Loop je hoofd leeg! Dit doet wandelen met je lijf en geest

Artikel
08-02-2024
3 - 4 minuten lezen
Een blokje om, de natuur in of uitwaaien in de duinen? Wandelen is goed voor je conditie en energieniveau. Maar het is ook heel gezond als je zorgen hebt of een lange dag aan je bureau hebt gezeten! In dit artikel lees je wat wandelen allemaal oplevert voor je lijf en geest.

Wandelen is een wondermiddel

Gaap! Heb jij wel eens last van vermoeidheid of andere kwaaltjes, zoals nek- en rugklachten? Blijf er niet mee lopen! Wandelen kan namelijk enorm helpen. Het is zelfs al heel gezond om ieder uur even op te staan uit je stoel. Als je daarnaast nog regelmatig wandelt in de buitenlucht, profiteer je pas echt van de voordelen van lichaamsbeweging. En niet alleen je spieren, maar ook je hersenen hebben daar wat aan.

Een brein dat ‘loopt’ als een zonnetje

Wandelen zorgt ervoor dat je hersenen goed doorbloed zijn. Zo krijgt je brein genoeg voeding en zuurstof, worden nieuwe hersencellen aangemaakt én is de verbinding tussen die cellen sterker. Maarre.. Wat merk je daar dan precies van? Je geheugen, aandacht, weerstand én stemming gaan erop vooruit. Daarnaast vergroot je de kans op een fijne nachtrust, omdat beweging het slaaphormoon melatonine beïnvloedt. Een supergezonde optelsom dus!

Tip!

Een wandeling maken op een warme zomerdag is het fijnst in de ochtend. Het is dan nog niet zo warm en bewegen in de ochtend zorgt voor extra energie over de rest van de dag. Niet vergeten om je in te smeren!

Je verstand op nul zetten

Knappe koppen aan Harvard ontdekten dat buiten wandelen helpt om je humeur te verbeteren. Je hersenen belonen je met het gelukshormoon serotonine als je in beweging komt, waardoor je vrolijker wordt. Bovendien helpt wandelen om je verstand ‘op nul’ te zetten. Beweging is inspannend, dus vormt het de ultieme afleiding van negatieve gedachten en zorgen. Daarom is wandelen een fijne oefening die je ook nog eens een vrolijke boost geeft. 

Tip!

Ga voor een mindful wandeling! Mindfulness is heel bewust met je aandacht in het nu zijn. Je pauzeert eigenlijk je hoofd en zet je zorgen of gepieker even uit. Benieuwd hoe je dat doet? Deze mini in de Actify-app wandelt met je mee.

Boost voor je creativiteit

Zo’n leeggewandeld hoofd, da’s best lekker! Maar wist je ook dat wandelen kan helpen om je creativiteit aan te zwengelen? Er zijn allerlei onderzoeken gedaan naar het effect van wandelen op ons denken. Sommige wetenschappers schatten zelfs dat je creativiteit bijna 60% toeneemt als je beweegt. Een brainstorm op werk kan dus prima terwijl je buiten loopt. Sterker nog, de kans is groot dat je dan de mooiste dingen bedenkt.

Wist je dit?

De Duitse filosoof Friedrich Nietzsche wandelde tegen het eind van zijn leven zo’n zes uur per dag om al zijn creatieve gedachten en ideeën de ‘vrije loop’ te laten. Vandaar ook zijn opmerking: “Alle waarlijk grote ideeën zijn al wandelend ontstaan.”

Aan de wandel met Actify

Wil je van wandelen een gewoonte maken? Of het nou is om je conditie te verbeteren, je hoofd leeg te maken of om je creativiteit een boost te geven, Actify kan je helpen! Start bijvoorbeeld met de serie ‘Makkelijk meer wandelen’ of ‘Mindful wandelen’ om te zien wat het jou oplevert.

Actify, de vitaliteitscoach

Ook interessant

Vol energie het voorjaar in? Dit is de invloed van zonlicht op je lichaam

Hallo lente! Ga jij weer vaker naar buiten? Zonlicht is namelijk goed voor je gezondheid. Lees hier over het effect van licht op je lichaam.

Hoe stevig sta jij? 5 oefeningen voor een betere balans

Een lichaam in balans is belangrijk om je gezond te voelen. Je leest hier wat een goede lichaamshouding je oplevert en hoe je ermee oefent.  

Gezond genieten? Eet meer groente!

Knabbelen aan een komkommer, peuzelen van prei of smikkelen van spruitjes.. Iedereen weet dat het gezond is, maar het is best lastig om genoeg groente te eten.