Hoe ouder Thijs (66) werd, hoe slechter hij ging slapen. “Dankzij meditatie gaat het nu beter.”

Thijs (66) sliep al jaren slecht. Toen hij met pensioen ging had hij eindelijk tijd om daar werk van te maken. Hij dook in zijn slaapgedrag, en vond een verrassende oplossing: “Als je me drie jaar geleden had verteld dat ik elke avond zou mediteren, zou ik je niet hebben geloofd.”
Vrolijke man aan het lachen

“Voor mijn pensioen werkte ik als vertegenwoordiger voor een groot bedrijf. Een uitdagende baan, waarvoor ik het hele land door moest. De druk om te presteren lag hoog, en ik werd de hele tijd langs de meetlat gelegd. Verkocht ik wel genoeg? Haalde ik mijn doelen wel? Niet zo gek dus, vond ik zelf, dat ik ’s nachts regelmatig moeite had in slaap te komen. Ik lag vaak urenlang naar het plafond te staren, terwijl mijn hoofd maar door maalde.

Rustiger vaarwater

Ik was dus ergens wel opgelucht toen mijn pensioen in zicht kwam. Ik was er wel aan toe, zeg maar, eindelijk wat rustiger vaarwater. Ik verwachtte dat mijn slaapproblemen daarmee ook opgelost zouden zijn. Maar wat bleek? Ik lag nog steeds te woelen. Nu mijn hoofd geen werk meer had om over te malen, was het gewoon overgestapt op andere dingen. Het huis, de kleinkinderen, gesprekken die ik die dag had gevoerd… Zelfs kleine dingen hielden me wakker.

Alles geprobeerd

Jarenlang dacht ik dat de reden voor mijn slechte nachtrust bij mijn werk lag, maar nu bleek dus dat ook zonder de druk van mijn baan slapen niet lukte. Zelfs met ideale omstandigheden (verduisterende gordijnen, geen schermen in de slaapkamer, geen koffie of alcohol), haalde ik de meeste nachten geen 8 uur. Bij lange na niet. Uiteindelijk heeft mijn vrouw me gedwongen de huisarts te bellen. Die heeft verschillende tests afgenomen, en ik ben zelfs voor een slaaponderzoek geweest. Daar kwam – gelukkig – niks uit. Na een paar gesprekken met de huisarts was zijn conclusie dat ik misschien simpelweg ‘verleerd’ was hoe ik moest ontspannen. Vervolgens raadde hij me aan te beginnen met meditatie-oefeningen…

Leren loslaten

Een paar jaar geleden had ik hem waarschijnlijk uitgelachen: meditatie? Dat leek me helemaal niks voor mij. Maar inmiddels was ik bereid alles te proberen. En wat bleek? Het hielp! Niet meteen natuurlijk, maar na een tijdje begon ik echt verschil te merken. Het is echt een vaardigheid die je kan trainen.

Lekker slapen

Wat ik interessant vind is dat meditatie je helpt bewuster te worden van wat je voelt en denkt. Je leert spanning en drukke gedachten erkennen in plaats van je ertegen te verzetten. Hierna is het makkelijker om ze los te laten. Het gaat dus niet om het voorkomen van deze gedachten, maar het accepteren ervan. Dat vond ik echt een eye-opener. Ik mediteer nu elke dag voor het slapen, meestal zo’n 10 à 15 minuten. Gewoon liggend in bed. Daarna voelt mijn hoofd heel opgeruimd. En val ik veel sneller in slaap. Ongelooflijk!”

Dit artikel is onderdeel van de Beter slapen updates. Wil je nog meer tips om beter te slapen?

TIP!

Aan de slag met Actify

Voel je je na een nacht slapen nog niet uitgerust? Download dan de Actify Vitaliteitscoach app. Actify helpt jou met een gezonder slaappatroon en leert je om mindful in slaap te vallen.

Download in de App StoreDownload in de Play Store

Of lees meer over Actify