Hoe ga je om met negatieve mensen?

Herken je dat? Mensen die alleen focussen op wat niét goed gaat? Vermoeiend, want jij wil positief blijven. Maar hoe zorg je ervoor dat je niet meegaat in de negativiteit van anderen? En hoe kun je anderen inspireren om ook positief te blijven?
Deze keer behandelen we de vraag: ‘In mijn familie, maar soms ook wel eens op mijn werk, heb ik te maken met mensen met een negatieve instelling. Ze klagen veel en ik merk dat het bakken met energie kost. Hoe kan ik er voor die mensen zijn, zonder dat het zo’n impact heeft op mijn eigen humeur en energie-level?’

Stel een vraag waarop het antwoord wel positief móet zijn

Auteur en oprichter SoChicken.nl Jelle Hermus

Negatieve mensen gebruiken je aandacht om hun ellende bij je te parkeren. Het is goed om de ander zijn verhaal te laten doen, maar laat de negativiteit niet aan één stuk doorgaan. Dat kun je voorkomen door verfrissende vragen te stellen. Een vraag heeft een antwoord nodig. Zo werkt ons brein. Als we een vraag horen, zoeken we automatisch naar een mogelijk antwoord. En als we de juiste vragen stellen, kunnen we de ander helpen om te zoeken naar positievere gedachten. Stel daarom vragen als: ‘Hoe zou je willen dat het de volgende keer afloopt?’, ‘Wat is nou een kleine stap die je vandaag kan zetten om de situatie beter te maken?’ of ‘Wat was je hoogtepunt van afgelopen week?’

Probeer de behoefte achter de negativiteit te zien

Gedragspsycholoog Rona van der Dussen

Als mens hebben we een aantal psychologische basisbehoeften. Bijvoorbeeld onze eigen keuzes kunnen maken, verbinding voelen met anderen en gezien+gehoord worden. Wanneer deze behoeften in het geding komen, kan dat zich uiten in geklaag, gezeur, frustratie en teleurstelling. Als je collega of familielid zich weer negatief opstelt, probeer dan uit te zoeken welke behoefte hierachter schuilgaat. Door in gesprek te gaan, voelt de ander zich gezien en gehoord (in ieder geval één basisbehoefte vervuld!). Hierdoor komt jouw positieve kijk op de situatie beter binnen. Door inzicht in de behoefte van de ander, zie jij misschien ineens een betrokken, maar bezorgde collega in plaats van een zeur. Of je ziet een zorgzame, maar vermoeide broer in plaats van een lastpak.

Gebruik negativiteit om te testen of je controle hebt over je eigen emoties

Jacqueline te Brake, mindinspirator en oprichter Mindinspirations.nl

Er zullen altijd mensen blijven die wat kritischer zijn dan jij. Die wat harder zijn in hun oordelen. Klagen over van alles en nog wat. Gebruik die energie om je eigen karakter te versterken. Daarmee bedoel ik dat je jezelf kunt testen. Kijk of je controle hebt over je eigen emoties. Kan ik rustig blijven, kan ik in het hier en nu blijven of laat ik mij meeslepen in de negativiteit? Word ik ook een slachtoffer van alles wat er niet goed is? Als je mee gaat klagen, dan heeft de negativiteit gewonnen. Je energie is gefocust op wat er niet goed is in die situatie. Laat de negativiteit van de mensen om je heen een reminder zijn dat jij controle hebt over jouw gedachten en emoties.

Ook interessant

Video
10 minuten kijken

Aflevering 3 | Totaalplaatje van Ramona

Ramona werkt fulltime thuis en haar sociale leven speelt zich vooral online af. Check in de video met welke simpele tips Ramona echt contact kan leggen.
Oud verliefd stel
Artikel
3 minuten lezen

10 heerlijk ouderwetse relatietips (ze werken!)

De kwaliteit van je relatie heeft veel invloed op je lichaam en geest. Met deze tips geef je je relatie een fijne boost!
""

Download de Actify-app

Wil je graag gezonder leven, maar weet je niet hoe? Download dan kosteloos de Actify Vitaliteitscoach app. Actify helpt je in kleine stappen naar een gezonder leven.

Download in de App StoreDownload in de Play Store