Het geheim van een gezond voedingspatroon? Vooruitkijken!

Wil je wel gezonder, maar lukt het vaak niet? Houd dan deze tips bij de hand. Je hebt maar een paar handvatten nodig die je helpen om gezond eten makkelijk te maken. Voor je het weet, ben je eraan gewend en gaat het vanzelf.
jonge man lacht en kijkt over schouder

Natuurlijk is het belangrijk om naast gezond en fit te blijven ook te genieten. Vaak zijn ongezonde keuzes het gevolg van stress of tijdnood, in plaats van dat we het echt lekker vinden. Door wekelijks even stil te staan bij wat en hoe je de komende dagen gaat eten, krijg je meer grip op het maken van bewuste en gezonde keuzes. Resultaat: minder stress, een fitter gevoel én meer ruimte om te genieten.

Weet wat je eet

Maaltijden plannen klinkt misschien een beetje saai, maar het werkt ontzettend goed. Het scheelt je tussentijdse tripjes naar de supermarkt (dé momenten dat je toch zwicht voor die zak chips). En het vermindert de drukte ‘s avonds. Ook helpt het je om goed na te denken over wat je écht wilt eten.

De basis is groente

Wanneer je je maaltijdplanning maakt, begin dan niet met bedenken welk vlees je wil eten. Of wat je over dat grote bord pasta kan gooien. Denk in plaats daarvan vanuit groenten. Heb je zin in salade, broccoli of gegrilde groenten uit de oven? Daarna bedenk je wat je daar graag bij eet. Zo weet je zeker dat je altijd genoeg groenten eet, en er ook echt van geniet.

Maak een boodschappenlijstje (en hou je daaraan!)

Wanneer je je maaltijden voor die week hebt bedacht, is het tijd om een lijstje te maken. Natuurlijk mag daar ook af en toe een snack als een koekje of een zakje chips op. Maar probeer niet meer te kopen dan je die week van plan bent te gaan eten. Het voordeel van een lijstje is dat het makkelijker wordt om aanbiedingen en ongezonde dingen te weerstaan.

De vriezer is je vriend Laat thuis, moe of geen zin om te koken? Dan is het handig om snel gezonde restjes uit de vriezer te kunnen halen. En dat hoeft helemaal geen extra werk te zijn. Maak bijvoorbeeld standaard twee keer zoveel verse soep of pastasaus. De ene helft eet je direct, de andere helft vries je in. En kun je ontdooien op een dag dat je minder tijd of zin hebt om te koken.

Ga vaker naar de markt

Zit de markt al in jouw vaste boodschappenrondje? Hier koop je heerlijk vers eten, dat niet uit pakjes en zakjes komt, en dus niet is bewerkt. Bovendien ben je vaak nog voordeliger uit ook. Ga bijvoorbeeld 1 keer per week voor onder andere een goede voorraad fruit, groenten, kaas en noten.

Altijd iets in huis

Maak een lijstje van basis ingrediënten, waarmee je elk moment een snelle, lekkere en gezonde maaltijd op tafel kan toveren. Denk bijvoorbeeld aan volkoren pasta, bruine rijst, quinoa, blikjes tomaten, kruiden en ingevroren groenten zoals doperwten. Zorg dat je deze altijd in huis hebt, naast je gewone boodschappen. Dan hoef je nooit meer vlak voor sluitingstijd door de supermarkt te hollen, of uit te wijken naar een bezorgmaaltijd.

Onthoud: gezond eten is niet moeilijker of minder lekker. Je moet er alleen ruimte voor zien te maken in je leefstijl. Het is in het begin wennen en het lukt misschien niet meteen. Maar stapje voor stapje gaat het steeds gemakkelijker.

Bij Zilveren Kruis telt alles mee als het om gezondheid gaat. Het gaat om meer dan alleen goed eten en genoeg bewegen. Om meer dan lichaam en geest. Want ook je omgeving, je familie, je vrienden en hoe het op je werk gaat hebben invloed op het totaalplaatje van je gezondheid.

Lees ook

Zo zit dat
Artikel
3 minuten lezen

Wat we kunnen leren van de Blue Zones

Hoe leeft iemand in een Blue Zone? En is het mogelijk om hier in Nederland iets van de Blue Zone-levensstijl over te nemen?
Ontdek het geheim
Artikel
3 minuten lezen

Het allerbelangrijkste om gezond te leren eten

Voedingsblogs en boeken staan vol met verschillende diëten. Welke moet je kiezen? Onthoud: ga op zoek naar iets dat bij jou past.
Of lees meer over Actify

Download de Actify-app

Wil je graag meer ontspannen, maar weet je niet hoe? Download dan kosteloos de Actify Vitaliteitscoach app. Actify helpt je in kleine stappen naar een gezonder leven.

Download in de App StoreDownload in de Play Store