Gebroken nachten sinds je pensioen? Lekker slapen kan je leren!

Hoef je eindelijk niet meer elke dag een wekker te zetten, kom je alsnog niet aan je acht uur slaap. Veel mensen krijgen meer moeite met slapen, als ze met pensioen zijn. Gelukkig zijn er een aantal eenvoudige oplossingen om een nieuw, prettig slaapritme te vinden.
Oudere man staart uit het raam

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: naarmate we ouder worden, verandert ons slaappatroon. Dat kan betekenen dat we vaker wakker worden en lichter slapen. De oorzaken? Het gebruik van medicijnen, stress, minder actief zijn of piekergedachtes bijvoorbeeld. Een paar keer wakker worden gedurende de nacht, hoeft niet per se een probleem te zijn. Helemaal niet zelfs, want het lichaam doorloopt een slaapcyclus die zo’n anderhalf tot twee uur duurt. Na elke cyclus is het normaal om eventjes wakker te worden. Je lichaam laat na zo’n cyclus weten of je naar de wc moet en of je geen pijn hebt ergens. Na zo’n ‘check’ slaap je vaak weer rustig verder. Is dat niet zo en lig je maandenlang structureel wakker dan noemen we dat ‘insomnie’.

Bedtijd!

Gelukkig zijn er door kleine veranderingen grote resultaten te behalen. Als kind kreeg je al te horen dat rust, reinheid en regelmaat belangrijk zijn. En dat is onveranderd waar, ook als je volwassen bent. Natuurlijk kun je best een keertje wat later gaan slapen, omdat je niet per se vroeg op hoeft. Maar op een vast tijdstip naar bed en opstaan helpt écht om de biologische klok niet in de war te schoppen. Houd dus ook in het weekend vaste tijden aan. Wat ook werkt, is een tijdklok op de wifi zetten. Velen van ons blijven maar bezig op hun smartphone of tablet. Bijna 80 procent van alle mensen neemt een beeldscherm mee naar bed, blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut.

Geen koffie en rust

Van koffie en alcohol weten we al wel dat het onze nachtrust niet verbetert en zelfs in de weg staat. Maar er is meer voeding die invloed heeft op je slaap. Suiker bijvoorbeeld! Slaapexpert Floris Wouterson stelt: “Suiker verhoogt het cortisolniveau. Dat is het vlucht- of vechthormoon. Dat zegt genoeg, het is niet bepaald iets waar je rustig van wordt. Op zich geen probleem natuurlijk, behalve als je wil slapen. Suiker verstoort namelijk je diepe slaap.” Wat echt goed kan werken is mediteren, al is het maar vijf minuutjes per dag. Neuroloog Steven Laureys schreef in Het No-nonsense meditatieboek welk effect meditatie heeft op onze lichamelijke en mentale gezondheid. “Er zijn genoeg wetenschappelijk studies naar meditatie gedaan. Slechts een greep uit de resultaten daarvan: mediteren zorgt voor minder stress, meer focus en beter slapen. Daar kan niemand onderuit. Voor wie net begint: mediteren is net als sporten. Het kent veel varianten. Nieuwelingen kunnen meerdere vormen uitproberen. Begin met oefeningen uit een boek, of zoek een gratis app op je telefoon.”

Pluk de dag

Natuurlijk is het prima om de teugels een beetje te laten vieren als we met pensioen zijn en de wekker niet meer zo vroeg gaat. Maar dat moet niet ten koste van onze gezondheid gaan, toch? Behandel je nachtrust met respect en pluk er de vruchten van. Want er is weinig fijner dan uitgerust en fit de dag tegemoet treden!

Bij Zilveren Kruis telt alles mee als het om gezondheid gaat. Het gaat om meer dan alleen goed eten en genoeg bewegen. Om meer dan lichaam en geest. Want ook je omgeving, je familie, je vrienden en hoe het op je werk gaat hebben invloed op het totaalplaatje van je gezondheid.