Geen tijd voor 10.000 stappen per dag? Lees dan dit

Opeens moesten we tienduizend stappen per dag gaan zetten. Maar hoe dan? Want we moeten al zoveel: werken, zorgen, koken en ook nog eens sporten. Toch lukt het Aleid deze stappen wél tussendoor te halen. Dit is haar geheim.

“Het was een van de drukste periodes van het jaar,” vertelt Aleid (36), moeder van 2 kinderen en in het bezit van een drukke baan. “De scholen waren weer begonnen, op het werk moesten we een tandje bijzetten. In de zomer was het niet gekomen van sporten dus ik wilde echt wat doen, maar ik had géén idee wanneer.” Volgens de deskundigen zetten de meeste Nederlanders gemiddeld zesduizend stappen per dag, tienduizend wordt gezien als extra gezond. Aleid kwam soms niet eens over de drieduizend heen. Ze wilde wel veranderen, maar had geen idee hoe.

Lopend terug naar huis

De eerste ingeving had ze na een etentje bij een vriendin. Ze zou met de bus naar huis gaan, maar rekende ter plekke uit hoe lang het zou duren als ze ging lopen: veertig minuten. En dus liep ze op een vrijdagavond om elf uur dwars door de stad naar huis en zette zo vierduizend stappen extra. Dat smaakte naar meer.

Hulp van de stappenteller

Aleid besloot een experiment aan te gaan. Alles wat ze in haar leven lopend kon doen, ging ze lopen. Ze zette haar stappenteller aan het werk en begon routes uit te stippelen. Als ze nou naar het station zou lopen in plaats van met de bus? Met de bus was het van deur tot deur precies twintig minuten, als ze ging lopen was ze er in een half uur. Twee keer een half uur lopen op een doordeweekse dag, was met zesduizend extra stappen al een mooi begin.

IJsberen op het perron

Als ze vervolgens op het perron moest wachten, ging ze heen en weer lopen tot de trein kwam, toch weer een paar minuten erbij. Op kantoor moet ze vaak bellen, ze doet nu oortjes in en gaat op de gang ijsberend telefoneren, soms zelfs buiten, dan loopt ze een rondje om kantoor. Ook heeft ze een app die elke 45 minuten piept als ze op kantoor is: even opstaan en de benen strekken, al is het maar een kop thee halen in het atrium.

Podcast tijdens het wandelen

Maar de grootste verrassing zit ‘m in de avond. Televisiekijken heeft ze ook deels op de schop gedaan. “Ik kijk nu maximaal één aflevering van mijn serie en daarna ga ik een podcast luisteren. Dat deed ik altijd al in bed om in slaap te komen, nu loop ik ‘s avonds nog even een rondje door de buurt, luisterend naar mijn favoriete podcastserie.” Ze voelt zich fitter dan ooit en het kost bijna geen extra tijd. “Je wordt er heel fanatiek van. Als ik de 10.000 heb aangetikt, pak ik soms een extra podcast voor mijn avondrondje om de 12.500 te halen. En een extra voordeel: daarna slaap je als een roosje.”

Download de Actify-app

Of lees meer over Actify

schrijvende hand

Redactie Magazine