Een groen huis is een gelukkig huis (dus op naar het tuincentrum!)

Buitenlucht, beweging en een groene omgeving zijn belangrijk voor onze gezondheid. Of het nou een fijne wandeling in het bos is, een ommetje door het park of even lekker in de tuin zitten. Je voelt je er direct beter door. Maar je hoeft niet altijd naar buiten om de natuur te ervaren. Ook in huis kun je genieten van de voordelen van groen.
Kind onderzoekt plant

Het is opvallend hoe veel groen kan doen voor ons humeur. In een groene omgeving voelen we ons meer ontspannen en hebben we minder last van stress. Mensen met genoeg groen in de buurt zijn gelukkiger en voelen zich vaker tevreden. Mis jij voor je gevoel voldoende groen in je omgeving? Begin dan eens dicht bij huis.

Planten zijn superhelden

Kamerplanten zijn populair. En dat is handig, want planten staan niet alleen mooi, ze hebben allerlei positieve eigenschappen. Zo hebben mensen met planten in huis minder last van gevoelens van eenzaamheid, stress en angst, blijkt uit onderzoek. Andere wetenschappers ontdekten dat de aanwezigheid van planten ervoor zorgt dat zieke mensen sneller genezen. Bovendien hebben planten een luchtzuiverende werking. Uit beroemd onderzoek van NASA bleek dat bepaalde kamerplanten chemische stoffen als benzeen en formaldehyde uit de lucht kunnen filteren. In de bladeren worden deze afgebroken en omgezet in andere, onschadelijke stoffen. Een kamerplant zorgt dus letterlijk voor schonere en gezondere lucht in je huis. Snel naar het tuincentrum dus!

Op de schop

Heb je een tuin of balkon? Dan is dat natuurlijk dé plek om wat meer groen in je directe omgeving te vinden. Met een paar fijne planten, bloemen of struiken zorg je zo een rustgevende, groene oase voor jezelf. Bovendien blijkt uit Engels onderzoek dat tuinieren gelukkig maakt. Je bent lekker buiten bezig, krijgt je dagelijkse portie daglicht en blijft in beweging. Heb je wat meer ruimte? Dan kan je ook proberen een eigen moestuin te beginnen. Dat scheelt niet alleen boodschappen doen, het is ook nog eens beter voor het milieu, én het vermindert stress. Laatste tip: Hou je van dieren? Een vogelhuisje of insectenhotel zorgt voor extra levendigheid in je tuin of op je balkon.

Een gezond huis

Niet alleen voldoende groen is belangrijk voor een gezond huis. Er zijn nog een aantal dingen die ervoor zorgen dat we een beetje ‘natuur’ meenemen in huis. Denk bijvoorbeeld aan regelmatig luchten. Goede ventilatie is belangrijk, omdat de lucht in huis soms tot wel 5 keer meer schadelijke stoffen kan bevatten dan de buitenlucht. Regelmatig verversen dus! Naast planten zorgen ook natuurlijke materialen en veel daglicht ervoor dat we ons goed voelen, dus kies voor rustige kleuren en vergeet ‘s ochtends niet de gordijnen open te doen. Daarnaast blijft het natuurlijk belangrijk om regelmatig naar buiten te gaan. Zoek het groen op in je buurt, en kijk als dat er niet is hoe je toch regelmatig kunt genieten van een natuurlijke omgeving. Groen is het waard om een beetje moeite voor te doen!