Het fijne van een goede (werk)omgeving

In deze tijd van veel thuiswerken kijken we kritisch naar onze (werk)omgeving. Op kantoor missen we de kat op schoot, thuis de comfortabele bureaustoel van kantoor. Waar we werken en leven is een belangrijke factor voor onze gezondheid. Hoe zorg je hierin goed voor jezelf?
Vrouw met schapen

Aan de ene kant is thuiswerken voor veel mensen waarschijnlijk een enorme vooruitgang (Geen reistijd! Geen kantoortuin! Geen airco! Geen koffieautomaat!), maar aan de andere kant is het even slikken om tussen de strijkplank en het logeerbed in een werkplek te vinden om de hele dag door te brengen. Nooit gedacht dat je zo enorm zou kunnen verlangen naar je tweede beeldscherm, je ergonomische bureaustoel en je collega’s. Maar gelukkig kun je thuiswerken heel comfortabel maken met deze tips.

Het wordt steeds belangrijker om te bedenken wat jij nodig hebt om optimaal te kunnen functioneren en die voorwaarden voor jezelf te scheppen, eventueel in samenspraak met je werkgever. Neem zelf initiatief om de werkomgeving te creëren die jou optimaal laat werken, net zoals je aandacht hebt voor gezond eten, beweging, relaties en ontspanning. Gezondheid is een totaalplaatje.

Ook buiten het werk is je omgeving van groot belang. Zorg voor genoeg groen in je dagelijks leven. Of het nou een fijne wandeling in het bos is, een ommetje door het park of even lekker in de tuin zitten. We voelen ons er direct beter door. Contact met de natuur zorgt voor meer geluk en vermindert stress. Net zoals stilte dat doet. Als je in een omgeving woont waar de hele tijd teveel geluid is dan weet je hoe vervelend dat is. Het kan slaapproblemen en stress veroorzaken, dus ga altijd op zoek naar oplossingen die je hartslag omlaag halen en je thuis een warme veilige plek laten zijn. Zo werk je actief aan je gezondheid.