Slapen met zorgen aan je hoofd? 3 tips voor een betere nachtrust

Artikel
30-04-2021
4 - 6 min
Een  goede nachtrust heeft veel voordelen! Je voelt je fit en opgewekt, je kunt je beter focussen en het heeft ook nog eens een gunstig effect op je immuunsysteem. Maar wat nou als dat even niet lukt? Door stress en gepieker is lekker slapen vaak een 'ver-van-je-bed-show'. Je ontdekt hier wat je daar aan kan doen!

Piekeren, stress en slaaptekort

Stress is een belangrijke oorzaak van slaapproblemen. Voordat we gaan kijken naar oplossingen, is het goed om te begrijpen wat het verband is tussen stress, gepieker en een slechte nachtrust. Wanneer je ergens gestresst over bent, pieker je over een oplossing. Het is vaak een automatische reactie van je lichaam. Stress, piekeren en slecht slapen gaan dus meestal hand in hand, als dominosteentjes die elkaar één voor één aantikken. En voordat je het weet, beland je in een vicieuze cirkel. Want: door stress ga je piekeren, door het piekeren slaap je slecht en wanneer je slecht slaapt krijg je weer extra stress.

De voordelen van een goede nachtrust

Stress en dus ook piekeren kennen vele oorzaken. De gevolgen zijn vaak niet prettig. Slaaptekort kan op korte termijn zorgen voor een verminderde concentratie en verslechterd geheugen, maar wanneer je chronisch slecht slaapt, worden de risico’s groter. Denk bijvoorbeeld aan een grotere kans op overgewicht, een hoge bloeddruk of zelfs een depressie. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om stress en gepieker te verminderen en je nachtrust te verbeteren. Dat laatste biedt veel voordelen! Een gezond slaappatroon heeft namelijk een positieve invloed op je:

  • Gewicht;
  • Concentratie en productiviteit;
  • Creativiteit;
  • Sportprestaties;
  • Hormoonhuishouding;
  • Huid;
  • Emoties en sociale contacten.

Hoeveel uur slaap heb je nodig?

Lekker slapen is fijn en dus ook nog eens supergezond. Je hebt je dan ook vast wel eens afgevraagd hoeveel uur slaap je per nacht nou echt nodig hebt. Geldt hierbij hoe meer, hoe beter? Het antwoord is nee. De meeste volwassenen hebben tussen de 7 en 9 uur slaap per nacht nodig. Uit onderzoek is gebleken dat zeven uur slaap per nacht voor veel mensen zelfs beter is dan acht. Daar staat tegenover sommige volwassenen juist tien of meer uur slaap nodig hebben. En er zijn nachtbrakers die al genoeg hebben aan nachten van vijf of zes uur om zich fit te voelen. Wat voor jou het beste is, is dus heel persoonlijk. 

Tips om beter te slapen

Goed. Een goede nachtrust is dus belangrijk om verschillende redenen. Toch lukt dat niet altijd, want soms is je lichaam toe aan slaap, maar je hoofd nog niet. Houden gedachten jou vaak uit je slaap? Er zijn verschillende dingen die je kunt doen, zo’n twee uur voordat je je bed in duikt, om je voor te bereiden op een goede nachtrust.

1. Zorg voor een ritme

Een regelmatig slaappatroon helpt je om je lichaam op een vast tijdstip het signaal te geven dat het in de slaapmodus mag gaan. Probeer daarom elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan, en sta ook op hetzelfde tijdstip op. Een vast slaapritme geeft rust, ook in je hoofd!

2. Probeer eenvoudige mindfulness oefeningen.

Ben je vaak druk in je hoofd? Zit je met je gedachten nog bij gister? Of juist bij wat je morgen allemaal te wachten staat? Met mindfulness oefeningen leer je stap voor stap controle te houden over jouw gedachtenstroom. Mindful leven is heel bewust met je aandacht in het nu zijn. Het kan je zomaar overkomen terwijl je geniet van je eerste kop koffie of thee van de dag. Met je ogen dicht in een lastige houding zitten is absoluut niet nodig. Wil je graag beter slapen? Luister naar een mindfulness coachsessie en ervaar wat een body scan met je kan doen. In 30 dagen kan dit een nieuwe gewoonte worden en val jij voortaan ontspannen en rustig in slaap.

3. ’s Avonds trek? Ga voor een lichte snack.

Een zware maaltijd kort voor het slapengaan is niet verstandig. Je spijsvertering moet dan hard aan het werk, waardoor je lichaam actiever blijft en het moeilijker is om in slaap te vallen.

Lekker slapen met Actify

Wil jij graag aan de slag met een slaap coach? Neem een kijkje in de Actify-app. Daar vind je gewoontes en suggesties voor elke dag, zoals geleide meditatiesessies, ingesproken door specialist Tijn Touber. Ontworpen om jou te helpen om beter te ontspannen. Probeer de gewoonte doel ‘Voldoende nachtrust’ en val in kleine stappen steeds beter in slaap.

Actify, de vitaliteitscoach

Ook interessant

Gewoontevorming voor beginners

Nu begin ik echt! We beginnen vaak enthousiast aan onze plannen om gezonder te leven, maar uiteindelijk is het toch lastig om een nieuwe gewoonte écht eigen te maken.

Vol energie het voorjaar in? Dit is de invloed van zonlicht op je lichaam

Hallo lente! Ga jij weer vaker naar buiten? Zonlicht is namelijk goed voor je gezondheid. Lees hier over het effect van licht op je lichaam.

Schrijf je mee? Dit zijn de voordelen van een dagboek bijhouden

Het opschrijven van je ervaringen, zorgen en gevoelens helpt je op allerlei manieren.