Waar rook is... is BBQ!

Mooi weer, lekker lang licht buiten: tijd om de barbecue aan te steken! Een gezellige en smakelijke manier om samen te eten. Maar wie niet oplet, krijgt onnodig veel ongezonde stoffen binnen. Een aantal tips om te genieten van een gezonde BBQ.
Pan op groot vuur

Zwarte randjes snijd je zoveel mogelijk weg

Natuurlijk zorg je ervoor dat het vlees door en door gaar is. Je wilt immers geen voedselinfectie overhouden aan je barbecuefeestje. Overdrijf je hier alsjeblieft niet mee? Want zwart geblakerd vlees is niet smakelijk. En vooral ongezond. Door het aanbranden ontstaan kankerverwekkende stoffen, die je beter niet kunt eten. Vermijd vlammen. En houd de afstand tussen het rooster en de kolen zo groot mogelijk. Ook handig: leg het vlees in een hittebestendig glazen bakje op de barbecue. Zo voorkom je zwarte korstjes. Zie je toch krokante zwarte korstjes op het vlees? Niet opeten, maar wegsnijden!

Lekker anders: marineer je vlees eens met bier of sap

Wil je echt een culinair stukje vlees, vis of groente op je bord? Marineer het dan eerst! Dit heeft meerdere voordelen: het eten neemt de heerlijke aroma over van je marinade, het blijft mals en sappig. En je krijgt minder schadelijk stoffen op je eten. Dit laatste komt door de antioxidanten die vaak in een marinade zitten. Uien, knoflook en kruiden bevatten veel antioxidanten. Maar ook een marinade van bier of sap bevat antioxidanten. Laat daarom etenswaren die je wilt barbecueën eerst intrekken in een kruidige vloeistof. Krijg je al trek?

Salade als wachtvoer en dippen met slanke sausjes

Het vlees ligt te garen op de barbecue. Dat duurt nog wel even! Ongemerkt eet je veel kleine hapjes tussendoor. En uiteraard is geen barbecue compleet zonder dipsaus. Het ene na het andere stuk stokbrood met vette saus gaat er met gemak in. Herken je dat? Niet het meest gezonde wachtvoer natuurlijk. Probeer het eens met een frisse salade. Komkommer, worteltjes of een salade van sla, rauwkost, olijven en pijnboompitten zijn lekker. En het is een stuk gezonder dan stokbrood. En de dipsaus? Die hoeft helemaal niet vet te zijn! Vervang de mayonaise in dipsaus voor kwart of yoghurt. Meng het met wat mosterd, pesto of met citroensap en verse kruiden naar smaak.

Variatie op het vuur: vlees, vis en ga voor Vega

Maak je BBQ gezonder door lekker veel te variëren in wat je op de BBQ legt. Welk vlees kies je? Klein vlees, zoals rundersteak, koteletjes of worstjes. Vlees bevat essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamines en mineralen. Vlees van dieren die een goed leven buiten hebben gehad en veel gras hebben gegeten (dus geen kiloknallers), bevat daarnaast een gezonde hoeveelheid omega 3 vetzuren.

Wissel het vlees ook eens af met vis, zoals tonijn, zalm of zwaardvis. Ook gamba’s, kabeljauw en forel zijn goed te grillen. De vetzuren in vis (omega 3-vetzuren) beschermen tegen hart- en vaatziekten. Met name vette vis (zalm, makreel) bevat veel gunstige vetzuren. Gezonde keuze.

Nog meer variatie? Dat kan natuurlijk! Een groentespies of Vega burger is ook heerlijk op de barbecue. Bijvoorbeeld met paprika, ui, champignons, maïskolf, tomaat en eventueel fruit zoals stukjes ananas, appel of banaan. Ook gegrilde courgette en aubergine is lekker op de BBQ.

Zo zie je maar weer, een gezonde BBQ bestaat dus echt! Eet smakelijk en geniet samen van een gezellige en gezonde maaltijd.

Gerelateerde artikelen

Artikel
3 minuten lezen

Sanne zet nooit AGV op tafel. Zo pakt zij dit aan

Misschien wil je het wel, minder vlees eten, maar in de dagelijkse routine grijp je er in de supermarkt toch weer vanzelf naar. Zó lukt het misschien wel.
Een man bezig met bewust eten in de keuken.

Gezond en vitaal 100 jaar worden?

Gezond en vitaal de 100 jaar halen. Wereldwijd zijn er maar 5 plekken waar grote groepen mensen dit halen. Wat is hun geheim?
Een man bezig met bewust eten in de keuken.
Artikel
3 minuten lezen

3 eenvoudige manieren om meer groente te eten

Vind je het soms lastig om aan die hoeveelheid te komen? Met deze handige tips zet je eenvoudig een voedzame maaltijd op tafel.