Checklist: heb ik alles om goed te kunnen (thuis)werken?

We besteden een groot deel van onze tijd aan werken. Daarom is een prettige werkomgeving heel belangrijk, zowel voor onze fysieke als onze mentale gezondheid.

Er zijn een heleboel aspecten waaraan een fijne werkomgeving moet voldoen. Benieuwd hoe jouw werkomgeving scoort? Bekijk de checklist en kom erachter of jij op de juiste plek zit.

Checklist

Word je gewaardeerd?

Als je elke dag hard werkt, dan wil je dat dat gezien wordt. Erkenning en waardering zijn heel belangrijk voor je werkgeluk. En dan gaat het niet alleen om waardering voor je resultaten, maar ook voor je inzet, je potentie en jou als persoon.

Heb je fijne collega’s?

Een prettige werksfeer wordt grotendeels bepaald door je collega’s. Je hoeft echt niet met iedereen een vriendschap op te bouwen, maar in een gezonde werkomgeving hoor je jezelf te kunnen zijn, zonder je onveilig te voelen.

Krijg je goed betaald?

Een eerlijke beloning voor het werk dat je verricht is belangrijk voor je gevoel van eigenwaarde en waardering binnen het bedrijf. Denk hierbij niet alleen aan het salaris, maar ook aan secundaire arbeidsvoorwaarden zoals vakantiedagen, een lease-auto of een pensioenregeling.

Krijg je genoeg kansen?

Is er, mocht je dat willen, de mogelijkheid je te ontwikkelen op jouw werkplek? Zijn er duidelijke doorgroeimogelijkheden vanuit jouw functie, of is het mogelijk om via je werkgever cursussen of studies te volgen? Nieuwe uitdagingen zorgen ervoor dat je werk interessant en leuk blijft.

Heb je genoeg inspraak?

Wordt er geluisterd naar jouw input en ideeën? Wordt jouw expertise voldoende (h)erkend? Niet voldoende gehoord of gezien worden leidt tot frustratie, en heeft uiteindelijk een negatief effect op je motivatie en werkgeluk.

Is er ruimte voor een goede werk/privébalans?

Een goede werk/privébalans is heel belangrijk voor onze gezondheid. Maar zeker nu we vaker thuiswerken, kan dat lastig zijn. Duidelijke afspraken over wanneer er wel en niet gewerkt wordt, en de mogelijkheid ‘s avonds en in het weekend je mail of telefoon uit te zetten, zijn belangrijk voor het bewaken van deze scheidslijn.

Is je werkplek goed ingericht?

Jouw werkgever moet ervoor zorgen dat jij alle materialen hebt om je werk gezond uit te kunnen voeren. Dat varieert van essentiële veiligheidsmaterialen zoals bijvoorbeeld helmen of mondkapjes tot een goede bureaustoel. Óók als je thuiswerkt, is je werkgever ervoor verantwoordelijk dat je dit op de juiste manier kan doen.

Heb je genoeg afwisseling?

Zowel fysieke als mentale afwisseling zijn belangrijk om je werk leuk en gezond te houden. De hele dag dezelfde taak uitvoeren of de hele dag op dezelfde plek zitten? Niet ideaal. Genoeg mogelijkheid tot bewegen (een wandelingetje, lopend bellen, buiten lunchen) en afwisseling in taken helpen je fris en gezond te blijven.

Wordt er rekening gehouden met je gezondheid?

Dit houdt in dat je binnen het werk de mogelijkheid hebt gezonde keuzes te maken. Denk bijvoorbeeld aan een gezonde lunch en genoeg kunnen bewegen, maar ook dat je niet overvraagd wordt, zowel fysiek als mentaal. Niet alle vragen met ja kunnen beantwoorden? Dan zijn er misschien nog wel wat verbeteringen mogelijk in jouw werkomgeving. Hierbij kunnen kleine stapjes al een groot resultaat opleveren. Ga bijvoorbeeld een keer in gesprek met je leidinggevende, introduceer een wandelrondje of vraag een nieuwe bureaustoel aan. Zo bouw je stap-voor-stap aan een optimale werkomgeving.

Dit artikel is onderdeel van de e-mailserie Fijne omgeving

TIP!

Wil je nog meer tips om je omgeving te verbeteren?

Meld je aan


schrijvende hand

Redactie Magazine