er een heel simpele oplossing.
Vrouw rekt zich uit

Het gejaagde gevoel van een drukke ochtend schud je moeilijk van je af. Een vast ochtendritueel kan helpen om je dag rustig en ontspannen te beginnen. Door elke ochtend dezelfde dingen te doen, breng je rust en structuur aan. En je wordt er nog blijer en productiever van ook! Zo draagt een rustig begin van de dag direct bij aan het totaalplaatje van je gezondheid.

Een goed begin

Het idee van een ochtendroutine is niet nieuw. De Amerikaan Hal Elrod beschreef het in zijn bestseller: The Miracle Morning. Hierin stelt hij een aantal vaste gewoontes voor die je vóór 8 uur in de ochtend uitvoert, om de dag goed te beginnen. Het idee: zorg dat je ‘s ochtends een moment van rust hebt, waarin je je kunt richten op de dag die voor je ligt. Zelfs wanneer je de rest van de dag moet rennen en vliegen, heb je het eerste moment van ontspanning al gehad.

Je eigen routine

Welk ochtendritueel bij jou past, ligt aan je persoonlijke situatie. Woon je samen, heb je kinderen, moet je op een bepaalde tijd het huis uit… Al die dingen spelen mee. Maar het basisidee blijft hetzelfde: een ochtendroutine zorgt ervoor dat je een moment voor jezelf hebt, voordat de drukte begint. Of dit nou een kwartiertje is, of een uur: alle beetjes helpen.

4 tips voor een ochtendritueel met minder stress

1. Sta eerder op

Het klinkt heftig, maar eerder opstaan dan je partner of kinderen, kan heel prettig zijn. Een moment voor jezelf, zonder direct mee te hoeven gaan in de behoeftes van anderen.

2. Begin de dag in stilte

Begin de eerste minuten van je dag in stilte. Drink een glas water, doe een ademhalingsoefening of probeer een korte meditatie van een paar minuten. Wanneer je je tijdens je dag gespannen of gejaagd voelt, kan het helpen terug te denken aan dit rustpuntje.

3. Schrijf op wat je wilt doen

Na dit moment van rust, denk je een paar minuten goed na over wat je die dag moet of wil doen. Wat zijn je doelen, wat wil je bereiken, en welke praktische stappen moet je uitvoeren om die te bereiken? Schrijf dit kort op. Zijn er dingen waar je tegenop ziet? Neem je voor die als eerste te doen.

4. Strek de benen

Een wandeling of een paar yoga-oefeningen geven je een wakkerder gevoel en zorgen dat je brein op gang komt.

Na dit momentje voor jezelf, kan de dag beginnen. Je zult merken dat de ochtend veel overzichtelijker voelt, als je niet vanaf het moment van opstaan al vol in de drukte zit. O, en dit is ook het eerste moment om op je telefoon te kijken! Daarvoor laat je die lekker uit. Wel zo ontspannen.

PS Het is handig om ’s avonds al dingen voor te bereiden voor in de ochtend. Leg kleding/gymspullen/schooltassen klaar, laadt telefoons en laptops op, vul broodtrommels, haal brood uit de vriezer voor het ontbijt en vul alvast de waterkoker of het koffiezetapparaat.

Een man aan het mediteren in het park.
Artikel
3 minuten lezen

Het verbluffende effect van mediteren

Uit onderzoek blijkt dat regelmatig mediteren de hersenstructuur verandert. De expert: “Zelfs 5 minuten per dag is al winst.”
Vrouw ligt in bed met telefoon
Artikel
4 minuten lezen

In 3 stappen naar een ononderbroken nachtrust

Midden in de nacht wakker worden en niet meer in slaap komen. Voor veel mensen is dit herkenbaar. Met dit stappenplan kun je er iets aan doen.
""

Download de Actify-app

Wil je graag meer ontspannen, maar weet je niet hoe? Download dan kosteloos de Actify Vitaliteitscoach app. Actify helpt je in kleine stappen naar een gezonder leven.

Download in de App StoreDownload in de Play Store