Hoe stevig sta jij? 5 oefeningen voor een betere balans

Artikel
24-08-2023
3 - 5 minuten lezen
In ‘balans’ zijn: het betekent van alles. Emotionele balans, balans in je relaties of balans tussen werk en privé.. Ga zo maar door! Soms vergeten we bijna dat ook de letterlijke balans van ons lijf belangrijk is om je gezond te voelen. Je leest hier wat een goede lichaamshouding je oplevert en hoe je ermee oefent.

Je lichaam in evenwicht

Ons lichaam staat niet de hele dag keurig in de houding. En zeg nou zelf, het is ook best wel lekker om onderuitgezakt op de bank te zien hoe je favoriete B&B-eigenaar de liefde vindt. Bovendien zijn we allemaal links- of rechtshandig, waardoor vaak één kant van ons lichaam meer spierkracht heeft. Die houding en (on)handigheid hebben invloed op hoe stabiel en recht je beweegt. Wanneer je lichaam ongemerkt een tijdje niet helemaal in balans is, kun je bijvoorbeeld last krijgen van rugklachten.

Wist je dat?

Onderzoekers in Brazilië ontdekten dat 50-plussers die op één been kunnen balanceren, vaak gezonder zijn. Mensen die niet goed konden balanceren, kregen eerder te maken met gezondheidsklachten dan mensen met een goede flamingo-imitatie!

Een gezond extraatje voor je spieren

Voor soepele spieren en sterke botten is het gezond om regelmatig actief te bewegen of sporten. Balansoefeningen zijn daarbij een goede aanvulling. Ze kunnen op elk moment van de dag en hoeven niet altijd intensief te zijn. Het gaat erom dat je oefent met flexibiliteit en evenwicht. De spiergroepen in je buik, rug, billen en benen leren zo beter samen te werken. Dat helpt om rechter en stabieler te lopen, maar ook om onverwachtse bewegingen op te vangen. En minder snel vallen, dat valt niet tegen!

Wist je dat?

Minder zitten = meer balans! Door elk uur even op te staan, verbeter je je verbranding en de doorbloeding van je spieren. Een wc-bezoekje, een bakkie koffie of een praatje met de buurvrouw: er is altijd wel een reden om regelmatig even uit je (luie) stoel te komen.

Aan de slag met je balans

Je balans oefenen kan wekelijks, maar zeker op latere leeftijd is het slim om dit zeker twee keer per week te doen. Dansles, yoga of een leuke balsport kan je lichaam een gezonde boost geven. Maar ook als je liever klein begint zijn er genoeg ‘hidden gyms’ om je evenwicht te oefenen. Tip: plan voor jezelf een vast balansmoment in. Bijvoorbeeld door telkens na het opstaan of het tandenpoetsen een oefening te doen!

5 oefeningen om je balans te trainen

Aan de slag? Door deze oefeningen regelmatig te doen, verbeter je jouw evenwicht. Je vindt ze allemaal als mini’s in de Actify-app, samen met nog veel meer leuke work-outs!

Balanceer in de badkamer

Zonder extra tijd kwijt te zijn je evenwicht trainen, doe je in de badkamer! Span je buik aan en ga tijdens het douchen of tandenpoetsen op één been staan. Appeltje-eitje? Probeer het dan eens met je ogen dicht. Klaar voor de start? Flamin-go!

Doe de side step

Een leuke balansoefening die allemaal verschillende spiergroepen versterkt. Je benen, billen, heupen én buik worden aan het werk gezet. Lastig? Deze oefening is met hulp van een stoel ook goed te doen. Een stoelendans in je eentje!

Voetje voor voetje in balans

Met deze oefening werk je letterlijk stap voor stap aan een betere lichaamshouding. Als een heuse koorddanser ga je proberen om voetje voor voetje in een rechte lijn te lopen. Lastiger dan je denkt!

Train als een superheld(in)

De ‘superman’ is een oefening waarbij je billen, onderrug en hamstrings samenwerken. Je doet ‘m terwijl je op de grond ligt. Het levert helaas geen superkrachten op, maar wel sterkere spieren en een betere balans!

Maak crunches (of doe ze omgekeerd)

De crunch is een bekende buikspieroefening waarbij je onderrug goed ondersteund wordt. Het is nét geen sit-up, waardoor de spanning op je rug minder heftig is. Leuk voor de afwisseling: je kunt ook ‘omgekeerde crunches’ maken, door juist je benen aan het werk te zetten!

Balanceren kun je leren met Actify

Actify is jouw helpende hand om van balanceren een gewoonte te maken. Je vindt in de app tips en leuke mini’s om vaker te oefenen met je evenwicht. Zonder dat je steeds naar sportschool hoeft. Probeer bijvoorbeeld de serie ‘Hidden gyms’ voor de leukste oefeningen die de huiskamer, tuin of badkamer omtoveren tot je eigen workout-walhalla!

Actify, de vitaliteitscoach

Ook interessant

Loop je hoofd leeg! Dit doet wandelen met je lijf en geest

Wandelen is goed voor je conditie, maar ook gezond als je zorgen hebt of een lange dag aan je bureau hebt gezeten! Lees hier de voordelen.

Vol energie het voorjaar in? Dit is de invloed van zonlicht op je lichaam

Hallo lente! Ga jij weer vaker naar buiten? Zonlicht is namelijk goed voor je gezondheid. Lees hier over het effect van licht op je lichaam.

Gezond genieten? Eet meer groente!

Knabbelen aan een komkommer, peuzelen van prei of smikkelen van spruitjes.. Iedereen weet dat het gezond is, maar het is best lastig om genoeg groente te eten.