Judith doet alpaca-yoga: “Als ze hummen, word je helemaal rustig”

Judith (48) is dol op yoga en geeft er met veel plezier les in. Het allerleukst vindt ze yoga met alpaca’s in de buurt. “Daar sta je dan in de downwards dog-houding, terwijl een alpaca je uitgebreid komt besnuffelen.”
Vrouw mediteert tussen alpacas

“Toen ik werd gevraagd om yoga tussen de alpaca’s te geven, zei ik direct ja. Ik ken alpaca’s van mijn reis door Zuid-Amerika en ik vind het ontzettend lieve dieren. Inmiddels geef ik geregeld alpaca-yoga in een weiland bij Alpacahoeve Klinkenberg. Dat is een heel leuk gezicht; al die yogamatjes in het groen met de alpaca’s daar omheen. De dieren zijn van nature heel nieuwsgierig en komen meteen kijken als we bezig zijn met de oefeningen. Het geeft een gezellig en fijn gevoel. Het gebeurt regelmatig dat ik in een downward facing dog-houding sta en er opeens een warm snoetje in mijn nek komt snuffelen. Daar moet ik dan altijd wel even om grinniken.

Krachtig in het leven door yoga

Yoga betekent voor mij dat ik een knop kan omzetten en rustiger ben. Ik beoefen het dagelijks en merk dat ik er krachtiger door in het leven kom te staan. Het zorgt ervoor dat ik dicht bij mezelf kan blijven en waak voor wat ik wil. Voor een deel is een yogales met alpaca’s hetzelfde als een gewone yoga-les. Ik nodig mensen uit om ‘naar binnen te gaan’ wat betekent dat ze zich bewust focussen op hun lichaam en hun ademhaling. Daarnaast doen we oefeningen om de wervelkolom in beweging te brengen, zoals de kat, de cobra en de downward facing dog-houding. En ook altijd de zonnegroet. Het is belangrijk dat mensen zich helemaal kunnen ontspannen. De alpaca’s helpen daarbij. Hun rustige energie heeft een kalmerende invloed op de cursisten.

Rustiger door contact met dieren

De zachtheid en aaibaarheid van alpaca’s doen de mensen in mijn klasjes ook verzachten. Dat zie ik gebeuren. Daarnaast werkt het geluid dat de dieren maken ontspannend. Ze ‘hummen’ op een lage toon. Meestal blijven ze even staan tussen de yogamatten en gaan ze daarna weer verder met grazen. Soms besluiten ze er gezellig bij te gaan zitten. Ze niezen ook vaak. Dat maakt de cursisten aan het lachen en brengt een leuke, losse sfeer met zich mee. Na de les is er de mogelijkheid om de alpaca’s te voeren en te aaien. Dat vinden mensen altijd leuk. Ik geniet van het plezier en de vreugde die deze ervaring de cursisten brengt. Op de fiets naar huis voel ik me elke keer weer dankbaar dat ik dit mag doen.”

Ook interessant

Waarom regelmatig sporten het effect van veel zitten dus niet verhelpt.

Is regelmatig sporten wel genoeg?

We zitten te veel. De oplossing lijkt eenvoudig: regelmatig sporten om te compenseren. Maar zo simpel is het helaas niet.
Een man bezig met bewust eten in de keuken.

Sta op voor je gezondheid

Grote kans dat je dit zittend leest. Niet erg, maar ongezond als je het te lang doet. Met deze tips kom je vaker uit je stoel.

Download de Actify-app

Wil je graag meer bewegen, maar weet je niet hoe? Download dan kosteloos de Actify Vitaliteitscoach app. Actify helpt je in kleine stappen naar een gezonder leven.

Download in de App StoreDownload in de Play Store