""

Vitaal leiderschap kun je leren

Zonder vitale medewerkers geen succesvolle organisatie. Maar welke rol is hierin weggelegd voor jou? En hoe voer je eigenlijk het gesprek over vitaliteit? Wij geven je tips en inspiratie.

Ga aan de slag met Vitaal leiderschap

Help jouw medewerkers om gezond gedrag te stimuleren.
""

Organisatie

De omgeving heeft veel invloed op het welzijn van medewerkers. In een gezonde organisatiecultuur is 67% van de medewerkers intrinsiek gemotiveerd ten opzichte van 32% in een minder gezonde organisatiecultuur.
""

Leidinggevende

De rol van leidinggevenden is enorm belangrijk in een organisatie. Ligt de focus op de verbeterpunten of de talenten van een medewerker? Geeft de leidinggevende het goede voorbeeld? En is er aandacht voor de vitaliteit van de medewerker?
""

Medewerker

Een beweging naar een organisatie waar mensen eigen regie mogen en durven nemen, waar werk- en thuisomgeving met elkaar in balans zijn en het welzijn van de totale mens centraal staat.

Vergelijk jouw mening met anderen en experts

Vitaal leiderschap is naar jezelf kijken, want als leidinggevende ben je een rolmodel voor vitaal gedrag. Sta eens stil bij onderstaande stellingen en ontdek wat de expert ervan vindt.

Een vitale leider mailt niet buiten werktijd

Email is een bron van stress voor veel mensen. We mailen te vaak, te veel, verwachten te snel antwoord en moeten de hele dag filteren tussen zinloze informatie en informatie met prioriteit (bijvoorbeeld boze klanten). Een vitale leider ziet hierin een rol voor zichzelf door op het juiste moment het juiste informatiekanaal te kiezen. Is het echt zo belangrijk dat het in de avond moet? Of kun je de mail ook klaarzetten voor morgenochtend? 

Kilian Wawoe, public speaker, Wawoe consult

Een vitale leider vertelt zijn team hoe het privé gaat

In de praktijk kun je het met de ene medewerker nou eenmaal beter vinden dan met de ander. Het gaat over de acceptatie dat elke verbinding tussen mensen uniek is. Soms voel je je bij de een ook veiliger om dingen te vertellen. Een vitale leider kan iets over zijn privé leven vertellen, maar als hij dat niet doet is er ook niets mis.

Francesco Wessels, Coach of Olympic Coaches, NOC*NSF

Een vitale leider vindt geen gespreksonderwerp te vreemd

Wat ongemakkelijk is voor de een, is belangrijk of normaal voor de ander. Als je dit durft te benoemen, kun je een geweldig gesprek voeren. Maar, als een van de twee gesprekspartners dit als niet prettig ervaart, kan het ook heel waardevol zijn om dit eerlijk tegen elkaar te zeggen. Overigens vindt een goed gesprek tussen mensen plaats en nooit tussen leidinggevende en medewerker. Dat zijn slechts de rollen die ze hebben.,

Francesco Wessels, Coach of Olympic Coaches, NOC*NSF

Een vitale leider heeft autoriteit

Maar dat wil niet zeggen dat hij ook autoriteit heeft. Dit kun je niet afdwingen, maar moet je gegund worden. Dat gebeurt als je langdurige relaties opbouwt over de as van de inhoud en over de as van de verbinding. Door werkrelaties te onderhouden, consistent (voorbeeld)gedrag te tonen en te doen wat je zegt, verdien je autoriteit.

Francesco Wessels, Coach of Olympic Coaches, NOC*NSF

Artikelen over Vitaal leiderschap

""
Artikel
4 minuten leestijd

Vrijheid en feedback op de werkvloer

Als je dat wat je thuis tegen je partner zegt over je collega’s nu eens opbouwend in hun gezicht zegt. Dán heb je echt een feedbackcultuur.

""
Artikel
3 minuten leestijd

Leren uit de topsport

Als de coach van een sporter zelf een coach nodig heeft, dan is daar: Francesco Wessels. Hij is Coach of Olympic coaches bij NOC*NSF.

Meer weten over dit onderwerp? Neem contact met mij op

""

Totaalplaatje van je medewerkers

Bewegen, ontspannen, eten, slapen, plezier in het werk, maar ook waar je woont. Ook de kleine stappen tellen mee. Ontdek wat meetelt voor de gezondheid van je medewerkers. En ga aan de slag.