Aan de slag met eigen regie

Artikel
09-03-2023
2,5 minuten leestijd
Kort verzuim, lang verzuim, verzuim zonder dat je weet hoe lang het gaat duren: iedere organisatie krijgt te maken met zieke medewerkers. Door medewerkers zelf meer te laten kiezen hoe ze werken en waar ze zich gezond bij voelen, kan verzuim voorkomen worden.
""

‘Au, mijn rug!’ Of, ‘ik doe al een week geen oog meer dicht!’ Deze uitspraken van medewerkers neigen naar signalen van ziekte en verzuim. En dat wil je natuurlijk liever voorkomen! Door faciliteiten te bieden waardoor medewerkers zelfstandig keuzes leren maken rondom hun gezondheid, kunnen ze doen wat goed voor ze is en kan uitval voorkomen worden. Het zelfstandig keuzes mogen maken rondom je gezondheid wordt ook wel ‘eigen regie’ genoemd.

Tips voor eigen regie

Actief zitten

Het kan zijn dat je medewerkers last hebben van hun rug. 40 uur zitten is voor niemand goed! Het faciliteren van een stabureau is een goede oplossing. Maar wat dacht je van een yogabal? Medewerkers die ervoor kiezen om te balanceren op een zitbal, trainen namelijk tijdens het werk hun rugspieren. Dit maakt dat klachten worden voorkomen, afnemen of zelfs verdwijnen. 

Eigen agenda

Wees flexibel en geef medewerkers de ruimte en vrijheid om hun eigen agenda in te delen. Voor de één is dat om 6 uur opstaan en 2 uur eerder stoppen. Voor de ander ‘s ochtends sporten en langer door. Je zult zien dat medewerkers hier gezonder en gelukkiger van worden!

Wandelend vergaderen

Staan er veel meetings op de agenda? Bied medewerkers de mogelijk om er eentje wandelend, fietsend of skatend te doen. Met een frisse neus en een aantal extra kilometers op de teller, kan je er de rest van de dag er weer vol energie tegenaan!

Eén-op-één contact

Verbind je collega’s met een buddysysteem. Bij een buddysysteem hebben collega’s één-op-één contact over waar iemand zich mee bezighoudt, zowel privé als op het werk. Ze kunnen er zo zelf voor kiezen of ze iemand willen spreken. Leuk om de buddies ook te rouleren! Zo houd je iedereen aan boord.

Door je medewerkers de bovenstaande opties te bieden, kunnen ze zelf nadenken en keuzes maken over hun gezondheid. Gezondheid gaat niet alleen maar over gezond eten of veel bewegen, maar ook over contact en relaties met collega’s. Vraag daarom wat ze nodig hebben en ondersteun ze waar mogelijk om uitval voor te zijn.

Heeft u vragen? Neem contact op met onze inkomensexpert.

""

Totaalplaatje van je medewerkers

Bewegen, ontspannen, eten, slapen, plezier in het werk, maar ook waar je woont. Ook de kleine stappen tellen mee. Ontdek wat meetelt voor de gezondheid van je medewerkers. En ga aan de slag.