Hoe word je emotie-eten de baas?

Je hebt geen honger, maar toch heb je het gevoel dat je móet eten. En daarna voel je je schuldig. Herkenbaar? Grote kans dat je emotie-eet: eten om een vervelend gevoel te onderdrukken. Nu zijn emoties en eten onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ook in positieve zin: dat taartje op je verjaardag is hartstikke oké. Maar wat kun je doen als je eet om je negatieve emoties te verdringen?
Deze keer behandelen we de vraag: ‘Ik zit al een tijdje in een dipje. Ik weet dat ik daar wel weer uitkom, maar in de tussentijd blijf ik maar ongezond eten. Het is het enige waar ik nog een beetje blij van word. Ik eet niet omdat ik honger heb, maar om me even fijn te voelen. Ik word nou eenmaal niet mega blij van een wortel. Toch vind ik het moeilijk hiermee te stoppen. Hebben jullie tips?’

Sluit vriendschap met je gevoel door te accepteren dat het er nu is

Emmy Schoenmakers, voedingspsycholoog

Allereerst wil ik je zeggen dat je zeker niet de enige bent die eten gebruikt om jezelf tijdelijk fijn te voelen. Wanneer je last hebt van emotie-eten, is het belangrijk om je niet alleen te richten op het veranderen van je eetgedrag. Hiermee werk je namelijk niet aan de oorzaak. Eten is een strategie voor je geworden om even niet te hoeven voelen wat er op dit moment in je omgaat. Vaak neemt de neiging tot emotie-eten af wanneer je leert in verbinding met je gevoel te staan en emoties op andere manieren te reguleren. Ik noem dit: het ontwikkelen van emotionele dapperheid. Hierdoor zal een emotie of stemming je minder snel afschrikken en heb je eten steeds minder als oplossing nodig. Hoe vaker je dit doet, hoe gemakkelijker en automatischer je ruimte kan geven aan dat wat er in je omgaat. Stap 1 is je gevoel te herkennen en benoemen, en stap 2 is vriendschap sluiten met je gevoel door te accepteren dat het er nu is.

Creëer een bewuste pauze tussen jouw trigger en het emotie-eten

Saskia Koopman, sociaal psycholoog en oprichter Blij Dieetvrij

Als je eten gebruikt om niets te hoeven voelen, en jezelf af te leiden van alles wat er in jouw leven gebeurt, dan is het goed om eens te onderzoeken wat je onderliggende behoeften zijn. Maar in één keer ontdekken wat jouw onderliggende behoeften zijn, is lastig. Oefen daarom eens met een bewuste pauze tussen jouw trigger en het emotie-eten. In het Engels wordt dat pattern-interrupt genoemd. Wat ik vaak zie gebeuren is dat we die bewuste pauze gebruiken als tool om onszelf vervolgens het eten te ontzeggen. Dan werkt het helaas niet. Dan is alles in jouw brein, en alles in jouw lijf, gefocust op dat eten. Geef jezelf dus altijd onvoorwaardelijke toestemming om ná dat pauzemoment alsnog te gaan eten. En bedenk in het pauzemoment hoe je jouw onderliggende behoefte ook zou kunnen vervullen.

Zo nu en dan is het goed om je gevoelens te ervaren en te verduren. Dit kan heftig zijn

Neeke Smit, (sport)diëtist bij FIT.nl

Soms is de oorzaak van het emotie-eten een probleem dat je niet direct kan oplossen. In plaats van je gevoelens direct weg te eten, kun je er op zo’n moment ook voor kiezen om op een andere manier met deze gevoelens om te gaan. Door het zoeken naar afleiding bijvoorbeeld. Neem een bad, lees een boek, kom in beweging of bel met een vriend of vrienden. Je lost het onderliggende probleem misschien niet direct op. Maar het kan wel helpen om een emotionele eetbui te voorkomen of doorbreken. Ook is het goed om zo nu en dan je gevoelens te ervaren en te verduren. Dit kan heftig zijn. Maar de intensiteit neemt na verloop van tijd ook af. Probeer daarom je gevoelens eens te ondergaan en te ervaren zoals ze zijn. Dit kan je ook weer meer inzicht geven over de situatie en je gevoelens om zo te leren omgaan met het emotionele eten.

Ook interessant

Video
9 minuten kijken

Aflevering 2 | Totaalplaatje van Lise

Lise is zwanger en heeft niet vaak inspiratie om gezond te eten. Bekijk met welke simpele tips Lise gemakkelijke en gezonde maaltijden op tafel zet.

""
Artikel
3 minuten lezen

Echte verandering begint klein

Ken je dat? Dat je denkt: ik ga het helemaal anders doen. Ik ga meer sporten en gezonder eten. Maar na twee weken (of dagen) laat je je plan alweer varen. Zo lukt het wél om je gedrag blijvend te veranderen.

""
Podcast
17 minuten luisteren

Jan ging anders eten en verloor 25 kilo

Arjen Banach praat met de 58-jarige journalist Jan Heemskerk, die het boek Als Jan ’t kan schreef over hoe hij zijn leefstijl compleet omgooide.