vrouw in auto

Vergoeding van uw reiskosten

Reist u naar en van uw zorgverlener voor een behandeling? Misschien heeft u dan recht op een vergoeding van uw reiskosten.

Heb ik recht op vergoeding?

U krijgt een vergoeding als:

 • U zich alleen per rolstoel kunt verplaatsen.
 • U een visuele handicap heeft. Uw zicht minder dan 30% aan beide ogen is en u zich niet zonder begeleiding kunt verplaatsen.

  En dit vervoer nodig is voor behandelingen die vergoed worden uit de basisverzekering.
 • U nierdialyse krijgt.
 • U een oncologische behandeling (radio-, chemo- of immuuntherapie) krijgt. Vanaf de intake tot en met de 1e controle na de laatste behandeling.

  Dit geldt ook voor vervoer dat verband houdt met consulten, onderzoeken of controles van bovenstaande zorg.

Zijn deze situaties niet op u van toepassing? En heeft u voor uw behandeling langere tijd, een vast aantal keer, vervoer nodig? Dan krijgt u misschien een vergoeding voor uw reiskosten via de hardheidsclausule.

Lees meer over de hardheidsclausule vervoer

Welke soorten vervoer krijg ik vergoed?

Samen met u kiezen we wat de beste manier is om te reizen.

Met eigen vervoer, openbaar vervoer of taxi

Reizen met eigen vervoer heeft de volgende voordelen:

 • U bepaalt zelf wanneer u reist
 • U heeft geen wachttijd
 • U reist rechtstreeks
 • U mag begeleiding meenemen

Lees meer over eigen vervoer, openbaar vervoer of taxi

Georganiseerd vervoer met ZCN

Onze klanten geven de service van ZCN een 7,9 (dit is het gemiddelde cijfer van 317 reacties over de laatste 12 maanden). Heeft u een idee hoe het nog beter kan? Denk mee over de service van ZCN.

Lees meer over ZCN

Hoe kan ik dit regelen?

Wij helpen u graag op weg om uw vervoer te regelen.

 1. Vraag vooraf een machtiging aan
  Zonder machtiging kunt u geen vervoerskosten declareren. U regelt uw machtiging eenvoudig zelf online. Alleen bij geriatrische revalidatiezorg en intensieve kindzorg vraagt u de machtiging niet zelf aan. Dit doet uw zorginstelling of kinderdagverblijf voor u.

  Eenvoudig en snel een machtiging aanvragen
   

  Heeft u hulp nodig bij uw machtigingsaanvraag? Bel onze Vervoerslijn. Op werkdagen zijn we bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur via 071 365 41 54.

 2. Regel uw rit
  Maakt u gebruik van eigen vervoer, openbaar vervoer of taxi? U kunt zelf uw rit regelen.

  Lees meer over eigen vervoer, openbaar vervoer of taxi 

  Maakt u gebruik van ZCN? U kunt uw rit boeken bij ZCN. Dit kan zowel online als telefonisch via: 088 579 88 88. Iedere dag bereikbaar van 6.00 tot 24.00 uur.

  Online een rit boeken via ZCN
       

 3. Dien uw declaratie in
  Heeft u gebruik gemaakt van eigen vervoer, openbaar vervoer of taxi? U kunt na afloop de gemaakte reiskosten terugvragen via een declaratieformulier.

  Declaratie indienen


  Heeft u gebruik gemaakt van ZCN? U hoeft niets te doen. ZCN declareert uw reiskosten voor u.

Overige vergoedingen

Basisverzekering

Vergoeding van overnachting

Reist u voor uw behandeling 3 of meer dagen achter elkaar naar en van uw zorgverlener? Dan heeft u mogelijk recht op een vergoeding van overnachtingen.

Basisverzekering

Met de ambulance

Soms kunt u in geval van niet spoedeisende zorg ook gebruik maken van vervoer met de ambulance.

Aanvullende verzekering

Vergoeding voor bezoekers

Verblijft u in een ziekenhuis of GGZ-instelling? Misschien kunt u ook een vergoeding krijgen voor de reis- en overnachtingskosten van uw bezoek.

Aanvullende verzekering

Vergoeding in het buitenland

Heeft u een expertisebehandeling in het buitenland? En reist u met het vliegtuig, openbaar vervoer of eigen vervoer? Misschien kunt u een vergoeding krijgen voor uw reiskosten naar het ziekenhuis.

Vragen over machtigingen voor uw vervoer

In de zorgverzekeringswet staat beschreven wanneer er recht is op zittend ziekenvervoer. Zilveren Kruis beoordeelt of er recht is op vervoer door middel van uw machtigingsaanvraag. Wanneer dit recht er is, dan krijgt u van ons een machtiging voor vervoer. Met een machtiging heeft u toestemming om een vergoeding te krijgen voor uw reiskosten.

U heeft een machtiging nodig om uw vervoerskosten voor de eigen auto, openbaar vervoer of taxi vergoed te krijgen.

Ja, vraag vooraf een machtiging aan via het machtigingsformulier. Of bel onze Vervoerslijn. Op werkdagen zijn we bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur via 071 365 41 54.

U heeft te maken met een wijziging van uw machtiging, als:

 • U verhuist
 • Uw behandellocatie verandert
 • Uw behandeltraject verlengd wordt
 • U een begeleider nodig heeft
 • U een andere vervoerssoort nodig heeft

Is 1 van deze situaties op u van toepassing? Dan is het belangrijk dat u dit telefonisch doorgeeft aan de Vervoerslijn. Op werkdagen zijn we bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur via 071 365 41 54.

Als u geen machtiging krijgt, zijn er de volgende mogelijkheden:

 • Als klant van Zilveren Kruis kunt u met korting reizen met Connexxion
 • U kunt de kosten die u maakt opgeven bij uw belastingaangifte

Normaal gesproken zijn onderstaande services ook beschikbaar voor u. Vanwege het coronavirus zijn deze services tijdelijk niet beschikbaar.

 • Vraag bij uw gemeente naar de mogelijkheden voor Vrijwilligersvervoer
 • Bekijk op de website van de ANWB de dienst 'Automaatje'
 • Seniorservice.nl biedt ook begeleid vervoer

Vragen over vergoedingen voor uw vervoer

In Nederland vergoedt de overheid uw coronavaccinatie. Vaccinatie tegen corona wordt uitgevoerd en gefinancierd via de GGD. U krijgt geen vergoeding uit uw zorgverzekering. Ook de reiskosten naar de vaccinatielocatie worden niet vergoed door uw zorgverzekering.

Eigen vervoer: we berekenen het aantal kilometers op basis van de postcodes van uw vertrekadres en uw bestemming, op basis van de snelste route. Dit doen we met hulp van de routeplanner van Easytravel. Hierdoor kan er een verschil zijn met uw berekening van het aantal kilometers.

Openbaar vervoer: we berekenen de snelste route via 9292.nl. Wij gaan uit van een enkele reis zonder korting in de 2e klas. Bij een retourrit berekenen wij 2 keer het bedrag van een enkele reis.
 • reiskosten voor een behandeling die niet wordt vergoed vanuit de basisverzekering of de Wet langdurige zorg (Wlz)
 • we vergoeden maximaal 200 kilometer voor een enkele reis, de kilometers boven de 200 kilometer vergoeden we niet
 • reiskosten zonder machtiging van de Vervoerslijn
 • reiskosten voor maatschappelijk werk
 • parkeerkosten
 • aanschafkosten van een OV-chipkaart, kortingskaarten voor het openbaar vervoer of toeslag voor een papieren treinkaartje
 • overnachtingskosten als u kiest voor een vergoeding van zittend ziekenvervoer
Ja, u krijgt de kosten voor eigen vervoer of openbaar vervoer vergoed. Vraag vooraf een machtiging aan. U betaalt als donor geen eigen bijdrage of eigen risico.

Overige vragen over uw vervoer

Zittend ziekenvervoer is het vervoer naar en van een ziekenhuis of zorgverlener voor een behandeling.

Ja. Vervoerskosten worden verrekend met uw eigen risico. U betaalt daarnaast ook een eigen bijdrage van € 108 per kalenderjaar. Voor de uitzonderingen hierop kunt u contact opnemen met de Vervoerslijn. Op werkdagen zijn we bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur via 071 365 41 54.

U wilt met een taxi naar het ziekenhuis? Bijvoorbeeld voor een behandeling met chemotherapie of een nierdialyse? Door de situatie rondom corona gelden er bepaalde afspraken.
Als u langere tijd, een vast aantal keer, vervoer nodig heeft voor uw behandeling, dan krijgt u misschien een vergoeding voor uw reiskosten via de hardheidsclausule.
Heeft u een klacht over uw taxivervoerder? Bespreekt u deze eerst met ZCN.
Heeft u een klacht over Zilveren Kruis? Of ziet u geen verandering na het bespreken van uw klacht met ZCN? Dien dan uw klacht hier in.
Voor verzekerden onder de 16 jaar kan er altijd een begeleider mee.
Is een begeleider voor u medisch noodzakelijk? Deze begeleider kan mee. Geef dit aan bij uw machtigingsaanvraag.
Is er meer dan 1 begeleider nodig? Overleg dit met onze Vervoerslijn. Op werkdagen zijn we bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur via 071 365 41 54.
Voor vervoer in verband met geriatrische behandelingen vraagt de zorginstelling bij ons de machtiging aan. U hoeft niets te doen.
Voor vervoer in verband met intensieve kindzorg regelt de instelling het vervoer. Of u kunt de gemaakte kosten bij ons declareren. U hoeft geen machtiging aan te vragen.