Stop met multitasken! DIT werkt veel beter

Als je verschillende dingen op hetzelfde moment doet dan ben je nuttig bezig. Zo zagen we het jarenlang. Maar wat blijkt: multitaskers werken langzamer en slordiger. Veel doen en toch ontspannen blijven? Dat pak je zo aan!
Vrouw studeert op bed

Denk jij dat je goed meer dingen tegelijk kunt? Dat valt waarschijnlijk tegen. Onze hersenen zijn daar niet op gebouwd. We denken dat we handig bezig zijn door tijdens het koken even een mailtje te beantwoorden, maar uiteindelijk leidt dat vooral tot tikfouten en aangebrande pannen. Oeps!

Steeds wisselen tussen taken

Wat bedoelen we eigenlijk als we het over multitasken hebben? Daarmee beschrijven we uitvoeren van twee ingewikkelde taken tegelijkertijd. Alleen kan ons brein maar één ding tegelijk. Wat onze hersenen dus eigenlijk doen, is vliegensvlug schakelen tussen twee taken. Waardoor het voelt alsof we twee dingen tegelijk doen.

Langzamer én slordiger

Maar is dat dan erg? ‘Ja’, zegt Universiteitshoogleraar Onderwijspsychologie Paul Kirschner. ‘Elke keer als je overschakelt van het ene naar het andere proces lever je iets in.’ Bijvoorbeeld de tijd die het je brein kost om te schakelen, of verlies van concentratie, wat ervoor zorgt dat je sneller fouten maakt. Uit onderzoek van Harvard Business Review blijkt dat multitaskers hierdoor tot wel 40% minder productief zijn. Bovendien worden we er heel moe van. Het vraagt namelijk veel meer van ons brein om constant te wisselen en opnieuw je aandacht te richten op taken, dan om geconcentreerd aan een ding te werken.

Rustig blijven onder prikkels

Maar hoe blijf je nou rustig en geconcentreerd als je het druk hebt, en constant prikkels en nieuwe informatie krijgt? Als je een taak echt goed wilt uitvoeren, moet je in een flow kunnen komen. Een staat waarin je niet wordt afgeleid, en je volledig kunt richten op het volbrengen van je taak.

Tips voor multitasken

1. Werk je taken één voor één af

Dat klinkt simpel, maar het betekent dat je altijd eerst afmaakt waar je mee bezig bent, voordat je aan iets nieuws begint. Je zult merken dat dat behoorlijk wat oefening vraagt!

2. Doe de deur dicht!

Sluit je af van de wereld om je heen. Dit kan je letterlijk doen, door de deur van je kantoor of werkkamer dicht te doen. Maar ook door je mail af te sluiten, je telefoon weg te leggen en te zorgen dat niks je kan onderbreken, tot je je taak afhebt.

3. Tijd voor jezelf plannen

Staat je agenda altijd vol met afspraken met anderen? Plan dan ook regelmatig tijd met alleen jezelf. Deze ‘ongestoorde’ uren zijn belangrijk voor je concentratie.

4. De pomodoro-techniek

Dit bekende trucje uit de tijdmanagement werkt als een trein. Neem een timer, en stel deze in op 25 minuten. Terwijl de timer loopt, werk je ongestoord en zonder afleiding aan 1 taak. Als je timer eindigt, neem je vijf minuten pauze. Sta op, zet koffie, of loop een rondje. Daarna stel je de timer opnieuw in, en begin je aan een nieuwe taak.

5. Storingsvrije dag plannen

Spreek met collega’s, vrienden of familie momenten af waarop je niet bereikbaar zijn. En hou je daar ook aan! Belangrijke zaken eerst Als we het heel druk hebben, willen we eerder dingen tegelijk gaan doen. Weten welke taken het belangrijkst zijn en voorrang hebben, is dan heel nuttig. Zo werk je doelgerichter, en heb je sneller je to-do lijst afgevinkt.

Als je gedurende de dag minder afgeleid bent, zul je ook merken dat je ‘s avonds meer energie over hebt. Bijvoorbeeld om nog te sporten en (gezond) te koken. En met een ontspannen geest slaap je bovendien ook veel beter. Je gaat er dus zowel lichamelijk als geestelijk op vooruit. Let maar eens op!

Kat ligt op schoot
Artikel
3 minuten lezen

Waarom niksen niet helpt tegen vermoeidheid

Hoe komt het toch dat we sommige dagen doodmoe van het werk komen? Terwijl we vooral (achter de computer) hebben gezeten?
dochter die moeder aan het helpen is
Artikel
3 minuten lezen

Voorbij de smalltalk: zo leg je écht contact!

Een ‘diepgaand’ gesprek voeren is niet altijd even makkelijk. We grijpen toch vaak naar het weer, de nieuwe auto of naar de kinderen die vakantie hebben. Maar hoe ga je nu die diepte in? Wij geven een paar handvaten:
Een man aan het mediteren in het park.
Artikel
3 minuten lezen

Het verbluffende effect van mediteren

Uit onderzoek blijkt dat regelmatig mediteren de hersenstructuur verandert. De expert: “Zelfs 5 minuten per dag is al winst.”