Hoe overleef je de babyfase als kersverse ouders?

Met een pasgeboren baby is het makkelijk om jezelf uit het oog te verliezen. De gebroken nachten en het nieuwe ritme veranderen je leven. Je beweegt minder, je eet soms ongezonder, er ontstaan irritaties binnen je relatie…Maar niet getreurd! Met deze tips blijf je als jonge ouders fit, gezond en gelukkig.
Vader geeft flesje melk aan baby

Als je net vader of moeder bent geworden, dan weet je: deze tijd is heftig. Het grootste deel van je energie, tijd en aandacht gaat naar de baby. Toch zul je ook voor jezelf moeten blijven zorgen, want niemand heeft er iets aan als jij onderuitgaat. Daarom helpen wij je een eindje op weg: zó kun je als nieuwe ouders aan je totaalplaatje (= je geluk en gezondheid) blijven werken.

1. Handleiding Gebroken Nachten

Een baby zet je leven op z’n kop. Niet alleen ben je ineens verantwoordelijk voor iemand anders dan jezelf, je dag- en nachtritme ligt ook nog eens totaal overhoop. De baby wordt ’s nachts wakker om te eten, omdat-ie krampjes heeft of gewoon, omdat-ie aandacht nodig heeft. Hoe je daar mee omgaat lees je hier!

2. Een ieniemienie blokje om met je pasgeboren baby

Een week na de bevalling kun je meestal iets meer gaan bewegen, bijvoorbeeld in de vorm van een wandeling. Zo vergroot jij je wereld weer een beetje en baby’s vinden het over het algemeen heerlijk om in de kinderwagen in slaap te vallen. Vaak kunnen vrouwen die zijn bevallen na zes weken weer sporten.

3. Ontspannen is een must voor jonge ouders

Het is nogal wat, de verandering waarmee je te maken krijgt als je net ouder bent geworden. Ontspannen is daardoor extra belangrijk geworden. Gelukkig slaapt een kleine baby ook veel, dus op die momenten kun jij even tijd voor jezelf nemen (ga dan niet het hele huis opruimen, dat komt later wel weer!). Ook fijn zijn deze ontspanningsoefeningen.

4. Gezond eten

Door alle hectiek is de kans groot dat gezond eten er een beetje bij in schiet die eerste weken. Vraagt iemand of hij of zij iets voor je kan doen? Antwoord dan dat je wel een gezond maaltijd kunt gebruiken. Zo hoef je zelf niet te koken en voorkom je dat je tóch weer wat bestelt.

5. Dinertje met kaarslicht (en zonder babygehuil!)

Als kersverse ouders bestaat er een kans dat jullie elkaar vooral in die rol gaan zien. Vraag gerust eens naar relatietips bij bevriende stellen die al wat langer een baby hebben. Hoe houden zij de romantiek in leven? Geen gek idee om een datenight in het leven te roepen, waarop jullie weer écht even tijd voor elkaar hebben en niet afgeleid worden door een huilende baby, poepluiers of voedingen.

6. De administratieve rompslomp snel regelen

Het scheelt een hoop stress als je weet dat dingen goed geregeld zijn. Ga daarom zo snel mogelijk aan de slag met de noodzakelijke dingen. Heb je de kinderopvang rond? Is je kind al bijgeschreven op jouw zorgverzekeringspolis?

Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je, ondanks alle veranderingen en het wennen, volop kunt genieten van dat nieuwe leventje. Neem de tijd om erbij stil te staan, want deze tijd is zo voorbij!

Heb je producten over uit je kraampakket?

TIP!
Dan kun je deze doneren via Stichting Baby Hope Zo maak je moeders uit Afrika, India, Zuid-Amerika en Oost-Europa heel blij.

Ook interessant

Een man aan het mediteren in het park.
Artikel
3 minuten lezen

Het verbluffende effect van mediteren

Uit onderzoek blijkt dat regelmatig mediteren de hersenstructuur verandert. De expert: “Zelfs 5 minuten per dag is al winst.”
Man staart uit raam naar buiten
Artikel
3 minuten lezen

Overprikkeld! Zo herken je dat

Iedereen kan het gevoel krijgen dat het allemaal teveel wordt. En wie dan niet oplet heeft een risico op oververmoeidheid (of burn-out). Op tijd maatregelen nemen is belangrijk.
""

Download de Actify-app

Wil je graag meer ontspannen, maar weet je niet hoe? Download dan kosteloos de Actify Vitaliteitscoach app. Actify helpt je in kleine stappen naar een gezonder leven.

Download in de App StoreDownload in de Play Store