Waarom is zonnebrandcrème zo duur? 5 tips om te besparen

Zodra de zon begint te schijnen, vliegen de tubes zonnebrandcrème over de toonbank. We hebben het ons vast allemaal weleens bedacht: waarom is dit product eigenlijk zo duur? De hoge prijs van de zonnebrandcrème kan er namelijk voor zorgen dat mensen met een lager budget geen zonnebrandcrème kunnen kopen. Terwijl het voor iedereen belangrijk is zich goed in te smeren en te beschermen tegen de zon. Zonnebrandcrème geeft iedereen de nodige bescherming tegen de schadelijke effecten van de zon, zoals huidkanker. We kunnen eigenlijk dus niet zonder! In dit artikel bespreken we waarom zonnebrandcrème zo duur is en geven we je gelijk 5 tips over hoe we ervoor kunnen zorgen dat je toch kan besparen op zonnebrandcrème (zonder er minder van te gebruiken). Zodat jij toch veilig in de zon kunt blijven.
""

Hierdoor is zonnebrandcrème zo duur

De prijzen van verschillende merken zonnebrandcrème lopen snel uiteen. De prijs wordt beïnvloed door verschillende dingen:

Ingrediënten: Zonnebrandcrèmes bevatten speciale ingrediënten die de huid beschermen tegen UVA- en UVB-straling. Deze ingrediënten, zoals SPF, avobenzone en oxybenzone, maar ook de natuurlijke filters zoals titaanoxide en zinkoxide, zijn relatief duur in de productie.

Onderzoek en ontwikkeling: Bedrijven investeren voortdurend in onderzoek en ontwikkeling om nieuwe en betere zonnebrandfilters te creëren. Deze kosten worden doorberekend in de prijs van het product.

Productiekosten: De productie van zonnebrandcrème is een ingewikkeld proces dat aan strenge normen moet voldoen. Daarnaast zijn er ook verschillende regels en richtlijnen waar het product moet voldoen om veilig op de markt gebracht te worden. Dit drijft de kosten op.

Soorten & verpakkingen: Er zijn verschillende soorten zonnebrandcrème op de markt, met verschillende eigenschappen en prijzen. Zo is crème duurder dan spray, en zonnebrandcrème voor het gezicht vaak duurder dan zonnebrandcrème voor het lichaam.

Marketing: Zoals op alle producten geldt dat ook voor zonnebrandcrème bekende merken een hogere prijs voor hun zonnebrandcrème vragen vanwege hun goede naam. Het transport en de verkoop van zonnebrandcrème spelen daarbij ook een rol, denk bijvoorbeeld aan reclamecampagnes en winstmarges voor de winkels.

Is dure zonnebrandcrème beter?

Nee, dure zonnebrandcrèmes zijn niet per se beter dan goedkopere. Uit het zonnebrandmiddelentest onderzoek van de Consumentenbond, waarbij ze 21 verschillende producten hebben getest, bleek dat de prijs van de zonnebrandcrème geen invloed had op de kwaliteit. De producten die laag scoorden in de test, bleken een lagere SPF factor te hebben dan werd vermeld op de verpakking.

5 Tips voor goedkopere zonnebrandcrème  

Zonnebrandcrème is niet te missen in de zomer. Het kan alleen wel flink pijn doen in de portemonnee. Gelukkig zijn er 5 handige tips om zonnebrandcrème goedkoper te kopen:

  • Let op aanbiedingen en vergelijk prijzen. Veel webshops, drogisterijen en supermarkten hebben regelmatig aanbiedingen op zonnebrandcrème.
  • Koop je zonnebrandcrème aan het einde van de zomer, wanneer de prijzen vaak lager zijn. Zorg ervoor dat de verpakking gesloten blijft tot wanneer je het echt nodig hebt. De zonnebrandcrème is na het openen namelijk 12 maanden houdbaar.
  • Overweeg een huismerk. Huismerken van drogisterijen zijn vaak goedkoper dan A-merken, terwijl ze dezelfde kwaliteit kunnen bieden.
  • Vermijd verschillende ‘marketingtrucs’, zoals ‘zonnebrandcrème voor kinderen’ of verpakkingen die je ook ondersteboven kunt spuiten. Door deze speciale trucs kan de prijs verhoogd worden.
  • Koop een grotere tube, want dit kan per milliliter namelijk goedkoper zijn. Let wel op dat je de tube binnen een jaar op moet kunnen maken, omdat geopende zonnebrandcrème 12 maanden houdbaar is.  Dit hangt af van hoe de zonnebrandcrème bewaard is. Bewaar de crème altijd op een koele, donkere plaats en sluit de tube of fles goed af na het gebruiken. Tot slot, bewaar de zonnebrandcrème het liefst niet in de badkamer, waar het vochtig en warm kan zijn.     

Samen tegen huidkanker

1 op de 5 mensen in Nederland krijgt huidkanker. In veel gevallen is het te voorkomen door je goed te beschermen tegen de zon. Weren, kleren én smeren. Gebruik daarom zonnebrandcrème met UVA+UVB bescherming en smeer om de 2 uur wanneer je in de zon bent. Hier lees je meer over onze campagne tegen huidkanker.

Gerelateerde artikelen

""

Zo vaak moet je zonnebrandcrème smeren: de gouden regels

We hebben het ons allemaal weleens afgevraagd: hoe vaak moet je zonnebrandcrème smeren? Is alleen in de ochtend smeren genoeg en hoe lang blijft het dan zitten?
""

Hoe lang blijft zonnebrand goed? Feiten over houdbaarheid van zonnebrand

We hebben het ons allemaal weleens afgevraagd wanneer je de zonnebrandcrème weer eens uit de kast pakt: is deze zonnebrandcrème nog wel goed?