7 initiatieven om je buurt fijner te maken

Je eigen buurt een beetje mooier maken. Het klinkt zo makkelijk, maar je moet toch behoorlijk wat lef en organisatievermogen hebben om dit van de grond te krijgen. Gelukkig sta je er niet alleen voor. Deze organisaties helpen je op weg.
Vrouw toont groente uit eigen tuin

Prettig wonen is belangrijk voor iedereen, want we voelen ons graag thuis in onze wijk, buurt en straat. Maar verandering bereik je niet in je eentje. Met behulp van de volgende apps, initiatieven en instanties maak je je buurt een beetje veiliger, groener of fijner. 

Kan ik u helpen?

Wil jij iemand in de buurt helpen? Maar weet je niet zo goed wie daar behoefte aan heeft? Meld je dan aan bij Buurtkring. In deze app kunnen buren een hulpvraag sturen, bijvoorbeeld voor een praatje, een boodschap of vervoer naar een afspraak. Meerdere buren krijgen deze vraag, zodat degene die het best kan helpen vlug gevonden wordt. Zo worden dingen niet alleen snel en eenvoudig opgelost, je leert meteen je buren een beetje beter kennen.

Hé Buur!

Burendag wordt elk jaar op de vierde zaterdag van september gehouden. Burendag is bedoeld om de mensen uit je buurt beter te leren kennen. Én samen iets goeds te doen voor elkaar en de buurt. Via de website van Burendag kun je eenvoudig vinden of er al iets in jouw buurt wordt georganiseerd, of zelf een activiteit aanmelden.

Een bordje extra

Vind je het geen probleem een extra portie te koken? Meld je dan aan voor Stichting Thuisgekookt. Zij koppelen buurtgenoten aan elkaar voor het delen van vers gekookte maaltijden én sociaal contact. Bovendien vergoeden ze de kostprijs van de extra maaltijd. Als thuiskok kun je maaltijden aanbieden op momenten die jou goed uitkomen. Of ze koppelen je aan iemand die graag regelmatig maaltijden van jou ontvangt. Afhankelijk van wat jou het beste uitkomt.

Tegels eruit, groen erin!

Wist je dat een tuin met weinig tegels beter water opneemt? En dat je huis en de buurt in de zomer daardoor minder warm worden? Dat is gezonder en geeft minder hittestress. Daarom helpt het initiatief Tegels eruit, groen erin! mensen hun tuin groener te maken. Bijvoorbeeld door inwisselacties te organiseren, waarbij je tegels uit je tuin bij de plaatselijke tuincentra kunt ruilen voor gratis plantjes.

Samen schoffelen

Een gedeelde moestuin kan een fijne plek zijn om elkaar te ontmoeten, samen te werken en te ontspannen. Het zelf kweken en oogsten van groenten, fruit en kruiden uit eigen tuin vergroot bovendien ook het gevoel dat gezond eten niet in de supermarkt groeit. Én het maakt de buurt groener. Op de site van IVN vind je handige tips voor het opstarten van een buurttuin en kun je zien of er al actieve moestuinen in jouw buurt zijn.

Relaxed buiten zijn

Wist je dat, wanneer je overdag voldoend daglicht pakt, dit ook een positief effect kan hebben op je nachtrust? De Actify serie 'Relaxed buiten zijn' helpt je in 7 dagen in kleine stapjes meer naar buiten te gaan. Bijvoorbeeld met een wandeling door het park. Of een wandelmeditatie. Probeer het eens!

Lees meer over Actify

Een oplettende blik

Iedereen wil zich veilig en vertrouwd voelen in zijn of haar eigen huis en buurt. Apps zoals Burgernet, Buurtpreventie of de Buurtapp kunnen hieraan bijdragen. Via deze apps deel je informatie, kunnen buren elkaar makkelijker bereiken, en is het eenvoudig om belangrijke zaken te melden. Bovendien kan je hier buurtgenoten ontmoeten die zich willen inzetten voor de veiligheid in de buurt.

Lokale hulp

Klop eens aan bij de gemeente met jouw idee├źn voor verbeteringen in de buurt. Vaak hebben gemeenten speciale budgetten of hulpmiddelen om wijken en buurten te verbeteren. Hoe specifieker je idee, hoe beter ze je kunnen helpen. Kijk dus tijdens je volgende wandeling in je buurtje eens goed om je heen, wat er volgens jou (nog) beter zou kunnen!