Waarom dankbaarheid je gelukkig maakt (en zo kun je het trainen)

Dankbaarheid helpt je positief te zijn. Het is een goede manier om je te blijven verbazen over de mooie en fijne dingen in het leven. En dat verbetert je humeur én je gezondheid.
Vrouw doet tai chi

Het zijn voor veel mensen uitdagende tijden: het coronavirus en de gevolgen hiervan zorgen voor grote veranderingen. Uit onderzoek van Ipsos en de Volkskrant onder 1.017 Nederlanders (18+), blijkt dat 35% van de ondervraagden meer stress ervaart sinds de corona-uitbraak. Onder jongeren is dat zelfs 40%. Juist in heftige tijden is het belangrijk af en toe even een stap terug te nemen en te kijken naar wat je wél hebt in het leven.

Richt je op dingen die goed gaan

Het voelen én laten zien van dankbaarheid is een makkelijke manier om je in korte tijd gelukkiger en minder gestrest te voelen. Wetenschappers van de Universiteit van Californië onderzochten dit door mensen 10 weken lang een dagboek te laten bijhouden. De ene groep moest opschrijven welke negatieve dingen die dag waren gebeurd, en de andere groep moest elke dag opschrijven waar ze dankbaar voor waren. Na afloop bleek niet alleen dat de tweede groep positiever en gelukkiger was, ook bewogen ze meer en hoefden ze minder vaak naar de dokter. Het bleek dat deze mensen door zich te richten op de dingen die goed gingen in het leven, vanzelf blijer werden.

Dankbaarheid kun je trainen

Dankbaarheid wordt gelinkt aan een groter gevoel van geluk, meer positieve emoties, fijnere relaties en zelfs betere gezondheid. Het leert je aandacht te richten op wat je hebt, in plaats van bezig zijn met wat mist. Dit voelt in het begin misschien een beetje gedwongen, maar door het vaak te oefenen wordt het vanzelf makkelijker. Deze oefeningen kunnen daarbij helpen:

Zo oefen je dankbaarheid:

Schrijf een bedankbrief

Je kan jezelf en anderen gelukkig maken door een brief te schrijven, waarin je iemand bedankt voor de invloed die hij/zij heeft op jouw leven. Deze kun je opsturen, maar het is nog beter om de brief aan die persoon voor te lezen. Dit blijkt ons geluksgevoel enorm te verhogen.

Houd een dagboek bij

Schrijf elke dag 3 dingen op waar je dankbaar voor bent. Dat hoeven geen grote dingen te zijn. Maar sta ook juist eens stil bij de dingen die je voor lief neemt. De zon die op een regenachtige dag toch nog even doorbreekt. Het warme kopje thee in de ochtend. Dat goede boek waar je middenin zit.

Oefen elke dag

Net zoals je door te piekeren problemen groter kunt maken, werkt het met dankbaarheid andersom. Hoe meer je ermee bezig bent, hoe makkelijker het wordt. De serie ‘Wees dankbaar’ in de Actify-app helpt je elke dag herinneren op te schrijven waar je die dag dankbaar voor was. 

Spreek het uit

Ben je ergens dankbaar voor, zeg het dan hardop. Bedank iemand die de deur voor je open houdt, een collega die je helpt, of je partner die heeft opgeruimd. Door het onder woorden te brengen, maak je de dankbaarheid echt.

5 minuten mediteren

Tijdens mediteren leer je je te richten op het nu, in plaats van de toekomst. Dit zorgt voor meer tevredenheid en minder onrust. Als je vaker mediteert, merk je na een tijdje dat je dit gevoel niet alleen tijdens de meditatie ervaart, maar ook meeneemt in de rest van je dag.

Draai het eens om

Door te denken in kansen in plaats van problemen, zal je zien dat sommige dingen veel makkelijker op te lossen zijn dan je denkt. En dat je veel meer hebt om dankbaar voor te zijn, dan je misschien dacht.


Bron:
Harvard Medical School

Gerelateerde artikelen

Man staart uit raam naar buiten
Artikel
3 minuten lezen

Overprikkeld! Zo herken je dat

Iedereen kan het gevoel krijgen dat het allemaal teveel wordt. En wie dan niet oplet heeft een risico op oververmoeidheid (of burn-out). Op tijd maatregelen nemen is belangrijk.
Vrouw kat knuffel
Artikel
4 minuten lezen

Toe aan vakantie? In 5 stappen helemaal opgeladen

We moeten nog even wachten voordat we weer écht op vakantie kunnen. Met deze tips ervaar je dat vakantiegevoel gewoon thuis!
Een vrouw die last heeft van een burn-out.
Artikel
4 minuten lezen

Wat Leonie deed toen ze randje burn-out was

Leonie sliep plotseling hele nachten niet en haar hoofd maakte overuren. Nu gaat het beter. Dit is wat ze deed.