Tips voor meer ruimte in je hoofd Ook in drukke tijden

We hebben de neiging om maar door te hollen. Werk, kinderen, sociaal leven, sporten, verjaardagen ... Maar soms is het ook goed om even stil te staan. Diep adem te halen en wat rust en ruimte te maken. Je zal zien dat dat zomaar kan leiden tot nieuwe inzichten en een lichter leven.
""

Je lichaam kan niet non-stop doorgaan en heeft gezonde voeding en voldoende rust nodig En dat geldt ook voor je geest. Een té vol hoofd kan leiden tot stress, wat uiteindelijk zelfs zorgt dat je brein minder goed werkt. Je bent sneller afgeleid, vergeet meer en bent minder gelukkig. Daarom is het volgens De Hersenstichting belangrijk je hoofd voldoende rustmomenten te geven. Zo herstellen je hersenen zich én heb je meer energie en focus.

6 tips voor rust in je hoofd

1. Vind jouw ritme

Een regelmatig ritme, waarbij momenten van drukte afgewisseld worden met genoeg momenten van ontspanning, helpen je brein kalmeren. Plan desnoods periodes van rust in je agenda in, als het er anders niet van komt. Een vast ritme geeft overzicht, houvast en een opgeruimd gevoel.

2. Ontsnap aan de rommel

Amerikaanse psychologen ontdekten dat een rommelige omgeving zorgt dat we ons minder goed kunnen concentreren. Onze ogen zien de chaos om ons heen en vertalen dit naar ons brein. Heb je behoefte aan rust? Zoek dan een opgeruimde omgeving. Of stap naar buiten. De natuur helpt onze hersenen ontspannen, net als beweging.

3. Dump je gedachten

Loopt jouw hoofd over? Dan kan een braindump helpen. Hierbij ga je zitten en schrijf je álles op wat er in je hoofd opkomt. Taken, gevoelens, herinneringen, alles wat op dat moment bovenkomt. Als je alles opgeschreven hebt, kun je gaan ordenen. Waar kan je direct wat mee en wat parkeer je voor later? Door het op te schrijven haal je het uit je hoofd en kan je er later mee aan de slag.

4. Gebruik je volle aandacht

We kunnen maar één ding tegelijk (ja echt, multitasken bestaat dus niet!). Door je volle aandacht te richten op datgene waarmee je nu bezig bent. Of dat nou wandelen, koken of die belangrijke werktaak is, ‘vergeet’ je als het ware al het andere. Zo stop je je brein zich druk te maken over randzaken.

5. Doe een ademhalingsoefening of meditatie

Ontspanningsoefeningen en korte meditaties helpen ons brein ontstressen. Uit Amerikaans onderzoek, uitgevoerd door Harvard, blijkt dat 5 minuten per dag al een groot verschil kan maken. Volgens neurowetenschapper Sara Lazar is mediteren net als bewegen, maar dan voor je brein in plaats van je lichaam. Mensen die regelmatig mediteren zijn kalmer, blijer en concentreren zich beter.

6. Ga iets actiefs doen

Als je het gevoel hebt dat je hoofd overloopt, helpt het om iets met je lijf te doen. Sporten, koken, een stuk fietsen, zingen, dansen … zolang je maar uit je gedachten bent. Het hoeft niet inspannend te zijn. Probeer je brein uit te zetten en je te richten op de activiteit. Zo zet je je hoofd als het ware even stil.

Als je hoofd minder vol zit, zul je merken dat je meer energie overhoudt. En veel beter tegen drukte kan. Met een ontspannen geest slaap je bovendien ook veel beter. Het resultaat: minder moe, meer ontspanning én minder stress.

Ook interessant

Een man bezig met bewust eten in de keuken.
Artikel
3 minuten lezen

Gezonde relaties = minder stress

Een goed huwelijk, gelukkige kinderen, gezonde ouders, vrienden en leuke collega’s. Wie dat heeft, noemt zichzelf vaak gelukkig. Maar als een van die relaties verstoord raakt, voelen we dat onmiddellijk. Investeer dus altijd in de mensen om je heen. Het kleinste gebaar kan een groot effect hebben.
Man staart uit raam naar buiten
Artikel
3 minuten lezen

Overprikkeld! Zo herken je dat

Iedereen kan het gevoel krijgen dat het allemaal teveel wordt. En wie dan niet oplet heeft een risico op oververmoeidheid (of burn-out). Op tijd maatregelen nemen is belangrijk.
""

Download de Actify-app

Wil je graag meer ontspannen, maar weet je niet hoe? Download dan kosteloos de Actify Vitaliteitscoach app. Actify helpt je in kleine stappen naar een gezonder leven.

Download in de App StoreDownload in de Play Store