Hoe kun je je zelfbeeld positief veranderen? 3 tips

We kunnen onszelf soms flink in de weg zitten. Het helpt als we de gedachten loslaten die ons remmen. Als jij niet honderd drempels opwerpt, maar kleine stapjes zet op weg naar een gezonder leven, kan dat veel verschil maken. En je zelfbeeld positief beïnvloeden.
""

We verwachten veel van hoe ons leven eruit zou moeten zien. We willen gezond leven, een goede werk/privébalans, fijne relaties, genoeg bewegen én gezond eten. Voldoet niet alles 100 procent aan dat perfecte plaatje, dan schamen we ons, of voelen we ons schuldig. We geven het op of nemen het onszelf kwalijk. Herkenbaar?

Deze tips helpen om je zelfbeeld positief te veranderen:

1. Laat dingen soms mislukken

Je komt niet alleen verder in het leven wanneer dingen lukken. Ook, of misschien wel juist, als dingen misgaan, leer en groei je. Dat legt psycholoog Arjan van Dam uit in zijn boek De kunst van het falen. We zijn vaak zo bang om iets fout te doen, dat we het liever helemaal laten. Meer verantwoordelijkheid op werk? Straks gaat het mis…. Gezond eten? Dat houd ik toch niet vol… Als je het idee loslaat dat het resultaat perfect moet zijn, merk je dat een tegenvaller er af en toe gewoon bij hoort. Gun het jezelf als kans om te leren. Fouten maken is geweldig voor je ontwikkeling. Je leert jezelf beter kennen, én weet wat je in de toekomst anders wil doen.

2. Train je hersenen om aardig te zijn!

Onderzoek laat zien dat onze hersenen gewend zijn negatieve prikkels belangrijker te maken dan positieve gebeurtenissen. Vroeger betekende negatieve prikkels namelijk ‘gevaar’. Positieve momenten of gedachten raken hierdoor op de achtergrond. Daar zijn we sneller aan gewend. Natuurlijk zijn we een goede ouder, een betrouwbare collega en een fijne buur, tja alleen dat sporten is er weer niet van gekomen… Dat laatste voelen we dan het heftigst. Terwijl: kijk hoe goed je bezig bent! Je kunt deze gewoonte van je hersenen tegengaan door je aandacht bewust te richten op wat goed gaat en waar je blij mee bent. Sta ‘s avonds stil bij de dingen die je die dag hebt gedaan waarop je trots bent. Je zult zien, dat is verrassend veel!

3. Accepteer dat je nooit perfect zult zijn

Niemand is perfect. Toch voelen we vaak druk om onze minder mooie kanten te verbergen of te veranderen. Maar denk eens aan je familie en vrienden. Ken jij iemand die alles perfect doet? Waarschijnlijk niet. En dat maakt geen verschil voor hoeveel je van ze houdt. De vraag is: kan je dat ook van jezelf zeggen? Uit onderzoek van University of Hertfordshire blijkt dat jezelf accepteren zoals je bent één van de belangrijkste onderdelen van een tevreden leven is. Betekent dat dat je nooit meer iets aan jezelf hoeft te veranderen? Nee. Maar je geeft jezelf de ruimte om niet perfect te zijn en jezelf niet constant op de nek te zitten.

Natuurlijk balen we allemaal weleens van onszelf. Dat is menselijk en heel normaal. Maar hoe je daar vervolgens mee omgaat, dáár zit je winst. Door mild te zijn voor jezelf maak je gezond leven niet alleen leuker, maar ook makkelijker!

Ook interessant

Een man aan het mediteren in het park.
Artikel
3 minuten lezen

Het verbluffende effect van mediteren

Uit onderzoek blijkt dat regelmatig mediteren de hersenstructuur verandert. De expert: “Zelfs 5 minuten per dag is al winst.”
Man staart uit raam naar buiten
Artikel
3 minuten lezen

Overprikkeld! Zo herken je dat

Iedereen kan het gevoel krijgen dat het allemaal teveel wordt. En wie dan niet oplet heeft een risico op oververmoeidheid (of burn-out). Op tijd maatregelen nemen is belangrijk.
""

Download de Actify-app

Wil je graag meer ontspannen, maar weet je niet hoe? Download dan kosteloos de Actify Vitaliteitscoach app. Actify helpt je in kleine stappen naar een gezonder leven.

Download in de App StoreDownload in de Play Store