Deze veranderingen op werkgebied staan je te wachten En zo profiteer je ervan!

Een dagje thuiswerken gebeurde altijd al wel, maar het laatste jaar zijn dat wel heel veel dagen geworden. De grote vraag is: gaan we ooit weer naar kantoor zoals we dat gewend waren of zijn sommige veranderingen blijvend?
Vrouw werkt met dochter op schoot

Een praatje bij de koffiemachine, een spontaan overleg, werken in de kantoortuin; het zijn herinneringen aan hoe het werken er in een nabij verleden uitzag. Inmiddels zitten we alweer een hele tijd thuis met her en der een sporadisch dagje kantoor (en wel van tevoren reserveren, hè!). We zijn digitaler dan ooit, want ineens waren we genoodzaakt om via Teams of Zoom te vergaderen en elkaar via online gedeelde documenten op de hoogte te houden. Verder zijn we zo langzamerhand de keukenstoel aan het verwisselen voor een stoel die we van kantoor mochten meenemen en hebben we een standaard voor onze laptop aangeschaft om rug- en nekpijn te vermijden.

Kantoor = niet langer de werkplek

Hoelang we op deze voet doorgaan? Riëlle Nij Bijvank, consultant Gezond Ondernemen van Zilveren Kruis: “Hoogstwaarschijnlijk gaan we nooit meer helemaal terug naar de oude situatie. Dat merk ik wel aan de gesprekken die ik met werkgevers voer. In de toekomst zijn kantoren geen plekken meer waar je komt om te werken (dat kan thuis ook) maar waar je komt om elkaar te ontmoeten, te vergaderen en plannen te maken. Ruimtes worden ook niet langer ingedeeld op functies van werknemers, maar eerder op activiteiten zoals brainstormen, bellen en ontspannen.”

Flexibele werkplekconcepten

Het einde van de kantoortuin dus? “Ja, misschien wel. Werkgevers denken na over flexibele werkplekconcepten waarbij de focus echt zal liggen op het gezamenlijke aspect, op de ontmoeting en om dat op een prettige en veilige manier te doen. Het kan zijn dat ruimtes permanent anders worden ingericht.” Riëlle vertelt ook dat werkgevers nadenken over het opzetten van ‘aanvliegplekken’ in andere plaatsen dan waar het hoofdkantoor zit. “Op die manier kunnen medewerkers thuiswerken afwisselen met diverse werkplekken buiten de deur en slim omgaan met reistijd”.

Zelf verantwoordelijkheid nemen

Voor wie helemaal kriegel wordt van het thuiswerken en droomt dat alles weer wordt zoals het was, heeft ze nog een goed advies. “Je moet niet gaan zitten afwachten, maar neem vooral zelf de verantwoordelijkheid. Dit is het nieuwe werken en jij kan daarin de leiding nemen. Wat heb jij nodig om goed te kunnen functioneren? Vind je de keukentafel niet echt inspirerend, ga dan op zoek naar een plek in buurt die je wel energie geeft. Word je duf van een hele dag alleen tegen je laptop aanstaren, bel een collega voor een koffiepraatje of maak een wandeling tijdens de lunch.”

Toekomstgericht en flexibel

Niets staat nog vast over de toekomst, maar dat het anders wordt is een gegeven. Werken moet praktischer zijn dan het was. In te passen in de maatschappij van nu, dus flexibeler (‘want ik heb ook kinderen en ik wil eigenlijk mijn lunchpauze gebruiken om te sporten’) en bijvoorbeeld ook milieuvriendelijker (‘waarom een uur in de file staan, terwijl ik hetzelfde werk ook thuis achter mijn eigen computer kan doen’). Kortom: over vijf jaar zou het werkveld er wel eens heel anders uit kunnen zien. Over vijf jaar nog eens kijken waar we staan? Wij zijn heel benieuwd!