Frank was jaren onzeker op zijn werk. Tot hij een nieuwe baas kreeg

Een stressvolle werkomgeving kan een negatief effect op je gezondheid hebben. Frank (46) ondervond dat aan den lijve. Hij ging bijna kopje onder vanwege zijn vervelende teamleider. Toen die vertrok, ging er een nieuwe wereld voor hem open.
Een man die tevreden de camera inkijkt

Waarom mijn teamleider Edward mij niet zag zitten, weet ik tot op de dag van vandaag niet. Hij nam me nota bene zelf aan, maar ik denk dat hij daar snel spijt van kreeg. Het ging in het begin heel subtiel. Kleine toespelingen maken op mijn incompetenties. Me ‘per ongeluk’ buiten een e-mail aan het hele team houden zodat ik bepaalde taken niet kon oppakken. Grapjes maken ten koste van mij tijdens vergaderingen.

Minkukel vs. evaluatiegesprek

Ik ben van nature niet iemand die makkelijk op de voorgrond treed, maar ik vind het prachtig om als docent voor de klas te staan. En ik ben goed met studenten. Edward liet mij ook geloven dat ik een minkukel was voor wie alles teveel was. Dan kwam hij tijdens een teammeeting met een taak waarbij hij hulp nodig had. Als ik dan zei dat ik ervoor in was, schoof hij me terzijde met een opmerking als: ‘Nee, Frank, dat is niks voor jou’. Ik kaartte het weleens aan tijdens een evaluatiegesprek, maar dan deed Edward heel ontwijkend. Mijn resultaten met studenten waren altijd bovengemiddeld, dus hij kon feitelijk niet zoveel negatiefs over me zeggen.

Hartkloppingen van ellende

Mijn collega’s ging het ook steeds meer opvallen. Ik kreeg vaak de vraag wat er tussen ons speelde. Maar tijdens een overleg was er nooit iemand die Edward terechtwees als hij mij weer eens met een opmerking buitenspel zette. Mijn gezondheid begon eronder te lijden. Eerst door slapeloze nachten, later kreeg ik last van hartkloppingen en hyperventilatie. Mijn vrouw vond dat ik een klacht moest indienen of dat ik moest vertrekken. Maar ik was inmiddels zo lamgeslagen dat ik niks meer durfde.

Nieuwe teamleider

En toen was het kerstvakantie. Iedereen was twee weken vrij en op de eerste maandag van het nieuwe jaar begon ik weer met lood in mijn schoenen. In de koffiepauze kwam er een vlotte gozer naar me toe, begin dertig. Hij schudde me de hand en zei: ‘Jij moet Frank zijn! Ik ben Ron, je nieuwe teamleider.’ Edward had vrij plotseling ontslag genomen, niemand wist waarom. En Ron was aangenomen in zijn plaats.

Ruimte om te ontwikkelen

Er viel meteen een last van mijn schouders. Ron bleek het tegenovergestelde van Edward. Hij kijkt goed naar de verschillende soorten mensen in zijn team en probeert iedereen in zijn kracht te zetten. Hij snapt dat ik van nature introvert ben. En wat ik nodig heb om af en toe mijn moment te pakken. Ook al is hij zelf nogal een druk en uitbundig type, hij neemt altijd de tijd om goed te luisteren naar hoe ik het fijnst werk. Bovendien geeft hij mij de ruimte om mijn minder sterke kanten te ontwikkelen. Sinds Ron er is ga ik weer zonder vervelend gevoel naar mijn werk. Hij heeft geen idee wat de impact van zijn aanwezigheid is op mijn leven. Maar door mijn nieuwe teamleider zit ik weer goed in mijn vel.”

Heb jij te maken met een lastige baas of collega? Check deze tips

Baby ligt in bed met hondje
Artikel
2 minuten lezen

Snel in slaap met deze methode

Als in slaap vallen een probleem is, probeer dan eens de 4-7-8-methode. Sommige mensen vallen dan binnen een paar minuten in slaap. Slaap lekker!
Een man bezig met bewust eten in de keuken.
Artikel
3 minuten lezen

Gezonde relaties = minder stress

Een goed huwelijk, gelukkige kinderen, gezonde ouders, vrienden en leuke collega’s. Wie dat heeft, noemt zichzelf vaak gelukkig. Maar als een van die relaties verstoord raakt, voelen we dat onmiddellijk. Investeer dus altijd in de mensen om je heen. Het kleinste gebaar kan een groot effect hebben.
Man appel aan het eten terwijl hij aan het werk is naast een collega
Artikel
3 minuten lezen

Zo geef je een positieve draai aan een stroeve werkrelatie

Een van de grootste stressfactoren op werk: een baas of collega met wie het niet botert. Maar hoe geef je een positieve draai aan zo’n verstoorde relatie?