Zo vaak moet je zonnebrandcrème smeren: de gouden regels van Dr. Daniel Kadouch

We hebben het ons allemaal weleens afgevraagd: hoe vaak moet je zonnebrandcrème smeren? Is alleen in de ochtend smeren genoeg en hoe lang blijft het dan zitten? Naast de antwoorden op deze vragen, vind je in dit artikel ook tips van dermatoloog en huidkankerspecialist Dr. Kadouch en handige ezelsbruggetjes om te onthouden hoe je je huid goed beschermt tegen de zon.
""

Smeer zonnebrandcrème elke twee uur

De meeste zonnebrandcrèmes blijven ongeveer 2 uur zitten. Dit betekent dat je na twee uur opnieuw moet smeren, zelfs als je niet in het water bent geweest. Zweten en afdrogen met een handdoek versnellen het afbreken van de zonnebrandcrème, dus in dat geval is het verstandig om nog vaker te smeren. Zorg ervoor dat je je altijd ruim insmeert met zonnebrandcrème.

Over hoe vaak je zonnebrandcrème moet smeren, vertelt huidkankerexpert en dermatoloog Dr. Daniel Kadouch: “De kracht zit ‘m in de herhaling. Veel mensen zijn zich heel bewust van de gevaren van de zon en nemen dus ook goede maatregelen in de ochtend. Helaas is één keer smeren in de ochtend niet genoeg. Je zweet de zonnebrandcrème eraf, veegt het eraf met je handen of gaat het water in. Om de 2 uur smeren is daarom de vuistregel om optimaal beschermd te zijn.”

Moet je elke dag zonnebrandcrème smeren?

Wanneer je zonnebrandcrème moet smeren, heeft te maken met de kracht van de zon. Dr. Kadouch geeft aan: “Smeren met zonnebrandcrème is eigenlijk alleen noodzakelijk wanneer de UV-index hoger is dan 3. Je hoeft dus niet elke dag te smeren. Zo is de UV-index vaak in de winter of op regenachtige dagen lager.”

“Veel weer-apps laten tegenwoordig ook deze UV-index met de sterkte van de zon zien. Dat is handig, want alleen met een UV-index hoger dan 3 heb je zonbescherming nodig. Blijf wel opletten natuurlijk, want ook in de winter kunnen er dagen zijn met een hogere UV-index!”

Hoe lang werkt zonnebrand na insmeren?

Hoe lang het duurt voordat de zonnebrandcrème je huid beschermt tegen de zon is afhankelijk van het type zonnebrandcrème. Zo is er een verschil tussen zonnebrandcrèmes met minerale en synthetische filters.

De minerale zonnebrandcrèmes werken direct na het insmeren. Daarentegen hebben de meest voorkomende synthetische zonnebrandcrèmes een wachttijd van 20 tot 30 minuten voordat ze goed beschermen tegen de zon. Lees daarom altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking van je zonnebrandcrème.

Hoe vaak moet je zonnebrandcrème smeren op je gezicht?

De huid op je gezicht wordt vaker blootgesteld aan de zon dan de huid op de rest van je lichaam. Je gezicht verbrandt daarom ook sneller. Het is daarom belangrijk om je gezicht extra vaak in te smeren met zonnebrandcrème. Smeer je gezicht met een SPF van minimaal 30 iedere 2 uur in, of vaker als je zwemt of zweet. Vergeet ook niet om de oren, lippen en nek in te smeren.

Wat kan je nog meer doen naast het smeren van zonnebrandcrème?

Het kan voorkomen dat het minder goed mogelijk is om je vaak in te smeren of dat je bijvoorbeeld geen zonnebrandcrème bij je hebt. Hiervoor hebben verschillende dermatologen vanuit het KWF en Huidfonds een ezelsbruggetje bedacht: ‘weren, kleren, smeren’.

Weren

Zorg dat je uit de zon blijft (de zon weren) in de piekuren wanneer de zon op z’n sterkst is tussen 12.00 en 15.00 uur ‘s middags. Daarnaast is het goed om gedurende de dag zo veel mogelijk in de schaduw te blijven.

Kleren

Bescherm je huid zo goed mogelijk door de huid te bedekken met kleding. Dit kan gewone kleding zijn, maar ook UV-werende kleding. Zo zijn er speciale UV-werende badpakjes voor kinderen, of lange mouwen t-shirts voor mensen die bijvoorbeeld in de horeca werken. Draag daarnaast een hoed en zonnebril om je gezicht en ogen extra te beschermen.

Smeren

De laatste optie van het drieluik is het smeren van zonnebrandcrème. Zorg ervoor dat je smeert met een hoge SPF van minimaal 30. Kies voor een zonnebrandcrème die beschermt tegen zowel UVA- als UVB-straling. Zo ben je echt goed beschermd!

Wanneer je veel onderweg bent, is het bijvoorbeeld handig om een kleine tube zonnebrandcrème mee te nemen in je tas. Ben je bij het strand of het zwembad? Kies dan voor een waterbestendige zonnebrandcrème om er zeker van te zijn dat je langer beschermd bent voor de zon, ook in het water.

Samen tegen huidkanker

In ons land krijgt 1 op de 5 mensen te maken met huidkanker. De beste manier om je te beschermen tegen huidkanker is door te ‘weren, kleren, smeren’. Samen kunnen we het aantal nieuwe gevallen van huidkanker terugdringen. Door bewust om te gaan met de zon en te kiezen voor zonnebrandcrème, bescherm je jezelf. Wil je meer weten over onze inzet tegen huidkanker en hoe je jezelf kunt beschermen? Ga dan naar onze website: zk.nl/zon.

Dr. Daniel Kadouch

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van een interview met huidkankerexpert Dr. Daniel Kadouch. Hij werkt als dermatoloog in het Academisch Medisch Centrum Amsterdam en is eigenaar van zonbeschermingslijn Tenue Soleil.

Gerelateerde artikelen

""

Hoe word je snel bruin? 7 Tips voor veilig zonnen

In dit artikel delen we een aantal tips hoe je veilig zont en toch bruin wordt.
""

Waarom is zonnebrand zo duur?

De hoge prijs van de zonnebrandcrème kan er namelijk voor zorgen dat mensen met een lager budget geen zonnebrandcrème kunnen kopen.