Minder op je telefoon? Zo wordt het heel gewoon

Artikel
23-12-2023
3 - 5 minuten lezen
Van ‘even appjes checken’ tot urenlang scrollen door een tijdlijn vol selfies, vakantiekiekjes en grappige filmpjes. Grijp jij ook vaker dan je lief is naar je telefoon? Scroll, eh, lees dan snel verder. En ontdek hoe vaker tijd zonder je telefoon doorbrengen een gezonde gewoonte wordt.

Waarom is je telefoon zo verslavend?

Ze doen het er gewoon om, de makers van al die verslavende apps. Ze weten precies waar jouw brein van smult. En dat zijn shotjes dopamine: het gelukshormoon. Bij elke melding worden verschillende gebieden in ons brein geactiveerd. Deze prettige prikkels stimuleren vooral de delen van onze hersenen die actief worden als we een beloning krijgen. Niet zo gek dus dat we scrollend en swipend door het leven gaan. 

Wat zijn de voordelen van vaker offline gaan?

Je weet vast wel waarom het goed is om vaker tijd zonder je telefoon door te brengen. Maar om je nog een beetje extra te motiveren hier een gezonde gewoonte van te maken, sommen we toch een aantal voordelen voor je op. Want minder vaak naar dat verslavende schermpje turen, betekent meer: 

  • Focus;
  • Rust;
  • Creativiteit;
  • Tijd;
  • Slaap.

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Bovendien zorgt dit alles voor een sneeuwbaleffect aan gezondheidsvoordelen! Want met meer tijd en rust is bijvoorbeeld meer bewegen of gezonder eten een stuk eenvoudiger. Daarnaast heb je meer aandacht voor je omgeving en relaties. En ook dát telt mee voor het totaalplaatje van je gezondheid!

6 tips om minder met je telefoon bezig te zijn

Overtuigd dat dit jouw goede voornemen wordt voor het nieuwe jaar? Dan volgen nu 6 tips om van dit goede voornemen een gezonde gewoonte te maken!

1. Eindig en begin de dag zonder mobiel

Dat betekent dat de slaapkamer een telefoonvrije zone is. “Maar het is ook mijn wekker” is geen smoes. Gebruik een ouderwetse wekker. Of leg je telefoon in de ruimte naast je slaapkamer. Extra voordeel is dat het dan makkelijker is om gelijk op te staan, zonder te snoozen.

2. Bellen in plaats van appen

Dat is tenslotte waar de telefoon ooit voor is uitgevonden, voordat die ‘slim’ werd. Door even te bellen ben je sneller je verhaal kwijt en staar je niet naar dat lichtgevende schermpje. Beter voor je ogen dus. En bovendien een stuk gezelliger. 

3. Aan tafel! Maar dan zonder schermen

Niet alleen je telefoon is een stoorzender tijdens het eten. Ook je televisie, laptop of tablet kunnen wel even met rust gelaten worden tijdens het ontbijt, de lunch of het avondeten. Neem plaats aan tafel en geniet in stilte van je maaltje. Of praat gezellig bij met je tafelgenoten. Wist je trouwens dat je aan tafel meer geniet van het eten en sneller verzadigd bent?

4. Schakel meldingen uit

Behalve die van Actify natuurlijk. Nee maar even serieus: al die pushnotificaties geven je het gevoel dat je direct moet checken wat er op je telefoon is binnengekomen. Het zorgt voor FOMO (de angst om iets te missen) en dat geeft onrust. Af en toe lekker uitschakelen dus, die meldingen.  

5. Leg je telefoon uit het zicht

Uit het oog, uit het hart. En wat je niet ziet, dat is er niet. Oftewel: als je je telefoon uit het zicht legt, dan is het ook makkelijker om ‘m een tijdje te negeren. Vergeet je niet het geluid en de trilfunctie uit te zetten? 

6. Doe een mobiele detox

Wil je het allemaal wat rigoureuzer aanpakken? Doe een mobiele detox. Daag jezelf uit om een ochtend, een dag, een week of zelfs een maand zoveel mogelijk zonder telefoon door het leven te gaan. Wat wordt jouw record? Tip! Daag vrienden of familie uit om met je mee te doen. Zo motiveer je elkaar. 

Scherm je af en ga offline met Actify

Minder bezig zijn met je mobiel is goed voor je ziel. Start daarom met de serie ‘Verminder je schermtijd‘. Je hoeft je telefoon er alleen maar even bij te pakken om de mini ‘Scherm je af en ga offline‘ aan het eind van de dag af te vinken. Zo beleef je de dagen bewuster, ervaar je minder stress en heb je meer tijd en aandacht voor je dierbaren. Het ultieme cadeau voor jezelf én de mensen om je heen dus! 

Actify, de vitaliteitscoach

Ook interessant

Gewoontevorming voor beginners

Nu begin ik echt! We beginnen vaak enthousiast aan onze plannen om gezonder te leven, maar uiteindelijk is het toch lastig om een nieuwe gewoonte écht eigen te maken.

Loop je hoofd leeg! Dit doet wandelen met je lijf en geest

Wandelen is goed voor je conditie, maar ook gezond als je zorgen hebt of een lange dag aan je bureau hebt gezeten! Lees hier de voordelen.

Verkeerd verbonden? Zo maak je (weer) zelfverbinding

Hoe vaak zet jij jezelf op één? Je kunt pas goed zijn voor een ander, als je dat ook voor jezelf bent.