Dit is waarom je zulke goede resultaten behaalt met de Actify-app Productmanager Sheila Wiggemansen legt uit hoe het werkt

Hoe lukt het je om meer te bewegen en gezondere keuzes te maken? De wetenschap toont aan dat je de beste resultaten behaalt door klein te beginnen. De Actify-app neemt je stap voor stap mee naar een gezonder leven. En dat zónder dat je je hele leven hoeft om te gooien.
Meisje glimlacht naar telefoon die ze boven zich houdt terwijl ze ligt.

Wie kent ze niet, goede voornemens? Je gaat volledig gemotiveerd aan de slag met gezond eten en je sport daarnaast intensief. Maar na een aantal weken wordt het moeilijker om hiermee door te gaan. Een teleurstelling, toch? Sheila Wiggemansen, productmanager bij Actify, weet dat deze aanpak voor veel mensen niet werkt. Maar zij ziet al jaren in de praktijk hoe het mensen wél lukt om hun leefstijl te veranderen. “Als de motivatie afneemt, denken mensen al gauw: laat maar zitten. De Actify-app heeft als basis wetenschappelijke onderzoeken. Hieruit blijkt dat mensen sneller in actie komen als de gezonde gewoonte zo klein mogelijk is. Oftewel: laat de opdracht niet te lang duren. Laat je iemand 2 keer per week 5 minuten wandelen in plaats van 30 minuten hardlopen? Dan zie je al gauw dat het langer dan 5 minuten wordt en er ook vaker gewandeld wordt.

Waar begin je?

De wil is er, maar waar moet je beginnen? “De Actify-app geeft handvatten om bewustzijn te creëren, om zelf de controle te houden. Vergeet je om fruit te eten? Zet een bak druiven naast je computer neer of neem een emmertje snoeptomaatjes mee in de auto. Las een fruitpauze in tijdens je werkdag, zodat je je even kunt loskoppelen van het werk en daarna efficiënter en productiever door kunt gaan. De app werkt met afvinklijstjes en aanmoedigingen. Iets afvinken van de lijst geeft een ‘yes-gevoel’. Hiermee zie je wat je deze dag hebt gedaan en welke successen je hebt behaald.”

Geen drill-sergeant

“Uiteindelijk ben jij degene die het doet, maar om je te motiveren en inspireren neemt de Actify-app je bij de hand.” Wat Sheila ook benadrukt, is dat een nieuwe gewoonte bij jou moet passen. Ben jij geen ochtendmens? Stel jezelf dan op dat moment van de dag geen extra beweegdoelen. “Zoals met alles wat nieuw is, werkt het aanleren van nieuwe gewoontes met vallen en opstaan. Probeer uit wat voor jou werkt. De Actify-app functioneert voor jou als een coach. Niet als een drill-sergeant van wie je van alles moet. Maar iemand die kijkt waar de kansen en mogelijkheden liggen binnen jouw dag en voor jou een manier bedenkt om plezier te krijgen in het maken van gezondere keuzes.”

Denk 80-20

Plezier is simpelweg de beste drijfveer om iets vol te houden. Dat wil echt niet zeggen dat niemand ooit een mindere dag heeft. En het is echt geen doel om nooit meer iets minder gezonds te eten. Af en toe een zakje chips of toastjes met kaas hoort óók bij een plezierig leven. Sheila: “Je kunt in je achterhoofd de 80-20 methode houden. Dat houdt in dat 80 procent van je eetmomenten gezond zijn en 20 procent kun je gebruiken voor een koekje, een drankje of wat voor lekkers dan ook. Waar het om gaat is dat je je daarna weer herpakt. Want je gezondheid is het belangrijkst en kan ook zeker leuk zijn. En dáár werkt de Actify-app ontzettend goed voor. Veel mensen hanteren een ‘alles of niets’-aanpak terwijl elke dag een nieuw moment is om kansen te pakken. Voeding en beweging geven je dag structuur. Het zijn kleine patronen die op de lange duur een groot verschil maken. Al is het iets kleins als het inwisselen van je witte boterham voor een volkoren boterham of het besluit nemen om dagelijks 500 stappen extra te zetten. Alles draagt bij aan een nieuwe, gezondere levensstijl. Daarnaast leert de app jou om je energie te bewaken op drukke momenten. Kom even tot bezinning als je je laat leiden door de waan van de dag waarin je van alles moet.”

Zoek niet verder

De Actify-app is een alles-in-één app voor vitaliteit. Zie je door de bomen het bos niet meer door het grote aanbod van wandel-apps, fitness-apps en hardloop-apps? Haal dan je hart op met de Actify-app die in al deze behoeftes én vele extra’s voorziet.

Download de Actify-app

Of lees meer over Actify

Deel dit artikel via:

Jongeman op fiets

3 redenen om vaker de fiets te pakken

Wist je dat Nederland maar liefst 37.000 kilometer fietspad heeft? Genoeg moois te ontdekken dus! En fietsen is ook nog eens heel gezond. En veiliger met een fietshelm!

Een man bezig met bewust eten in de keuken.

Sta op voor je gezondheid

Grote kans dat je dit zittend leest. Niet erg, maar ongezond als je het te lang doet. Met deze tips kom je vaker uit je stoel.
Een man bezig met bewust eten in de keuken.

Geen tijd voor 10.000 stappen per dag?

Opeens moesten we tienduizend stappen per dag gaan zetten. Maar hoe dan? Toch zijn er mensen die deze stappen wél weten te zetten. Dit is hun geheim.