Thuiswerken: zo houd je het leuk (en productief!)

Is thuiswerken voor jou een blijvertje geworden? Soms heel fijn, maar soms ook pittig. Want als je thuisomgeving ook je werkomgeving is, hoe zorg je dan voor een goed evenwicht tussen werk en privé? Hoe houd je die twee uit elkaar?
thuiswerken

Nu we naast privé ook veel van onze werktijd thuis doorbrengen, is een fijne thuisomgeving belangrijker geworden dan ooit. Zowel voor onze lichamelijke als geestelijke gezondheid. Onderdeel daarvan is dat er genoeg ruimte is voor zowel inspanning, als ontspanning. Een risico van thuiswerken is dat we nooit écht stoppen met werken, en in de avonden en weekenden doorgaan. Dit kan leiden tot stress en zelfs gezondheidsproblemen. Met deze tips zorg je ervoor dat thuiswerken leuk, productief en gezond blijft.

Klaar voor de start...

Door ‘s ochtends een aantal vaste acties uit te voeren voordat je aan de slag gaat, wordt de grens tussen werk- en privétijd duidelijker. Door zo’n zelfbedacht opstartritueel kom je vanzelf in de werkmodus. Stap onder de douche, kleed je aan en maak een ontbijtje voor jezelf. Let op: tijdens je ontbijt ben je nog niet met je werk bezig. Verplaats naar je werkplek, start je computer op, zet een kan water of pot thee klaar. Zo, nu kan je werkdag beginnen!

9-tot-5

Wanneer je naar je werk gaat, heb je meestal vaste werktijden. Je komt bijvoorbeeld om 9 uur op kantoor, en om 5 uur ga je richting huis. Thuis lijkt het makkelijk dat je dit zelf kan indelen, maar uiteindelijk kan dit ervoor zorgen dat je alle uren van de dag aan het werk bent. Daarom is het beter ook bij het thuiswerken waar het kan vast te houden aan het ritme van vaste werktijden. Zo zorg je dat de uren buiten je werktijden vrij blijven voor ontspanning.

Rust tijdens thuiswerken

Doordat we bij het thuiswerken het ritme van kantoor missen, vergeten we regelmatig pauze te houden. Of we eten even snel een boterham achter ons beeldscherm. Terwijl het juist belangrijk is genoeg pauze te nemen. Pauzes zorgen dat we even kunnen opladen, en verminderen stress en vermoeidheid. Hou dus elk uur een korte pauze van een paar minuten, waarin je even opstaat en beweegt. Zet koffie, geef de planten water, of doe een paar korte oefeningen. Tussen de middag heb je een langere pauze, weg van je computer of werkplek. Maak een lekkere lunch, lees de krant of maak een wandelingetje. Dan kun je daarna weer helemaal fris verder.

Lekker bezig

Hoe meer je gedaan krijgt op een dag, hoe makkelijker het is om je werk los te laten in je vrije tijd. Er zijn allerlei trucs om zo veel mogelijk uit je werkdag te halen. Maak bijvoorbeeld een prioriteitenlijstje, om meer focus te krijgen. Of neem je voor elke taak die minder dan twee minuten duurt, direct uit te voeren. In de Actify-serie Productiever zijn vind je nog veel meer handige handigheidjes. Tip: start de serie op een maandag. Dan krijg je twee weken lang elke werkdag een nieuwe opdracht of tip om lekker te kunnen werken.

Klaar is klaar

Net zoals een opstartritueel kan helpen, is het ook handig je werkdag echt te eindigen. Sluit je computer af (dus niet op slaapstand), zet de meldingen van je e-mail uit, en ruim je werkplek op. Morgen weer een dag!

Lees ook

Jeroen ging ongezond leven door het thuiswerken