Binnenkort een kinderfeestje? Het kan gezond, duurzaam én leuk!

Vind jij kinderverjaardagen met onnodig veel cadeaus ook een beetje onzin? Of wil je, in plaats van het zakje snoep, een gezonde kindertraktatie meegeven naar school? Wij helpen je op weg. En nee, een gezond en duurzaam kinderfeestje is echt niet minder leuk. Let maar op!
Kind met feestmuts op

Gefeliciteerd! Je kind is binnenkort jarig. Misschien heb jij zin om het anders aan te pakken dan de ‘standaard’ verjaardag. Een keertje geen bergen plastic speelgoed en snoep en chips, maar gezonder en duurzamer.

Trakteren zonder suiker

Veel scholen in Nederland zijn tegenwoordig ‘Gezonde School’, maar toch hebben aardig wat ouders moeite met afstappen van het zakje snoep of chips. Uit gemak of uit gebrek aan inspiratie. Een traktatie gezonder maken is echter helemaal niet zo ingewikkeld: je kunt ook het hele eet(snoep)verhaal achterwege laten en kiezen voor iets anders feestelijks. We geven je wat inspiratie:

Fruit traktaties:

 • Een satéprikker met groene druiven en twee ogen van krentjes kan zo door voor een slang.
 • Een mandarijntje met oogjes getekend en geknipt uit wit papier en een staartje geknipt uit oranje papier, maakt een dikke, grappige goudvis (de mandarijn wel goed schoonmaken en dubbelzijdig tape gebruiken).

Originele traktaties:

 • Een traktatie in de vorm van een klein boekje
 • Een zakje met bloemzaadjes

Duurzaam kindercadeau

Natuurlijk wil je je kind op zijn of haar verjaardag een cadeau geven. Je kunt dan gaan voor iets wat nu in de mode is of wat je bij een reguliere speelgoedwinkel koopt, maar je kunt ook een duurzaam kindercadeau geven.

Enkele suggesties:

 • Een prachtig boek dat van generatie op generatie mee kan gaan,
 • Een mooi spel uit de kringloopwinkel,
 • Iets dat geproduceerd is vanuit een goed doel of speelgoed van hout.
 • Ook een idee: ga op zoek naar die ene dure Legoset en koop de tweedehands versie voor een prikkie op Marktplaats. Ben jij bewust bezig en je kind door het dolle heen.

Actief en met verantwoorde snacks

Ok, nu hebben we de traktatie op school en het cadeau getackeld, maar hoe vier je een kinderfeestje zonder film kijken en mierzoete slagroomtaart, chips en snoep? Gelukkig vindt ieder kind het fijn om actief bezig te zijn. Dat is mooi, want bewegen is gezond. Wat dacht je van

 • Een survivalfeestje
 • Een klimfeestje
 • Een stoere dansles
 • Een waterpistolenwedstrijd of
 • Een avondje discozwemmen

Die slagroomtaart kun je makkelijk vervangen door iets met minder suiker. Als je online zoekt op ‘gezonde taart’ krijg je pagina’s aan heerlijke recepten. In plaats van chips schotel je de kinderen beter popcorn voor en rozijntjes zijn toch ook een lekkere snack? Daarnaast ziet een schaal vol rauwkost in leuke vormpjes er gezellig uit en het is lekker en gezond.

Natuurlijk mogen de kinderen heus ook wel een (iets minder gezond) ijsje. Het gaat erom dat je geen suiker op suiker op vet stapelt. De balans mag iets meer naar gezond. De ouders van de vriendjes en vriendinnetjes van je kind zullen je dankbaar zijn! Aan het einde van het feestje hoeven zij geen stuiterende kinderen op te halen. Bovendien heb je die jonge gebitjes een dienst bewezen.

Fijne verjaardag!

Ook interessant

Een man bezig met bewust eten in de keuken.

11 hardnekkige misverstanden rondom afvallen

Wat veel mensen niet weten is dat we afvallen vaak verkeerd aanpakken. Te snel, te weinig doordacht en vooral: te ongeduldig.
""
Artikel
3 minuten lezen

Het geheim van een gezond voedingspatroon

Wil je wel gezonder, maar lukt het vaak niet? Houd dan deze tips bij de hand. Je hebt maar een paar handvatten nodig die je helpen om gezond eten makkelijk te maken.
""

Download de Actify-app

Inspiratie nodig? Download de app Actify, die staat boordevol gezonde recepten. Misschien eet jij vanavond al wel frambozen sorbetijs als toetje. Lekker én gezond!

Download in de App StoreDownload in de Play Store