Vol energie het voorjaar in? Dit is de invloed van zonlicht op je lichaam

Artikel
22-02-2024
3 - 5 minuten lezen
Dag koude en donkere dagen, hallo lente! Kriebelt het bij jou al om weer lekker wat vaker naar buiten te gaan? Goed plan! Die heerlijke warme zonnestralen zijn namelijk goed voor je lichaam, energiebalans én humeur. In dit artikel schijnen wij ons licht op het effect van zonlicht op je gezondheid.

Je biologische klok in balans

Herkenbaar? Op een winteravond plof je na het eten het liefst lekker op de bank met je beste vriend Netflix. Je komt pas weer in beweging als het bedtijd is. Want zeg nou zelf, het is veel te koud en te donker om naar buiten te gaan! Volgens de wetenschap heb je groot gelijk. Luie of lusteloze gevoelens in de winter ontstaan door een gebrek aan daglicht. Die korte dagen en lange nachten schoppen onze biologische klok in de war. Gemeen hè? Gelukkig is de lente een stuk liever voor je humeur en energielevel: door de toename in daglicht raakt je natuurlijke dag- en nachtritme minder verstoord. En daar bloei je flink van op!

Vitamine D: een cadeautje van de zon

Je lichaam heeft vitamine D nodig voor stevige botten en tanden, een goede werking van de spieren en een gezond immuunsysteem. Vitamine D zit in vette vis, vlees en eieren, maar óók in daglicht. Met een beetje hulp van de zon maakt je lichaam de stof namelijk zelf aan in de huid. Dat extra zonlicht in de lente is dus niet alleen lekker warm, maar ook nog eens hartstikke goed voor je gezondheid. Vergeet alleen niet om je regelmatig goed in te smeren!

Happy door je hormonen

Wist je trouwens dat de voorjaarszon je ook vrolijk maakt? Zonlicht stimuleert namelijk de aanmaak van de gelukshormonen endorfine en serotonine in je lichaam. Daardoor voel je je vrolijk en minder onrustig. Bovendien maak je op de dagen dat het langer licht is wat minder van het slaaphormoon melatonine aan. Hierdoor voel je je overdag minder snel moe of lusteloos dan in het najaar!

Wist je dit?

Voel jij al vlinders in je buik? In de lente is de kans namelijk groter dat je verliefd wordt! Dat komt doordat we dankzij extra zonlicht meer gelukshormonen en geslachtshormonen aanmaken Volgens sommige onderzoeken kan het testosterongehalte bij mannen met wel 30 procent toenemen!

Tips voor nog meer energie

Nu je weet hoe goed het voor je is om in de lente de zon op te zoeken, geven we graag nog wat extra tips. Daarmee beleef jij een vrolijk voorjaar én houd je dat gevoel ook in andere seizoenen vast.

1. Ga voor een energieke maaltijd

Door slim te kiezen wat je eet, help je jezelf aan een flinke energieboost. Dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn en is stiekem ook nog eens net zo lekker! Benieuwd waar je moet beginnen? Onze serie Menu voor meer energie helpt je een handje.

2. Zoek de buitenlucht op

Wat is er fijner dan naar buiten gaan in het vrolijke voorjaar? Een eindje fietsen in het weekend of een wandeling in de pauze op werk: je hoeft echt geen kilometers te gaan hardlopen om in beweging te zijn. Deze serie helpt je om van bewegen een gewoonte te maken.

3. Doe een voorjaarsschoonmaak

Een opgeruimd huis, is een opgeruimd hoofd. Maar een mentale schoonmaak zorgt voor een nog opgeruimder hoofd! Door onverwerkte emoties toe te laten, laat je ze veel makkelijker los.

4. Word uitgerust wakker

Een gezond nachtritme zorgt overdag voor een uitgerust gevoel. Door op vaste tijden naar bed te gaan en wakker te worden, help je jezelf aan meer energie. Maak er daarom een gewoonte van om een gezond nachtritme te ontwikkelen.

Vorm gezonde gewoontes met Actify

Met Actify vorm jij gezonde gewoontes die echt bij jou passen. Het is dé vitaliteitscoach die je motiveert en inspireert om in kleine stappen gezonder te leven. Daarnaast vind je in de Actify-app lekkere recepten en leuke oefeningen. Zo kom je stap voor stap dichter bij jouw gezonde doel. Benieuwd? Download dan hier de gratis Actify-app!

Actify, de vitaliteitscoach

Ook interessant

Loop je hoofd leeg! Dit doet wandelen met je lijf en geest

Wandelen is goed voor je conditie, maar ook gezond als je zorgen hebt of een lange dag aan je bureau hebt gezeten! Lees hier de voordelen.

Gezond genieten? Eet meer groente!

Knabbelen aan een komkommer, peuzelen van prei of smikkelen van spruitjes.. Iedereen weet dat het gezond is, maar het is best lastig om genoeg groente te eten.

Hoe stevig sta jij? 5 oefeningen voor een betere balans

Een lichaam in balans is belangrijk om je gezond te voelen. Je leest hier wat een goede lichaamshouding je oplevert en hoe je ermee oefent.