Waarom je omgeving van invloed is op je gezondheid (ga vandaag nog aan de slag!)

Waar we werken en leven is een belangrijk onderdeel van onze gezondheid. Daarom is het belangrijk op dit gebied goed voor jezelf te zorgen.  Met deze tips en handigheidjes kun je direct aan de slag.
Persoon wandelt over de dijk

Een gezonde leefomgeving is belangrijk om ons prettig, veilig en gelukkig te voelen. Dat betekent niet alleen in ons eigen huis, maar ook in onze buurt, op onze werkplek en in onze sociale omgeving. Wanneer je geluidsoverlast, vervuiling of stress ervaart, heeft dat invloed op ons totaalplaatje van gezondheid.

Een veilige en gezonde leefomgeving

Wat een fijne, veilige en gezonde leefomgeving precies inhoudt, is voor een deel persoonlijk. Ben je een rustzoeker? Dan heb jij waarschijnlijk baat bij een landelijke leefomgeving. Voor een stadsmens is dat precies andersom. Je hebt bovendien niet op elk onderdeel van je leefomgeving evenveel invloed. Soms ligt het bijvoorbeeld aan je werkgever, de huizenprijzen of je familie. Toch zijn er een aantal kenmerken van een gezonde leefomgeving, die voor eigenlijk iedereen gelden. Zit een van de volgende dingen (nog) niet goed? Kijk dan of je er iets aan kunt doen.

Je bent wie je kent

Je omgeving bestaat deels uit de mensen om je heen. Wanneer je wordt omringd door mensen met heel andere doelen, dromen en ambities als jij, heeft dat ook invloed op jou. Andersom kunnen mensen in je omgeving die je steunen en inspireren ervoor zorgen dat je goede en gezonde keuzes maakt. Dus: wil je graag meer bewegen? Bel die ene vriendin die graag wandelt. Zin om iets nieuws te starten op werk? E-mail die ene collega en maak samen een plan. Je kiest zelf met wie je omgaat.

Groene energie

Genoeg groen is belangrijk om je goed te voelen. Uit onderzoek blijkt dat mensen in een groene omgeving zich gelukkiger voelen, minder stress ervaren en zelfs gezonder zijn. Je kunt natuurlijk groen opzoeken. Maak bijvoorbeeld een mooie wandeling door het bos of ga een rondje joggen door het park. Of je haalt de natuur simpelweg in huis. Schaf een kamerplant aan, plant bloemen in je tuin of begin een moestuin! Alle beetjes groen helpen.

Gezond (thuis)werken

Een onprettige werkomgeving kan directe gevolgen hebben voor onze gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan burn-out door werkstress, of CANS en rugklachten door een verkeerde werkhouding. Zeker nu we vaak en veel vanuit huis werken, is het belangrijk dat onze werkplek goed is ingericht. (Nee, vanuit bed werken telt niet!) En dat we onze tijd goed verdelen tussen werk en privé. Geen idee waar je moet beginnen? Start dan met je bureaustoel. Waar zit je op terwijl je werkt? Is dat voor verbetering vatbaar? Een comfortabele werkplek is een goede, eerste stap.

Een frisse neus

Eerlijk zeggen: kom jij ook weleens dagen helemaal niet buiten? Zonde, want buitenlucht is hartstikke goed voor de gezondheid. We ontspannen en bewegen meer én krijgen voldoende daglicht als we genoeg buiten zijn. Er zijn verschillende manieren om letterlijk en figuurlijk die drempel te nemen. Download een wandelapp, kies een vast moment op de dag voor je wandeling of biedt aan de hond van de buren uit te laten. Maar haal dagelijks die frisse neus!

Een fijne buurt

Een prettige sfeer in de buurt is een belangrijk onderdeel van je omgeving. Gelukkig heb je daar zelf ook invloed op. Is er iets wat jij zou willen verbeteren aan jouw buurt? Zoek contact met buurtgenoten, en kijk wat jullie kunnen doen. Organiseer een opruimactie, zorg voor bloembakken op straat of neem contact op met de gemeente, en kijk wat zij kunnen betekenen. Samen sta je sterk!  

Een warm, opgeruimd en gezellig huis

TIP!

De dagen worden korter en we zitten weer vaker binnen. Wel zo fijn als het binnen gezellig is. Met de kleine-klusjes-herfstgids van Centraal Beheer ga je goed voorbereid de donkere maanden in. En bespaar je misschien ook nog op de energierekening.

Aan de slag met de kleine-klusjes-herfstgids

Ook interessant

Man geeft planten water
Artikel
3 minuten lezen

Dit zijn ze! 7 tekenen van een gezonde omgeving

Een fijne leefomgeving zorgt niet alleen voor meer levensgeluk, maar is ook superbelangrijk voor onze gezondheid.

Met deze handigheidjes maak je een fijne slaapomgeving

Een goede nachtrust begint bij de juiste setting. Wil jij graag beter slapen? Ga dan eens na of er nog dingen zijn die je kunt verbeteren aan je slaapomgeving.
app schermweergave

Download de Actify-app

Wil je graag een fijnere omgeving, maar weet je niet hoe? Download dan kosteloos de Actify Vitaliteitscoach app. Actify helpt je in kleine stappen naar een gezonder leven.

Download in de App StoreDownload in de Play Store