Waag de stap en pak de trap

We weten ondertussen wel dat we van te veel zitten ziek kunnen worden. Maar wanneer je een zittend beroep hebt, kan het lastig zijn om toch voldoende beweging op de dag te krijgen. Toch zijn er kleine dingen die je kan doen op de dag om toch meer te bewegen. Neem bijvoorbeeld eens vaker de trap!

Voordelen traplopen

Het mooie van traplopen is dat je er geen duur abonnement voor hoeft af te sluiten én je hebt geen speciaal apparatuur nodig. Ook is traplopen makkelijk te doen, je kan het in je eigen tempo doen en zelf het tempo opbouwen. Naast deze voordelen, zijn er nog meer voordelen aan traplopen:

  • 2 min traplopen heeft al een positief effect op de verbranding van calorieën. Als je dit meerdere malen per dag herhaalt, heeft het een groot effect op je gewicht en je cholesterol
  • Evenveel calorieën verbranden maar in minder tijd? Wie wil dat nou niet! Met een kwartier traplopen verbrand je evenveel calorieën als een half uur joggen.
  • Vetverbranding: ruim 280 kcal per 30 minuten
  • Conditie zal snel toenemen

Begin in kleine stappen

Breekt het zweet je nu al uit, omdat je op de 8e etage woont? Voelt het alsof je letterlijk een berg moet beklimmen? Welnee, niet nodig! Enkele simpele tips om meer trap te lopen:

  • Oefening baart kunst! Woon je op de 8e verdieping? Stap dan uit op de 7e verdieping en loop dan 1 verdieping omhoog. Je kan dit dan uitbreiden door op steeds lagere verdiepingen uit te stappen en je weg naar boven te vervolgen op de trap.
  • Spreek met een collega of collega’s een traploopuitdaging af. Door het samen te doen ontstaat er meer motivatie. Ook help je elkaar door de aanmoediging om doelen te behalen of je wilt de uitdaging winnen waardoor je gaat lopen.
  • Haal koffie voor jezelf en je collega’s een verdieping hoger of lager. Wanneer je regelmatig koffie haalt voor jouw collega’s telt het aantal gelopen treden al aardig op.

Liever geen traplopen, maar wel minder zitten? Maak dan een ommetje. Een wandeling van 15 minuten zorgt voor de nodige beweging en helpt ontspannen. Een win-win situatie voor jouw gezondheid dus. Regent het buiten? Doe dan huishoudelijke taken, hiermee houd je meerdere spiergroepen in beweging.

Download de Actify-app

Of lees meer over Actify

schrijvende hand

Redactie Magazine