Hoe word je snel bruin? 7 Tips voor veilig zonnen

De zon op je gezicht, een lekker koud briesje en de zilte geur van de zee. De zomer is voor veel mensen het hoogtepunt van het jaar! Veel mensen worden blij als hun huid kleurt door de zon. Toch is het goed om te beseffen dat bruin worden niet helemaal zonder gevaar is. Wanneer je namelijk te veel UV-straling op je huid krijgt, kan dit zorgen voor verbranding en veroudering van de huid, en zelfs huidkanker. In dit artikel delen we een aantal tips hoe je veilig zont en toch bruin wordt. Daarnaast vertelt dermatoloog en huidkankerexpert Dr. Daniel Kadouch meer over hoe je bruin wordt van de zon en of je nog wel bruin kunt worden met zonnebrandcrème.
""

Hoe wordt je huid bruin?

De zon geeft ons niet alleen vitamine D, maar als we langer in de zon blijven, wordt onze huid ook bruiner. Hoe werkt dit precies? Wanneer je huid in de zon komt, produceren pigmentcellen in de diepere huidlagen een speciale stof: melanine. Melanine is een pigment dat werkt als een soort van natuurlijke zonnebrandcrème. Het absorbeert de UV-straling van de zon, waardoor de cellen in de diepere huidlagen worden beschermd tegen schade.

De hoeveelheid melanine die je huid produceert, bepaalt je natuurlijke huidskleur. Mensen met een lichte huid hebben minder melanine dan mensen met een donkere huid. Dit is de reden waarom mensen met een lichte huid sneller verbranden en minder snel bruin worden. Het is nog steeds wel belangrijk dat mensen met een donkere huidskleur hun huid goed beschermen tegen de zon.

De hoeveelheid zonlicht die je huid krijgt, zorgt voor de hoeveelheid melanine die je huid aanmaakt. Hoe meer zonlicht je huid ontvangt, hoe meer melanine er wordt gemaakt. Dit zorgt voor een diepere bruine huidskleur.

Onthoud wel dat te veel zonlicht schadelijk kan zijn voor je huid. Wanneer je te veel UV-straling ontvangt, zorgt dit voor verbranding van de huid, versnelde huidveroudering en zelfs huidkanker. Het is daarom belangrijk om altijd te smeren met zonnebrandcrème met een SPF van minimaal 30. En om niet te lang in de zon te blijven. Hoe vaker je verbrandt, hoe groter de kans dat je later huidkanker ontwikkelt.

Kan je bruin worden met zonnebrandcrème?

“Ja, ook als je zonnebrandcrème smeert, dan maken je pigmentcellen extra pigment”, vertelt dermatoloog en huidkankerexpert Dr. Daniel Kadouch. “Dus dan krijg je alsnog dat de huid iets verkleurt. Misschien minder snel, maar wel beschermd."

Met zonnebrandcrème is je huid beschermd tegen de UVA (‘Aging’) en UVB (‘Burning’) straling van de zon. Dit zorgt ervoor dat je niet verbrandt, de kans op huidkanker verkleint en dat je huid langer mooi blijft.

Tip van Dr. Daniel Kadouch: ga niet onder de zonnebank.

Tip
“Ik snap dat het verleidelijk kan zijn om snel bruin te worden, maar als dermatoloog raad ik je sterk af om onder de zonnebank te gaan. Het is al jaren bewezen dat zonnebanken, die met name UVA-straling uitstralen, het risico op huidkanker aanzienlijk vergroten en je huid sneller verouderen.” 

7 Tips voor veilig zonnen en bruin worden

Gelukkig zijn er tal van tips om op een veilige manier in de zon te blijven. Hieronder delen we 7 tips om bruin te worden, zonder te verbranden.

Tip 1: Kies het juiste moment

De zonkracht is niet altijd even sterk. De middaguren tussen 12.00 en 15.00 uur zijn het meest intens. Probeer in deze periode zoveel mogelijk uit de directe zon te blijven. Geniet liever in de ochtend of late namiddag van de zon, wanneer de UV-straling minder sterk is. Dit voorkomt dat je verbrandt en van de zon moet wegblijven.

Tip 2: Smeer je altijd in met zonnebrandcrème

Zonnebrandcrème is je beste vriend als je wilt bruinen zonder te verbranden. Kies voor een crème met een SPF van minimaal 30. Smeer je ruim in, ook op de gevoelige gebieden zoals je gezicht, oren en schouders. Vergeet ook niet om je na het zwemmen of zweten opnieuw in te smeren. Het is verstandig om je elke 2 uur in te smeren met zonnebrandcrème, zelfs als het bewolkt is. De UV-straling kan namelijk ook door de wolken komen.

Tip 3: Begin rustig aan

Voorkom altijd dat je je verbrandt door de zon. Je huid heeft tijd nodig om te wennen aan de zon. Begin dus rustig aan en bescherm jezelf met zonnebrandcrème.

Tip 4: Drink genoeg water en verzorg je huid goed

Drink genoeg water tijdens het zonnen. Dit is niet alleen belangrijk om uitdroging van je lichaam te voorkomen, maar dit zorgt er ook voor dat je huid mooi gehydrateerd blijft. Wel zo fijn! Gebruik daarnaast altijd een bodylotion of aftersun na het zonnen om je huid te kalmeren en verzorgen.

Tip 5: Bescherm je hoofd en ogen

Wanneer je in de zon zit, is het belangrijk om je kwetsbare huid te beschermen. Niet alle lichaamsdelen kunnen namelijk even goed tegen de zon. Draag daarom een hoed of petje om je hoofd te beschermen tegen de zon. Draag ook een zonnebril met UV-bescherming om je ogen te beschermen.

Tip 6: Verkoel je huid met aftersun

Na een dag zonnen is het belangrijk om je huid te verzorgen met aftersun of een andere hydraterende bodylotion. Dit is ook belangrijk als je niet verbrand bent. Je huid heeft door de zon hard gewerkt, en kan de verkoeling in de nacht goed gebruiken voor het herstel.

Tip 7: Blijf alert op veranderingen in je huid

Huidkanker is de meest voorkomende kanker in Nederland en wordt veroorzaakt door te veel uren in de zon zonder bescherming. Controleer daarom je huid regelmatig op verdachte plekjes, zoals de drie meest voorkomende typen huidkanker. Mocht je iets opmerken dat je niet vertrouwt, neem dan contact op met je huisarts of dermatoloog, en download de gratis Skinvision app om je huidplekjes te checken.

Veilig zonnen met de Zilveren Kruis smeerpalen

Bruin worden in de zon gebeurt dus vanzelf ook wanneer je je huid goed beschermt met zonnebrandcrème. Zilveren Kruis heeft daarom op 120 verschillende plekken in het land smeerpalen geplaatst waar je gratis zonnebrandcrème kunt krijgen. De smeerpalen staan bij stranden, festivals en recreatiegebieden. Wil jij meer weten over dit initiatief en waar je de palen kunt vinden? Bekijk hier de verschillende smeerpaallocaties.

Dr. Daniel Kadouch

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van een interview met huidkankerexpert Dr. Daniel Kadouch. Hij werkt als dermatoloog in het Academisch Medisch Centrum Amsterdam en is eigenaar van zonbeschermingslijn Tenue Soleil.

Gerelateerde artikelen

""

Is één keer verbranden erg?

Insmeren met zonnebrandcrème is belangrijk om niet te verbranden. Soms gaat het mis en verbrand je toch. Kan gebeuren, toch? Of is één keer verbranden erg?
""

Zo vaak moet je zonnebrandcrème smeren: de gouden regels

We hebben het ons allemaal weleens afgevraagd: hoe vaak moet je zonnebrandcrème smeren? Is alleen in de ochtend smeren genoeg en hoe lang blijft het dan zitten?