Tandarts Gijs doet elke middag een powernap: “Anders word ik chagrijnig”

Gijs (66) heeft een goedlopende tandartspraktijk. Maar hoe druk het er ook is, hij maakt altijd tijd voor zijn dagelijkse middagdutje. “Zo blijf ik mijn werk goed doen.”
Man doet powernap in tandarts stoel

“Elke dag doe ik in mijn lunchpauze een powernap van twintig minuten. Doe ik dat niet, dan ben ik de rest van de dag niet te genieten. Vraag maar aan mijn collega’s. Ik word gewoon chagrijnig. Ze halen het daarom echt niet in hun hoofd om mij wakker te maken. Ik volg altijd hetzelfde ritueel. Als het één uur ’s middags is, eet ik mijn fruit en mijn boterhammen. Daarna doe ik de tandartsstoel achterover, pak een deken en een oogmasker, doe mijn gehoorapparaten uit, zet de wekker en ga liggen. Tandarts zijn is lichamelijk zwaar; het is vermoeiend voor je ogen en hersenen. Door mijn ogen even dicht te doen, voel ik me de rest van de dag weer fris en fit. Ik werk op die manier veel beter.

Een powernap is goed voor iedereen

Ik hoorde ooit in een podcast dat elke werknemer dagelijks een middagdutje zou moeten doen. Je krijgt meer energie en daardoor kun je meer werk aan. Mijn collega’s mogen het van mij ook doen. Ik heb nog 5 tandartsstoelen in de praktijk, die gebruikt kunnen worden. Maar ik vermoed dat mensen er niet voor uit durven komen dat ze een dutje willen doen. Het wordt gezien als ‘bejaard’. Zeker niet, zou ik zeggen, ik blijf er juist jong door. Ik hou van mijn werk en ik vind het veel te leuk om er nu al mee te stoppen.

In 20 minuten weer helemaal opgeladen

Powernaps lijken iets van de laatste tijd, maar ik doe het al meer dan 40 jaar. Mijn moeder deed het me voor; ze ging vroeger midden op de dag even languit op de bank liggen. Het was te zien dat het haar goed deed. Zelf ben ik iedere dag dutjes gaan doen, tijdens mijn studententijd. Op een dag fietste ik samen met een studiegenoot naar huis, omdat we moesten leren voor een tentamen. ‘Zullen we eerst even een kort dutje doen, voordat we gaan studeren?’, vroeg ik. ‘Prima’, zei hij. Zo is het begonnen en ik ben er nooit meer mee opgehouden. Waarom zou je dit niet in je werkdag kunnen inplannen? Niemand is zo belangrijk dat hij of zij niet 20 minuten gemist kan worden. Als je merkt wat het met je doet, dan neem je die tijd.

Iedere dag even onbereikbaar

In het weekend doe ik ook een powernap, maar dan hoeft het niet zo precies tussen vaste tijden. Er is maar 2 keer in mijn leven iets tussengekomen: één keer toen een nieuwe medewerkster mij stoorde, omdat ze niet wist dat mijn powernap zo belangrijk voor mij is. En de tweede keer belde mijn zoon, omdat er een kleinkind was geboren. Dat vond hij een goede reden om me te storen en dat was het ook. Verder ben ik voor niets en niemand bereikbaar tussen 1 en half 2 ’s middags. Het is heerlijk. Ik kan het iedereen aanraden.”

Ook interessant

Vrouw ligt in bed met telefoon
Artikel
4 minuten lezen

In 3 stappen naar een ononderbroken nachtrust

Midden in de nacht wakker worden en niet meer in slaap komen. Voor veel mensen is dit herkenbaar. Met dit stappenplan kun je er iets aan doen.
Vrouw ligt in bed
Artikel
2 minuten lezen

De allerslechtste slaaphouding

We vallen in slaap hoe we dat het lekkerst vinden. Maar niet elke houding is even goed. Sterker nog: onze slaappositie heeft grote invloed op hoe goed we slapen.

Download de Actify-app

Wil je graag beter slapen, maar weet je niet hoe? Download dan kosteloos de Actify Vitaliteitscoach app. Actify helpt je in kleine stappen naar een gezonder leven.

Download in de App StoreDownload in de Play Store